Pasta de ardei iute

Categorii: Retete arabesti, Retete condimente, Retete de Sosuri si Salsa

 

Pasta de ardei iute
Pinterest

Este un condiment preparat din ardei iuti, numit harissa, folosit in bucataria marocana si tunisiana. Daca adaugati putin rozmarin la reteta mea obtineti varianta din Maroc, daca mai adaugati cateva frunze de menta veti obtine varianta din Tunisia, iar daca adaugati putina scortisoara obtineti varianta de pasta folosita in Iordania.

Deja am doua retete pe site in care am folosit aceasta pasta de ardei iuti: bulgurul cu legume si frigaruile de pui . Pasta este foarte iute, dar puteti adauga 1-2 ardei copti sau pasta de rosii pentru a-i potoli iutimea.

Alte utilizari:

  • simpla sau in combinatie cu iaurt obtineti o buna marinata pentru carne
  • daca o combinati cu ardei copti o puteti servi ca si sos la carnea pregatita pe gratar
  • cei care prefera mancarea picanta o pot adauga in tocanite sau sosuri
  • pentru a face masline marinate picante (adaugati la reteta mea 1-2 lingurite de harissa)

Ingrediente
Pasta de ardei iute

15 ardei iuti uscati
3-4 catei usturoi
1 lingurita seminte chimion (cumin)
1 lingura boabe coriandru
1/2 lingurita sare
5-6 linguri ulei masline

Portii: 3-4 linguri de pasta

Preparare
Pasta de ardei iute

  1. Se curata ardeii iuti de seminte si cotoare. Folositi pentru aceasta operatie manusi, altfel ardeii va vor arde pielea.
  2. Se pun ardeii curatati in apa fierbinte pentru 30 minute -1 ora, sa se inmoaie.
  3. Se striveste usturoiul cu un pic de sare pana devine pasta.
  4. Coriandrul si chimenul se prajeste intr-o tigaie (fara adaos de grasime) pana simtiti ca incep sa miroasa. Scuturati tigaia din cand in cand sa nu se arda condimentele. Macinati apoi condimentele in masina de cafea.
  5. Puneti intr-un blender mic (eu am folosit tot masina de cafea, nu am blender care sa poata procesa asa cantitate mica) aromele prajite (ale mele erau deja acolo), usturoiul strivit, ardeii scursi de apa si uscati cu servetele si restul de sare. Mixati bine pana devine pasta.
  6. Puneti pasta intr-un bol si adaugati incet uleiul, ca la maioneza, amestecand pana obtineti o pasta fina. Puneti pasta obtinuta intr-un borcanel si pastrati la frigider.
 
Pasta de ardei iute - Curatam ardeii uscati

1. Curatam ardeii uscati

Pasta de ardei iute - Inmuiem ardeii

2. Inmuiem ardeii

Pasta de ardei iute - Prajim aromele

3. Prajim aromele

Pasta de ardei iute - Pasta de ardei iute

4. Pasta de ardei iute

Pasta de ardei iute - Pasta de ardei iute

5. Pasta de ardei iute


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 26)  

 

Ardei iute macinat in ulei

17 Septembrie 2015

Ardei iute macinat in ulei

Gem de ardei iute

29 August 2014

Gem de ardei iute

 

 

marcella  acum 8 ani - 6 Octombrie 2009 20:11  

Re: Pasta de ardei iute

buna ioana.am o intrebare.vreau si eu sa gatesc aceasta pasta de ardei iute,noua placandu ne foarte mult mancarea picanta,dar nu stiu cu ce sa inlocuiesc lingura aceea de seminte de chimen.nu am gasit aici niciunde,si vreau sa fac pasta aceasta.schimb gustul cu mult daca nu pun seminte de chimen?iti doresc o seara frumoasa.ms de reteta.
 

Ioana  acum 8 ani - 7 Octombrie 2009 12:44  

Re: Pasta de ardei iute

nici chimion nu gasesti? in engleza se numesc cumin (chimen) si caraway (chimion) si se pot folosi ambele in aceasta pasta sau chiar combinatie intre cele doua.
 

marcella  acum 8 ani - 7 Octombrie 2009 13:08  

Re: Pasta de ardei iute

multumesc de raspuns..am gasit astazi pana la urma,dupa lungi cautariveselastazi o sa fac reteta si voi reveni sa spun cum a iesit.sper sa o reusesc..o zi buna
 

Ioana  acum 8 ani - 7 Octombrie 2009 14:14  

Re: Pasta de ardei iute

ai grija, din cauza mirosului placut o sa-ti vina sa o gusti... numai ca e foarte iute. deci fii pregatita cu apa ca-ti ia gura foc vesel
 

Lira  acum 8 ani - 8 Octombrie 2009 10:11  

Re: Pasta de ardei iute

Foarte frumoasa prezentarea!
 

marcella  acum 8 ani - 8 Octombrie 2009 10:16  

Re: Pasta de ardei iute

am citit prea tarziu mesajul tau..am facut pasat.a iesit absolut minunata,dar cum ai spus si tu, din cauza mirosului imbietor am gustat o si eu..fara sa mi dau seama ca e chiar asa iute..a fost delicioasa la gust dar m a piscat limba cam jumatate de ore dupa aceea..totusi a meritat vesel .mersi inca odata si astept cu drag si reteta de astazi,sa vad ce idei ne mai dai..te pup
 

Ioana  acum 8 ani - 8 Octombrie 2009 11:31  

Re: Pasta de ardei iute

lira, a venit in mod natural, nici nu m-am chinuit sa fac vreun decor special.

marcella, cred ca ar trebui sa trec avertismentul la reteta. eu am gustat-o desi stiam ce iute e, am avut pana acum varianta cumparata. si desi stiam, am bagat degetul in ea din reflex. oricum in macare se pune doar cate o lingurita... desi nu stiu cum pot manaca marocanii chestia asta doar cu lipie
 

marcella  acum 8 ani - 8 Octombrie 2009 13:20  

Re: Pasta de ardei iute

probabil ca au mancat de mici asa ceva si de aceea la varsta maturitatii sunt deja obisnuiti cu gustul si pot manca aceasta pasta si goala cred..bravo lor,mie cred ca imi mai trebuie ceva timp pana sa pot sa ajung la performanta lor..desi si eu as manca o numai cu lipie deoarece e foarte delicioasa imi e pofta
 

ioana  acum 7 ani - 22 Martie 2010 14:44  

Re: Pasta de ardei iute

E ca un fel de eros piszta (sau cum se scrie) vesel unguresc?
 

Ioana  acum 7 ani - 22 Martie 2010 14:48  

Re: Pasta de ardei iute

la iuteala da, dar la gust e mai aromata. se poate manca chiar si intinsa pe paine de cei care mananca picant rau. eu de exemplu trebuie insa sa o "lungesc" un pic.
 

amic  acum 7 ani - 18 Octombrie 2010 17:09  

Re: Pasta de ardei iute

Imi este imposibil sa astept uscarea ardeiului miute ce il am. Vreau pasta rapida din ardei neuscat. Este posibil, intreb? Exista vreo solutie? trist
 

Ioana  acum 7 ani - 18 Octombrie 2010 17:19  

Re: Pasta de ardei iute

daca nu vrei sa astepti sa se usuce natural, pune ardeii iuti in cuptor undeva intre 100-120 C si lasa-i sa se deshidrateze. In cateva ore vei avea ardei iuti uscati. la rosii imi ia cam 3 ore, deci ardeii iuti ar trebui sa fie gata mai repede.
 

Anca  acum 6 ani - 6 August 2011 15:28  

Re: Pasta de ardei iute

Ioana,pot sa fac pasta similara cu ardei gras (dulce) uscat?
 

Ioana  acum 6 ani - 8 August 2011 14:02  

Re: Pasta de ardei iute

da, se poate cu ardei dulce, dar pune si putin ardei iute, asta e farmecul harrisa vesel dar o sa-ti iasa o pasta buna si cu ardei dulce. mai usor de suportat de noi romanii care nu mancam atat de picant.
 

Anca  acum 6 ani - 9 August 2011 12:46  

Re: Pasta de ardei iute

Multumesc frumos.
 

Andreea  acum 6 ani - 16 August 2011 19:31  

Re: Pasta de ardei iute

vesel imi place ce scrii, cum scrii, prezentarea si cam tot ce-mi iese mie dupa retete! si...atmosfera frumoasa din paginile tale, ioana. eu sunt departe de casa si la 31 de ani invat sa gatesc (n-a fost nevoie pana acum, dar tare-mi mai place) si IUBESC mancarea picanta ...
bravo si la mai mare! vesel
 

Ioana  acum 6 ani - 17 August 2011 10:16  

Re: Pasta de ardei iute

merci mult pentru mesaj si pentru increderea cu care incerci retetele mele. ai noroc! si eu iubesc mancarea picanta asa ca o sa gasesti o gramada si de aici incolo.
 

Miky  acum 6 ani - 24 August 2011 18:15  

Re: Pasta de ardei iute

Tatal meu are ardei iuti in gradina si dupa ce se coc, ii pune la uscat, si dupa ce se usuca ii macina bine bine cu tot cu seminte (fara cozi). Am mereu la indemana o solnita cu praful magic :D, merge presarata pe orice: carnea de snitele, fripturi, tocanite si ce va mai trece prin cap :D
 

aristocratu  acum 5 ani - 21 Iunie 2012 13:51  

Re: Pasta de ardei iute

MAAAAAAAAre atentie

CHIMEN si CHIMION nu sunt acelasi lucru.
La ingrediente se vorbeste de chimion iar la pct 4 din preparare de chimen.
 

bianca  acum 4 ani - 31 Martie 2013 14:02  

Re: Pasta de ardei iute

Buna! Am incercat pasta de ardei iute si are un gust deosebit. De data asta as vrea sa o prepar in cantitate mai mare, cam cat sa ajunga pentru un borcan mai mare si ma intrebam cam cat rezista la frigider sau daca ar trebui sa adaug ceva conservant :-? In rest, felicitari pentru retete, imi plac si urmaresc site-ul foarte des vesel
 

amicut  acum 4 ani - 18 Aprilie 2013 11:44  

Re: Pasta de ardei iute

Am facut pasta de ardei iute, cat se poate de simplu. Fara nici o mirodenie, din ardei iuti, cruzi, trecuti prin presa de usturoi, pusi la borcan, si acoperiti cu ulei de masline. Am umplut 3 borcane de cafea ness de 100 gr. Din toamna , mai am si azi intr-unul, nealterat si bine conservat.
Desigur, adaugand mirodeniile din prezenta reteta, creste paleta de arome a pastei. Voi incerca reteta, prea buna Ioana. Sper sa reusesc. Am asteptat de mult o asemenea reteta si ma bucur ca am dat peste ea. Multumesc.
 

felicia  acum 4 ani - 14 August 2013 19:19  

Re: Pasta de ardei iute

am ardei iuti verzi mai maricei in gradina si vreau sa fac pasta din ei cruzi, oare cum sa procedez ? sa-i fierb , sa-i coc sau cum ? ptr. iarna si acum la diverse sosuri !nu amesstecati cu alte ingrediente ! multumesc . trist
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus