Supa de pui cu taietei

Retete cu paste Retete cu carne de pui Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Supa de pui cu taietei

Intotdeauna am avut o obsesie cu supa de pui. Nu-mi iesea limpede si nu stiam unde gresesc. Era ea gustoasa, dar parca nu-mi pica bine ca nu vedeam fundul farfuriei.

Ma duceam acasa si o intrebam pe mama mea ce gresesc.
Ea ma intreba: "Ai pus puiul la fiert in apa rece"?
Eu: "Nu".
Refaceam supa cu puiul in apa rece si iar iesea tulbure.
Inapoi la mama si ea intreba "Dar ai spumat supa?".
Eu "Da, normal".
Mama: "Ai strecurat supa la sfarsit?"
Eu "Nuuuu"
Mama: "Dar cum ai scos carnea din supa?"
Eu: "Cu paleta de spumat normal"
Mama: "Nu e bine, trebuie sa o strecori"
Eu: "OK, fac si asta, cum de nu m-am gandit oare?"
Supa tulbure iar...
Intr-un final iau o carte de Sanda Marin sa citesc acolo cum se face supa, eram convinsa insa ca secretul supei transparente e bine pastrat de gospodinele perfecte si eu nu-l voi afla niciodata. Din fericire am aflat din acea carte raspunsul la problema mea: fiertul la foc mic. Aici greseam, eu dadeam focul un pic cam tare si degeaba spumam sau strecuram supa. Sfaturile mamei mele au fost corecte, dar nu suficiente pentru experienta mea din acel moment. Fiindca asta se intampla demult, acum stiu reteta unei supe perfect transparente. :p

Supa de pui o fac numai si numai pe pui de casa. Noroc cu bunica-mea care creste cei mai buni pui. Carnea miroase doar a zarzavaturi, e mirosul hranei cu care-i rasfata bunica-mea (coji de zarzavat, verdeturi din gradina si porumb macinat amestecat cu branza). Cel mai mult in supa imi place telina, de aceea pun o cantitate destul de mare. Ceapa insa nu-mi place in aceasta supa in mod special, mi se pare ca iese prea dulceaga. Prefer sa pun o bucata de ardei verde.

O sa va placa supa mea de pui facuta la foc mic. Imi place sa o alint aur lichid ;)

Ingrediente

1 pui de casa de aprox 2 kg
300 gr radacina telina
100 gr radacina patrunjel
2 morcovi mari
1 bucata ardei verde-deschis
cateva fire de patrunjel
taietei de casa (sau fidea)
sare, piper boabe
putin patrunjel tocat pentru servit

  1. Puiul curatat bine se spala in apa rece. Il taiati bucati. Daca doriti, il puteti acoperi cu apa clocotita si-l lasati 15 minute, apoi il spalati iar cu apa rece. Acest pas va reduce spuma.
  2. Se pune puiul intr-o oala mare si se acopera cu apa rece (cam 4-5 l apa). Se pune la fiert la foc mic.
    * daca punem puiul la fiert in apa rece supa va iesi mai buna; daca din contra dorim sa iasa carnea mai gustoasa il punem la fiert in apa fiarta.
  3. Spumati supa cu o lingura cu gauri pana nu se mai face spuma deasupra. La mine a durat cam 1 ora, cam la 10 minute dadeam un ochi sa vad daca mai trebuie spumata. Cand vedeti ca nu se mai face spuma stergeti marginea oalei de spuma intarita cu un servetel umed.
  4. Se curata si se spala zarzavaturile, apoi le taiem bucati mari. Le punem in supa plus 2 lingurite sare si 1/2 lingurita piper negru boabe si lasam in continuare la fiert la foc mic, cat sa bolboroseasca usor. Acum puteti puneti capacul la oala ca sa nu scada supa prea tare. Lasati la fiert inca 2 ore.
    * nu lasati sa clocoteasca supa, aceasta se va tulbura. :p
  5. Asezati o strecuratoare (preferabil si cu tifon) deasupra unei oale goale si strecurati supa. 
    * daca strecurati supa aceasta va fi si mai limpede; in strecuratoare va raman zarzavaturile fierte si carnea de pui cu care puteti pregati alte feluri de mancare.
  6. Intre timp, fierbeti separat taieteii. Strecurati-i si puneti-i in oala cu supa si mai dati un clocot, verificand supa de sare.
    * eu fierb taiateii separat ca sa nu-si lase amidonul in supa si sa o tulbure.
  7. Serviti presarat cu patrunjel si piper. Mie imi place supa de pui si cu ridichi.

Spumam supa

Spumam supa

Supa nu mai face spuma

Supa nu mai face spuma

Se adauga zarzavaturile

Se adauga zarzavaturile

Dupa 3 ore de fiert la foc mic, mic

Dupa 3 ore de fiert la foc mic, mic

Supa strecurata (aur lichid)

Supa strecurata (aur lichid)

Taietei de casa

Taietei de casa

Comentarii (139)

 

Ultimele comentarii

Irimia  acum 5 ani - 22 Octombrie 2016 11:38  

Eu supe, ciorbe, fara ciapa nu am mai auzit. Supa iese dulceaga de la morcovi.
 

Marian  acum 5 ani - 26 Noiembrie 2016 15:47  

Supa limpede mi se pare cea mai buna dovada ca e facuta "de oras". Adica aia fara niciun gust( de obicei cu trick-ul magic: cubulet de pui).
 

Ioana  acum 5 ani - 28 Noiembrie 2016 10:52  

nici vorba Mihai. si supa pe pui adevarata POATE fi clara, dar trebuie sa stii sa o prepari. daca urmezi instructiunile din reteta mea, asa va fi si supa ta de acum incolo. aur lichid!
 

Elena Crisan  acum 5 ani - 10 Decembrie 2016 13:46  

Vai Ioana, de cati ani ma intreb cum de iese asa de limpede!? Merci! Asta fac de Craciun...trimit o foto daca iese limpede c a un citrin de Madeira;)
Te pup!
 

Ioana  acum 5 ani - 12 Decembrie 2016 08:45  

Elena, foc mic si rabdare trebuie. si un pui de casa, altfel nu iese aurie.
 

Carmen Petrut  acum 4 ani - 17 Septembrie 2017 16:19  

Acum am vazut comentariile asa ca raspunsul meu este cam tardiv..dar zic eu, bine venit. Eu fierb o ora puiul cu legume intregi , un morcov, un ardei gras, o ceapa si o felie de telina . Dupa o ora scot legumele ca ele si au facut treaba si pun altele la fel dar tocate marunt. Eu le las in ciorba si asa le mancam. Pentru culoare stiu un truc: pun o lingura de ulei cand pun morcovul si asta da o culoare galbena. Unii calesc morcov ras cam 5 min.si il pun in ciorba. Ca la ciorba de burta! Taieteii ii fierb separat in apa cu sare dar ii las fierti la jumatate. Apoi ii spal in apa calda si ii torn in supa fierbinte. Las asa cam 10 min sa se umfle in zeama si sa aiba gustul bun. In rest felicitari pentru indicatii si pofta buna!
 

Eugen   acum 4 ani - 23 Martie 2018 18:16  

Supa arata bine, dar ma intreb si eu, dupa ce fierb 2 ore legumele alea, oare ce vitamine mai au in ele...? In rest felicitari pentru delicioasele retete, va urmaresc cu placere.
 

Ioana  acum 4 ani - 24 Martie 2018 18:59  

legumele sunt pentru aroma care o dau supei si vitaminele solubile in apa. in rest... oricum nu le servesc cu supa dupa cum vezi, sunt micul meu "treat". eventual pun un morcov in farfurie ca arata bine, cum am facut aici: [link]
 

Salomea Ciordas  acum un an - 30 Noiembrie 2020 13:32  

Daca pun la fiert puiul direct congelat se usuca carnea?
 

Ioana  acum un an - 30 Noiembrie 2020 14:34  

poti, probabil va dura mai mult pana se decongeleaza si trebuie spumata supa.... mie imi place sa decongelez carnea ca sa o spal bine inainte si ca sa o miros, de aceea nu am pus carne congelata direct in supa de pui. dar nu cred sa iasa uscata...
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...