Tarta cu cirese si migdale

Retete desert Retete cu fructe

Reteta Tarta cu cirese si migdale

Tarta cu cirese fierte in Merlot si crema de migdale. Ciresele imi plac proaspete si rareori le folosesc in deserturi, dar anul trecut am primit aceasta reteta in newsletter-ul de la Cordon Bleu. La noi trecuse sezonul cireselor, asa ca mi-am salvat-o pentru anul acest. Am urmat reteta fara nicio modificare si a iesit foarte buna. Crusta faramicioasa, umplutura aromata, ciresele in Merlot bune. Aspectul e foarte apropiat de poza lor, numai ca la mine se vede ca ciresele sunt posate. Totusi data viitoare vreau sa o fac neaparat cu visine, mi se par mai potrivite in deserturile de genul acesta.

Ingrediente

Crusta

125 gr unt (la temp. camerei)
50 gr zahar
coaja rasa de la 1 lamaie mica
1 ou
1/2 lingurita esenta/pasta de vanilie
200 gr faina (tip BL55 / 550)
o priza de sare

Cirese in Merlot

500 gr cirese
250 ml Merlot
150 gr zahar
1 lingurita pasta de vanilie (sau 1 pastaie de vanilie)

Crema de migdale (frangipane)

115 gr unt (la temp. camerei)
115 gr zahar
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1/2 lingurita pasta de vanilie
2 oua
30 gr faina 
115 gr migdale macinate (faina de migdale)
20 ml Kirsch (sau 2-3 picaturi esenta de migdale)

Decor

10 bucati fistic

Portii: 6

  1. Cu mixerul sau in robot, frecati untul cu zaharul si coaja de lamaie pana aveti o crema moale (cca 3 minute). Adaugati oul si vanilia si mixati pana aveti o culoare omogena. Adaugati faina si sarea si mixati scurt pana aveti un aluat legat.
  2. Puneti aluatul pe folie de plastic, aplatizati-l cu mana sa aveti un disc mai subtire. Inveliti-l in folie si puneti-l la frigider 30 minute, sa se intareasca astfel incat sa il puteti intinde usor.
  3. Curatati ciresele de samburi.
  4. Intr-o craticioara puneti zaharul si vinul si aduceti la fierbere. Adaugati vanilia si fierbeti la foc mediu, fara sa amestecati 2 minute.
  5. Adaugati ciresele, dati focul la mic si fierbeti 5 minute, doar cat ciresele sa se inmoaie usor. Le scoateti cu o paleta cu gauri intr-o farfurie. Lichidul ramas in cratita il fierbeti la foc mediu spre mic pana se ingroasa un pic, capata consistenta de sirop (cca 10 minute). Lasati siropul sa se raceasca complet.
  6. Intindeti aluatul foaie subtire din care puteti decupa cu ajutorul unei farfurii un disc de 25 cm. Daca cumva l-ati lasat mai mult la frigider si aluatul crapa la intins, doar il lasati sa stea afara cateva minute pana redevine usor de intins. daca afara e foarte cald si incepe sa se lipeasca de sucitor, doar il dati asa cum e la frigider si continuati sa il intindeti dupa ce se intareste. Aluatul nu e sensibil, chiar daca se rupe il puteti "petici" la loc apasand cu mana.
  7. Asezati aluatul intr-o tava rotunda de tarta sau una rotunda cu pereti detasabili (de 20 cm diametrul). Intepati fundul tartei cu furculita din loc in loc, ca sa nu se umfle la copt. Dati tava la congelator 15 minute (daca nu va grabiti o puteti lasa la frigider minim 30 minute).
  8. Puneti hartie de copt peste crusta si umpleti-o cu boabe de fasole sau orez. Coaceti crusta la 180C timp de 15 minute, apoi scoateti hartia si boabele si continuati sa o coaceti pana e usor rumena pe margini si uscata pe fund (cca 10-15 minute). Scoateti crusta din cuptor.
  9. Frecati untul cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie pana aveti o crema moale si pufoasa (cca 3 minute). Adaugati cate un ou pe rand si mixati pana aveti o culoare omogena. Adaugati faina, migdalele macinate si Kirsch. Mixati pana se omogenizeaza. Turnati crema obtinuta in crusta.
  10. Coaceti tarta la 160C cam 20 minute, verificand crema cu o scobitoare sa fie facuta in centru. Lasati tarta sa se raceasca complet.
  11. Asezati ciresele deasupra. Ungeti-le cu siropul de vin si turnati putin sirop peste ele. Presarati fistic tocat mare. Se serveste in urmatoarele ore, altfel ciresele isi pierd forma (se zbarcesc).

Comentarii (3)

 

Cori Cj  acum 6 ani - 4 Iulie 2017 14:35  

Ce apetisant/de nerefuzat/delicios arata.. =P~ =P~ =P~
 

Clau  acum 6 ani - 4 Iulie 2017 15:31  

Vrem, vrem, vreeeem :)
 

Ioana  acum 6 ani - 4 Iulie 2017 15:49  

Cori, lasa loc si pentru ce vine maine! va fi la fel, de nerefuzat ;)

Clau, raciti bine vinul, mai aducem :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...