Gem de ardei iute

Retete condimente Retete de gem si dulceata Retete cu legume

Reteta Gem de ardei iute

Mai aveti loc in camara pentru cateva borcanele cu acest gem pe care vi-l propune mama mea? Este surprinzator de delicios, dulce-iute, cu aroma fina de ardei. Se potriveste cu o branza cremoasa, cu paine neagra sau cu o friptura simpla.

Ingrediente

750 gr ardei gras rosu
250 gr ardei iuti rosii
50 ml otet de mere
1 kg zahar

Portii: 3 borcane de 350 ml

  1. Ardeii se curata de seminte si cotoare si se taie felii. Se pun la fiert cu otetul, la foc mic. Se amesteca cand si cand, mai ales la inceput, pana-si lasa sucul. Fierbeti ardeii cam 20 minute, cu capac, amestecand cand si cand, pana sunt moi.
  2. Se racoresc un pic si se maruntesc in blender (sau se trec prin masina de tocat). Se trece piureul rezultat printr-o sita deasa, ca sa separati cojile.
  3. Se pune piureul la fiert cu zaharul si se fierbe la foc mic, timp de 45 minute, amestecand cand si cand.
  4. Se pune gemul fierbinte in borcane sterilizate si se infileteaza bine. Se pun sub o plapuma si se lasa sa se raceasca pana a doua zi.
  5. Se pastreaza la rece.

Ardeii fierti cu otet

Ardeii fierti cu otet

Ardeii pasati

Ardeii pasati

Ii trecem prin sita

Ii trecem prin sita

Se adauga zaharul

Se adauga zaharul

Se fierbe gemul

Se fierbe gemul

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 7 ani - 3 Septembrie 2014 09:05  

doar 50, pana-si lasa ardeii sucul :)
 

lucica  acum 7 ani - 3 Septembrie 2014 11:40  

Multumesc frumos pentru raspuns,tot am mai vazut retete si toate cu mult otet,si cum imi plac retetele dumneavoastra doream sa fiu sigura ce fac.Saptamana viitoare bucatarimO zi buna va doresc.
 

Predrag Jivici  acum 7 ani - 4 Octombrie 2014 13:43  

De ce se mai scot semintele daca tot se trece totul prin blender iar apoi prin sita?
 

Ioana  acum 7 ani - 4 Octombrie 2014 13:56  

ca sa nu iasa extrem de iute gemul. exista multa iuteala in seminte si ca sa fie comestibil gemul (cel putin la nivelul de iuteala pe care o suportam noi romanii), e preferabil sa fie scosi.
plus, la mixare nu e de dorit sa se sfarme si semintele in gem.
 

nela  acum 7 ani - 22 Octombrie 2014 16:46  

mda...o reteta cu adevarat ""provocatoare"" ;)
 

cristina  acum 7 ani - 18 Mai 2015 15:58  

poate fi inlocuit zaharul cu altceva? la ce preparate putem sa folosim gemul!
 

Ioana  acum 7 ani - 18 Mai 2015 16:03  

adica cu alt indulcitor? nu am incercat.
gemul se serveste langa branza (inceraca Brie sau branza de capra) sau carne.
 

Varga Monika  acum 4 ani - 16 August 2017 17:09  

Buna ziua,as vrea sa fac gemul de ardei iute si va rog sa-mi spuneti ardiul gras este ardei california,capia,gogosar sau ardei normal de umplut care este copt(inrosit)?Multumesc pentru raspuns.

Cu stima Moni
 

Ioana  acum 4 ani - 16 August 2017 21:27  

folosesc california, cei care se gasesc si in supermarket tot anul. poate ar iesi bun dar mai intens aromat si cu kapia, dar nu am incercat.
 

varga monika  acum 4 ani - 18 August 2017 17:44  

Multumesc frumos pentru raspuns :) :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...