Ramen picant de pui

Retete asiatice Retete cu carne de pui Retete de supe si ciorbe

Reteta Ramen picant de pui

Am primit reteta anul trecut in august, de la un suflet-pereche in ale gatitului si pasiunii pentru arome. De atunci mi-a ramas gandul la ea. Pare migaloasa, daca te iei dupa lista lunga de ingrediente, dar cand te pui pe treaba vezi ca totul merge destul de usor si rapid, daca ti-ai facut din timp stoc cu toate ingredientele. Majoritatea sunt ingrediente care rezista mult la frigider si se regasesc in multe retete asiatice de pe siteul meu. In plus, tehnica aceasta de a aromatiza supa cu diferite infuzii si amestecuri concentrate o sa va deschida imaginatia catre propriile voastre combinatii. O sa vedeti, merita sa incercati reteta, veti invata multe. Deci... v-am convins? Cine se baga?

Ingrediente

Supa de pui aromata

1.5 kg carne de pui pentru supa (am folosit un pui de casa, fara o pulpa si fara piept)
11 cani de apa
50 gr ghimbir
3 fire ceapa verde
1 ceapa alba mica
2 morcovi (optional)
1/2 legatura patrunjel (optional)

Supa baza

75 gr supa dashi concentrata
10 gr sare
1 lingurita sake (nu am avut, am omis)
1 lingurita sos de soia
1 lingurita mirin
1 lingurita otet de orez

Oua marinate

150 ml sos de soia
10 gr zahar
5 gr sare
1 fir ceapa verde
25 ml sake (nu am avut, am pus 1 lingurita otet de orez)
2 linguri supa dashi concentrata
350 ml apa
6 oua fierte moi

Ulei aromat picant

150 ml ulei
50 ml ulei de susan
3 catei de usturoi
3 ardei iuti mici (sau 1 ardei iute rosu lung)
1 ceapa verde
1/2 ceapa alba mica (30 gr)
10 gr Shichimi Togarasi (sau fulgi de chili)
2 lingurite de zahar
1 lingurita de sare
20 ml sos de soia
25 gr pasta miso alba

Pentru servire

1 fir de ceapa verde per portie
50-60 gr taietei lati cu ou per portie

Portii: 5-6

 

  1. Toate componentele se pot prepara din timp si se pastreaza la frigider. Dupa ce aveti componentele pregatite puteti asambla doar cate portii serviti in acel moment.
    Supa dashi concentrata se poate prepara din 150 ml supa dashi facuta in casa/cumparata, fiarta pana se reduce la jumatate. Eu am preparat-o dintr-un plic de pudra dashi pe care l-am dizolvat in 100 gr apa fierbinte. Aceasta cantitate e suficienta pentru a fi folosita la supa baza si ouale marinate.
  2. Supa de pui: se spala bine carnea in apa rece si apoi se pune la fiert intr-o oala incapatoare impreuna cu apa. Se aduce la fierbere si se da focul la mediu spre mic. Se spumeaza supa pana nu se mai face spuma deasupra (dureaza cam 1/2 ora). In acel moment adaugati ghimbirul taiat felii groase, ceapa verde taiata segmente, ceapa alba taiata in doua, morcovii taieti bucati mari si patrunjelul intreg. Se da focul la mic, supa sa bolboroseasca usor, si se continua fierberea inca 2 ore.
    Cand supa e gata, o strecurati si o pastrati intr-o oala la frigider.
    Carnea se da jos de pe oase si se desface fasiute. Se pastreaza separat la frigider.
  3. Baza concentrata: se pun intr-un vas mic toate ingredientele si se incalzesc usor, amestecand, doar pana sarea e dizolvata. Se mai adauga si 2 linguri din supa dashi concentrata. Se muta intr-un borcanel mic si se lasa sa se raceasca.
  4. Ouale marinate: se pun ouale la fiert in apa care clocoteste; se lasa incet in apa ca sa nu crape. Se fierb 6.5 minute din acel moment. Ideaa e sa iasa oua fierte cu galbenusul usor moale (clicoase). Dupa ce se racesc, se curata.
    Intr-un vas mic se amesteca restul ingredientelor pentru marinata si se incalzesc usor, amestecand pana sarea si zaharul se dizolva. Se muta marinata intr-un vas cu capac si se pun ouale in marinata. Se lasa la frigider macar 24 ore.
  5. Ulei aromat: intr-o craticioara mica se pune uleiul, usturoiul tocat marunt, ardeii tocati marunt, ceapa verde taiata rondele si ceapa alba tocata cubulete. Se incalzeste usor, la foc mic si se lasa pe foc timp de 15 minute. Supravegheati amestecul sa nu se arda legumele.
  6. Intr-un vas mic, amestecati Shichimi Togarasi, zaharul, sarea, sosul de soia si miso, pana obtineti o pasta omogena.
  7. Cand uleiul e gata, il lasati 1 minut sa se racoreasca si il tunati peste pasta de mai sus. Amestecati bine timp de 2 minute. Pastrati la frigider, aroma se va intensifica daca sta o vreme.
  8. In sfarsit, suntem gata de asamblare. Pentru 1 portie:

    - fierbeti taietii in apa cu sare conform timpului de pe ambalaj. Ii scurgeti si apoi ii taiati in cateva locuri cu o foarfeca, ca sa fie usor de mancat.
    - tocati 1 fir de ceapa verde tanara
    - infierbantati 350 gr supa de pui. Adaugati treptat in ea supa baza, gustand pana va place aroma si e suficient de sarata (am pus 2 linguri supa baza).
    - intr-o tigaie mica puneti 50-100 gr fasiute de carne de pui si 1 lingura de solide de pe fundul borcanului cu ulei picant. Adaugati si 1 lingura de ulei picant. Infierbantati carnea, amestecand des.
    - taiati 1 ou marinat in jumatate

    Intr-un bol puneti jumatate de carne, asezati apoi deasupra taieteii si peste ei restul de fasii de carne. Turnati supa fierbinte. Presarati ceapa verde intr-o parte. Asezati una sau doua jumatati de ou, aveti grija sa stea deasupra. Mai picurati 1-2 lingurite de ulei picant deasupra. Serviti imediat.

Comentarii (2)

 

nea ion  acum 2 luni - 9 Mai 2024 11:25  

11 cani de apa....
daca ar exista vreun fel de sistem unitar de masurare a volumelor, agreeat de oamenii de stiinta...
 

Ioana  acum 2 luni - 9 Mai 2024 12:44  

Exista, o cana are 250 ml x 11 = 2750 ml apa
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...