Bagels, covrigi americani

Retete aluaturi Retete gustari (snack) Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Bagels, covrigi americani

Bagels, covrigi americani perfecti pentru orice moment al zilei. Sunt crocanti la exterior si pufosi in interior.

Ingrediente

550 gr faina alba
300 gr apa calduta
1 plic drojdie uscata (7 gr)
1 lingurita zahar
50 gr unt topit
2 lingurite de sare

Pentru fierbere

100 gr bicarbonat de sodiu

Pentru decor:

ulei de masline
za'atar
sare grunjoasa/fulgi
piper negru proaspat rasnit

Bucati: 8
Calorii: 285 cal / bucata
Pret: aproape 1 RON bucata

Cum se prepara bagels, covrigi americani

  1. Intr-o cana se dizolva drojdia in apa calduta amestecata cu zahar. Se lasa la loc cald cam 10 minute, doar pana vedeti ca a facut spuma deasupra, semn ca drojdia e activa.
  2. Faina alba se amesteca cu sarea. Se toarna deasupra maiaua de mai sus si untul topit si se framanta pana aluatul se leaga. Continuati sa framantati cu mana inca 10 minute, sau 5 minute in robot, sau o tura de framantare in masina de paine. Veti obtine un aluat elastic si deloc lipicios.
  3. Asezati aluatul intr-un vas larg uns cu ulei si lasati-l la loc caldut (eu il pun in cuptor la 30C) pana isi dubleaza volumul. Dureaza 1 ora.
  4. Rasturnati aluatul pe masa de lucru si impartiti-l in 8 bucati egale (cca 100 gr / bucata). Eu l-am impartit prima data in 4, apoi fiecare bucata in jumatate.
  5. Formati bila din fiercare bucata. Aplatizati usor cu palma fiecare bila si cu degetul faceti o gaura in mijloc. Largiti putin gaura ca sa aiba loc sa creasca. Acoperiti covrigii formati cu folie de plastic si lasati la crescut pana faceti pasul urmator (macar 15 minute).
  6. Intr-o oala puneti 2 l de apa si aduceti la fierbere. Adaugati bicarbonatul de sodiu (aveti grija ca face spuma! daca oala nu e incapatoare adaugati-l incet). Dati focul la mic.
  7. Puneti covrigii in apa care bolboroseste usor, cati va intra in oala fara sa fie inghesuiti. Fierbeti 30 secunde, intoarceti-i cu o paleta si mai lasati sa fiarba 30 secunde.
  8. Scoateti covrigii cu o paleta cu gauri si ii asezati direct in tava cuptorului acoperita cu hartie de copt. Ungeti covrigii cu ulei de masline. Presarati-i cu za'atar sau piper proaspat rasnit. Presarati apoi sare grunjoasa pe toti covrigii.
  9. Coaceti covrigii la 210C timp de 20-25 minute, pana sunt placut rumeni.
  10. Scoateti-i pe un platou si ii lasati sa se raceasca complet. Dupa racire crusta va deveni crocanta. Sunt mai buni in ziua in care au fost copti.

Comentarii (6)

 

Mari+Ana  acum 2 luni - 27 Iunie 2025 18:30  

Buna, Ioana!
Unde gresesc de nu-mi ies grasunei ca ai tai? Aluatul e perfect pana la fierbere, relativ bine dupa, in tava, dar ii scot aplatizati. Si nu sunt nici crocanti dupa ce se racesc. Gustul e bun, dar nu ii pot taia in doua, sunt subtiri. ?
 

Ioana  acum 2 luni - 27 Iunie 2025 19:13  

A fost foarte cald cand i-ai facut? Pare ca aluatul a fermentat prea mult? daca ii mai faci curand, nu-i mai lasa la crescut dupa formare, ii pui direct in apa clocotita. Aluatul nu ti-a iesit prea moale? Trebuie sa fie elastic dar deloc lipicios? sa nu fie nevoie de faina la modelare.
 

Mari+Ana  acum 2 luni - 27 Iunie 2025 19:27  

Aluatul e fost usor de modelat, deloc lipicios. A crescut frumos, dupa modelare i-am lasat cam 15 min maxim, in cuptor au stat max 20 min, pentru ca se rumenisera mult. Cam la toti covrigii care implica fierbere in apa cu bicarbonat am patit la fel. Poate dara viitoare nu ii mai las la dospit si incerc sa ii pun direct in oala. ? Multumesc pentru raspuns! (retetele tale imi sunt mereu salvare cand nu mai stiu ce sa gatesc). ?
 

Ioana  acum 3 luni - 30 Iunie 2025 10:10  

Incearca atunci sa nu-i mai cresti dupa formare si daca tot nu ies mai vin cu idei. Ma bucur si eu ca dupa atatia ani ne mai auzim din cand in cand 🤗
 

Simona H   acum 2 luni - 30 Iunie 2025 12:31  

Sa ma-ncumet? Ma!
 

Ioana  acum o luna - 2 Iulie 2025 14:22  

Te-ai?
Sa ne zici cum si daca au iesit!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...