Supa de vitel cu sparanghel si pancetta
Retete cu orez Retete de supe si ciorbe Retete cu carne de vitel sau vita
Si supa din weekend am facut-o incet, la foc mic... de fapt nici o supa-baza nu poate fi grabita. Imi place sa vad supa bolborosind usor pe plita si sa-i simt mirosul din ce in ce mai concentrat. Ca la bunica...
Adaugand putin orez si mult sparanghel, rezulta o supa usoara, echilibrata nutritiv...
Ingrediente
1 legatura sparanghel (450 gr)
75 gr pancetta (taiata felii subtiri)
50 gr orez cu bob rotund
1250 ml supa de vita/vitel/pui
1 fir salvie
1 ceapa alba medie
3 linguri ulei
sare, piper negru
Supa-baza de vitel
oase si carne de vitel (am avut 3 coaste si un os mare de la incheietura piciorului; plus vreo 200 gr carne, dar cu destule zgarciuri cat sa nu o pot folosi altfel)
1 fir mare de salvie
3 felii groase de telina
boabe de piper negru
sare
Portii: 3
- Se incepe cu prepararea supei baza. Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 5 cani de supa. Poate fi pregatita din timp sau puteti folosi chiar si supa congelata. Important e sa aveti o supa-baza concentrata si gustoasa, preparata cu carne de calitate (bio sau de la tara). Mie din vitel mi-a iesit mai multa supa decat e necesar in aceasta reteta, restul am congelat-o pentru sosuri/tocanite.
- Cum se face o supa-baza concentrata: se spala bine oasele si carnea in mai multe ape pana apa ramane curata pe ea. Se aseaza in oala (se taie bucati daca e cazul, de exemplu coatsele se pot separa daca vin impreuna...). Se adauga apa cat sa le acopere si apoi completati cat sa treaca cu 2-3 degete. La cate oase am folosi (scrie la ingrediente), am adaugat 10 cani de apa.
- Se aduce continutul oalei la fierbere si apoi se da focul la mic cat sa bolboroseasca foarte usor. Astfel supa va ramane limpede. O spuma gri se va forma deasupra, adunati-o de cate ori e cazul... in general in prima ora se va forma mereu, apoi supa va ramane curata. Curatati si marginea oalei de spuma cu un servetel.
- Cand supa nu mai face spuma mai deloc, adaugati telina taiata bucati mari, salvia si 1 lingurita de piper boabe. Adaugati si sare (puneti 1 lingurita acum, apoi gustati si mai adaugati catre finalul fierberii pana e pe gustul vostru). Lasati sa mai fiarba minim o ora, de obicei eu merg catre 2 ore. Daca supa scade prea repede puteti pune un capac usor intredeschis. La final supa trebuie sa fie colorata frumos (auriu-maroniu cea de vita/vitel; aurie cea de pui) si sa miroasa foarte placut.
- Supa se strecoara printr-un tifon (strat triplu) ca sa devina si mai limpede.
- Pentru supa de azi procedam astfel: intr-o oala se incinge uleiul si se caleste ceapa tocata cubulete pana devine foarte moale (intre 5-10 minute). Se adauga supa-baza si salvia si se aduce la fierbere.
- Se adauga orezul si se aduce iar la fierbere. Se da focul la mic si se fierbe pana orezul e facut de tot, dar nu terciuit, mai safe e chiar sa-l lasati acum al dente, se va mai umfla in continuare.
- Cat fierbe orezul, prajiti pancetta intr-o tigaie fara grasime pana e crocanta si a lasat grasime in tigaie. Rupeti-o bucati daca feliile au fost foarte lungi.
- Gustati supa de sare si adaugati daca e cazul. Adaugati sparanghelul taiat bucati care sa intre in lingura usor (one-bite), dar lasati varfurile cu inflorescente intregi, arata frumos in supa. Lasati sa fiarba 1 minut.
- Adaugati pancetta prajita cu tot cu uleiul din tigaie si mai fierbeti 1 minut. Rasniti mult piper negru in acest stadiu si gustati de sare si piper.
- Lasati supa sa stea 5-10 minute, apoi o puteti servi. Ca textura e mai buna imediat fiindca orezul si sparanghelul isi pastreaza textura, dar si dupa ce sta e ok, gustul chiar se va accentua placut de la pancetta.