Bol de orez cu oua si somon

Retete cu orez Retete cu ou Retete cu peste si fructe de mare Retete fara gluten

Gata lista cu rezolutii pentru 2023? Daca sanatatea (de pastrat sau imbunatatit) e pe lista, aceasta e o reteta potrivita acestui scop. Acest bol de orez este plin de proteine datorita oualor si a somonului marinat in sos de soia si are savoare datorita usturoiului si ghimbirului. Haideti sa facem din acest an unul plin de mese sanatoase si delicioase!

Ingrediente

120-150 gr orez cu bob lung (basmati)
4 oua
1 lingurita ghimbir razuit fin (pasta)
1 catel mare de usturoi strivit
1 lingura sos de soia
2-3 lingurite ardei iute macinat in ulei (sau pasta de ardei iute)
20 gr unt
sare

Somon la cuptor cu sos de soia

1 file somon (de aprox 250 gr)
1.5 linguri sos de soia
sare

Portii: 2 mari sau 3 potrivite
Calorii: 1563 cal in total

  1. Ideal e sa folositi orez fiert cu o zi inainte, dar daca nu aveti faceti asa: fierbeti orezul in apa cu sare, il scurgeti bine si apoi il rasfirati pe o tava/un platou mai larg astfel incat sa fie in strat subtire. Lasati-l pana aveti nevoie de el. In acest fel orezul se va raci rapid si apa de pe el se va evapora, facandu-l mai ferm, potrivit pentru aceasta reteta.
  2. Somonul se stropeste cu sosul de soia si se maseaza sa fie acoperit peste tot. Lasati sa stea macar 15 minute la temperatura camerei (sau il puteti masa cu soia din timp si tine la frigider pana il pregatiti).
  3. Incingeti cuptorul al 200C, mutati fileul de somon intr-o tava termorezistenta si dati-l la cuptor timp de 20 minute.
  4. Scoateti somonul si il portionati in 2 sau 3 bucati (in functie de cate portii vreti sa pregatiti; eu nu folosesc pielea). Presarati putina sare peste bucatile de somon.
  5. Intr-o tigaie larga (cca 28-30 cm) topiti untul la foc mic. Adaugati ghimbirul si usturoiul si sotati la foc mic cam 2 minute, pana miroase placut.
  6. Bateti ouale si le puneti in tigaie. Dati acum focul mai mare sub tigaie si asteptati ca omleta sa se umfle pe margini. In acel moment incepeti sa amestecati rar, astfel incat sa obtineti jumari de oua. Daca bucatile sunt prea mari, le rupeti cu lingura direct in tigaie. Aveti grija sa nu gatiti prea mult ouale, sa ramana usor umede bucatile.
  7. Adaugati orezul racit peste oua si amestecati bine, tragand tigaia de pe foc. Daca aveti, puteti adauga acum si 2 fire de ceapa verde taiata rondele. Turnati sosul de soia, amestecati si apoi gustati de sare.
  8. In 2 sau 3 boluri incepeti sa puneti straturi de orez cu oua peste care vin fasii rupte de somon, pana terminati toate ingredientele. La final, picurati cate 1 lingurita de ardei cu ulei peste movilitele din bol. Daca nu aveti decat pasta de ardei iute care nu are ulei, amestecati pasta cu 2 linguri de ulei si turnati acest sos peste orez.
  9. Serviti imediat, cald. E bun cu buchetele de broccoli (oparite 2 minute, scurse si stropite cu putin suc de lamaie) sau o salata de morcovi razuiti.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...