Bors de gaina

Retete cu carne de pui Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Bors pe gaina de la bunica mea, cu bors "importat" direct din Iasi (multumesc Geo pentru el, este foarte gustos si chiar acreste supele). Este usor si inviorator, mai ales pentru ardelenii obsnuiti cu rantas si smantana.

Ingrediente

1 gaina de casa (sau cocos)
1 legatura patrunjel
1 lingurita piper negru boabe
1 ardei gras rosu
1 morcov marisor
1 radacina patrunjel
100 gr telina radacina
1 ceapa medie
2 rosii decojite (sau 4 rosii din conserva)
100 gr taietei
400 ml bors (sau dupa gust)
sare

  1. Puiul curatat bine si taiat bucati se spala in apa rece. Se pune intr-o oala mare si se acopera cu apa rece (cam 4l). Se pune la fiert la foc mic.
    * daca punem puiul la fiert in apa rece supa va iesi mai buna; daca din contra dorim sa iasa carnea mai gustoasa il punem la fiert in apa fiarta.
  2. Se pune in oala si legatura de patrunjel si piperul negru boabe, plus 2 lingurite de sare. Se fierbe la foc mic, cat sa bolboroseasca usor. In prima ora, spumati supa cu o lingura cu gauri, pana cand vedeti ca nu se mai face spuma deasupra. Se fierbe totul pentru 3 ore.
    * carnea trebuie sa fie bine fiarta, sa cada de pe oase
  3. Asezati o strecuratoare deasa (cu tifon daca aveti) desupra unei oale goale si strecurati supa.
    * daca strecurati supa, aceasta va fi si mai limpede
  4. Puneti supa strecurata din nou pe foc (am obtinut 3l de supa) si adaugati in ea toate legumele taiate cubulete mici. Fierbeti la foc mediu pentru 30 minute.
  5. Cat fierb legumele, dati carnea jos de pe oase si taiati-o cubulete. Adaugati carnea in supa.
    * carnea poate fi lasata pe oase si pusa asa in supa
  6. Dati un clocot borsului si adaugati-l si pe el in supa. Adaugati-l treptat pana supa devine acra dupa gustul vostru. Eu am pus 400 ml de bors la cei 3 l de supa.
    * regula generala este de 500 ml bors la 4 l de supa, insa evident asta depinde de gustul vostru si de cat de acru e borsul, asa ca e mai bine sa-l puneti treptat si sa tot gustati, mai ales daca sunteti ardeleni :p
  7. Lasati sa fiarba supa inca 5 minute, apoi opriti focul. Dregeti supa de sare, sigur va mai fi nevoie.
  8. Fierbeti separat taieteii. Strecurati-i si aruncati-i in oala cu supa.
  9. Serviti presarat cu patrunjel si leustean tocat.

Supa de gaina

Legumele taiate cubulete

Legumele in supa

Carnea dezosata

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...