Ardei iute macinat in ulei

Retete din Italia Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve

Pentru mancaruri picante care sa ne incalzeasca la iarna. E buna in sosurile pentru paste, tocanite, supe, pe pizza, practic oriunde doriti putina iuteala.

Acum un an am cumparat din Brasov (in centru era o taraba cu produse din Italia) un borcan cu "crema di peperoncino calabrese", o pasta din ardei iuti macinati in ulei. Mi-a placut foarte tare, am folosit pana la ultimul gram de crema din borcanul acela. Cand mi s-a terminat aveam deja un nou proiect: sa aflu cum se face acasa. Primele indicii le-am cules de pe aceasta pagina si le-am combinat cu o reteta in romana, numai ca n-am pus usturoi ci doar putin otet asa cum era trecut pe borcanul cumparat. Am preparat pasta acum 2 saptamani, am lasat-o sa stea sa vad cum se comporta si ieri am testat-o pe o portie de paste. Verdict: o culoare splendida, gust asemenea, numai buna de postat.

Cu aceasta crema veti face cele mai bune paste aglio, olio e peperoncino, paste cu spanac si carne sau aripioare picante la cuptor.

Ingrediente

800 gr ardei iuti rosii (cat mai copti, sa fie de un rosu-inchis)
25 gr sare
250 ml ulei (de masline)
3 linguri otet tare (9 grade)

Portii: 3 borcane de 200 ml

  1. Pentru urmatoarele operatii in care manevrati ardeii iuti, purta manusi. Se taie capetele din zona cu codita de la ardei, apoi se despica in doua pe lungime si se scot cotoarele si semintele. Puteti curata ardeii fie cu un cutit cu care razuiti interiorul, fie cu mana (mie asa mi se pare cel mai usor). Nu va chinuiti sa curatati chiar toate semintele :) 
    * daca doriti ca pasta sa nu iasa extrem de iute, puteti substitui cativa ardei iuti cu 1-2 gogosari pe care-i taiati felii dupa curatare; eu am pus 600 gr ardei iute si 200 gr gogosar la tura asta
  2. Presarati sare peste ardei si amestecati bine.
  3. Asezati ardeii intr-o sita, puneti o hartie de copt deasupra si apoi o greutate care sa-i preseze. Asezati sita deasupra unui bol colector.
  4. Dati bolul la frigider pentru 3 zile. In acest timp se va aduna destul de mult suc pe fundul bolului.
  5. Treceti ardeii prin masina de carne (cu sita cea mai deasa pe care o aveti). Puneti ardeii tocati inapoi in sita si lasati sa se scurga inca 1 ora.
  6. Amestecati pasta rezultata cu ulei si otet.
  7. Impartiti amestecul in borcane curate. Puneti borcanele intr-o oala (eu pun si un prosop pe fundul oalei, sa tina mai bine borcanele), acoperiti-le cu apa si puneti pe foc mediu. Cand fierbe apa, dati focul la mic si fierbeti 30 minute din acel moment.
  8. Scoateti borcanele, asezati-le cu fundul in sus (pe capac) si lasati-le 10 minute. Acoperiti borcanele cu paturi/plapume si lasati sa stea pana a doua zi (pana se racesc complet). Se pasteaza in loc racoros. Inainte de a pune borcanele in camara, verificati capacele cu aceasta metoda.

Ardeii iuti spalati

Ardeii iuti curatati

In sita cu greutate deasupra

Sucul scurs dupa 2 zile

Macinam ardeii iuti

Mai trebuie pusi la scurs, uite cat suc au lasat deja

Amestecati cu ulei

In borcan, dupa fierbere

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...