Branza de iaurt

Categorii: Retete aperitive, Retete arabesti, Retete cu branza, Retete cu iaurt, Retete pentru Mic Dejun, Retete cu putine calorii, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Branza de iaurt
Pinterest

Din iaurtul scurs trei zile obtineti o branza deosebit de fina si cremoasa, usor acrisoara, asemanatoare cu cremele de branza din comert, cele gen Philadelphia. Transformati astfel un banal iaurt intr-o specialitate culinara libaneza numita labneh care se serveste la micul dejun sau in salate.

Puteti prepara o cantitate mai mare o data si tot ce nu consumati in cateva zile se poate marina in ulei de masline. Borcanelele cu bilele de branza arata demential si pot constitui si un bun cadou pentru prietenii vostri gurmanzi.

Ingrediente
Branza de iaurt

Branza

1 kg iaurt gras (6%)
1 lingurita rasa sare

Pentru marinat:

oregano
1 catel usturoi
fulgi chili
cateva frunzulite rozmarin
ulei de masline

Preparare
Branza de iaurt

  1. Iaurtul se amesteca cu sarea.
  2. Intr-o sita asezata pe un bol puneti 3 straturi de tifon si turnati iaurtul in el. Ridicati marginile tifonului si legati bine, astfel incat iaurtul sa nu curga afara.
  3. Peste pachetelul de iaurt asezati o farfurioara si apoi ceva greu (o conserva de exemplu) si introduceti totul la frigider. Lasati iaurtul sa se scurga pentru 2 zile.
  4. Scoateti pachetelul de tifon cu iaurt din frigider, atarnati-l de ceva (eu l-am legat sub un scaun), aveti grija sa fie bine legat ca sa nu cada. Dedesubt asezati bolul pentru a colecta zerul care se va mai scurge. Lasati la scurs afara pentru inca 1 zi.
  5. A treia zi branza e gata! Desfaceti tifonul si scoateti branza. Se poate servi imediat, intinsa pe paine prajita si stropita apoi cu ulei de masline si verdeturi.
  6. Daca doriti sa o pastrati mai mult timp, o puteti marina.
  7. Marinare: ungeti-va mainile cu putin ulei si faceti bilute din branza. Asezati bilutele intr-un borcan sterilizat 15 minute in cuptor la 180C. Adaugati oregano, chili, usturoiul taiat feliute si rozmarinul si apoi turnati ulei pana bilele sunt acoperite. Pastrati la frigider.
    * tinut la frigider uleiul de masline se gelifica si pare tulbure, deci nu va ingrijorati daca arata ciudat; trebuie doar sa-l scoateti din frigider cu o jumatate de ora inainte de servire pentru a-si recapata aspectul.
 
Branza de iaurt - Iaurt in tifon

1. Iaurt in tifon

Branza de iaurt - Dupa 2 zile il scurgem afara

2. Dupa 2 zile il scurgem afara

Branza de iaurt - Branza, dupa 3 zile

3. Branza, dupa 3 zile

Branza de iaurt - Facem bile

4. Facem bile

Branza de iaurt - Branza de iaurt

5. Branza de iaurt


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 36)  

 

Branza marinata

3 Aprilie 2000

Branza marinata

 

 

Mariana  acum 8 ani - 14 Martie 2009 16:45  

Re: Branza de iaurt

O ce bine arata si ce gustoasa trebuie sa fie!!!inclusiv si cea din borcan!de retinut reteta!buna de tot!!!si oricum altceva ca de obicei!!Ioana,duminica faina!!!
 

roxana  acum 8 ani - 15 Martie 2009 22:14  

Re: Branza de iaurt

ioana draga, dar cand bagam bilutele formate i borcan tre sa adaugam uleiinainte sa dam borcanul la cuptor? nu se sparge?
 

Ioana  acum 8 ani - 15 Martie 2009 22:36  

Re: Branza de iaurt

nu, borcanul gol fara capac il bagi la cuptor sa se sterilizeze, nu se sparge. dupa ce se raceste il umpli si torni uleiul
 

Adry  acum 8 ani - 16 Martie 2009 20:40  

Re: Branza de iaurt

Ioana nu stiam metoda asta de a face branzica!
Mi se pare foarte interesant produsul conservat in ulei cu toate mirodeniile!
Stii ca eu asa conserv branza telemea pe care o folosesc la salata? Taiata cubulete la fel cu origano, usturoi si ardei iute! Si bineinteles condimentez salata cu acest ulei din borcan care e deosebit de gustos!
 

Ioana  acum 8 ani - 16 Martie 2009 20:48  

Re: Branza de iaurt

ai dreptate, si eu marinez branza telemea asa: [link] si e foarte buna vesel
 

Scarlet  acum 8 ani - 17 Martie 2009 18:37  

Re: Branza de iaurt

ioana, spuneai ca trebuie pus borcanul la frigider. nu se pastreaza bine si afara? intreb pentru ca as vrea sa evit sa il tin la frigider, doar pentru ca uneori uit :"> sa scot din frigider un aliment inainte de a fi consumat si ma trezesc ca imediat scos de la frigider nu prea poate fi mancat, deci iar trebuie sa astept pana sa il gust.
 

Ioana  acum 8 ani - 17 Martie 2009 18:47  

Re: Branza de iaurt

teoretic se poate, mai ales daca ai sterilizat borcanul, dar eu n-am incercat ca sa-ti garantez 100% ca nu se strica si faci vreo intoxicatie.
oricum aspectul ala un pic tulbure e deranjant doar daca il servesti la musafiri, daca il serviti voi chiar daca uiti sa il scoti inainte nu e o problema
 

Adela  acum 8 ani - 1 Aprilie 2009 13:49  

Re: Branza de iaurt

Am facut si eu aceasta reteta, de care sunt foarte incantata.Am pus-o la borcan si e un deliciu.Nu trebuie sa o scoateti din timp de la frigider pentru ca se poate consuma cu usurinta
 

Ioana  acum 8 ani - 1 Aprilie 2009 15:14  

Re: Branza de iaurt

ce ma bucur ca ai avut rabdare sa o faci si ca rezultatul ti-a placut!
 

iulia besoi  acum 8 ani - 29 Aprilie 2009 15:37  

Re: Branza de iaurt

Strabunica mea ,Laura,facea aceasta branza din iaurt de casa.Nu mai trebuie sa va spun ce minunatie era....Ea sa dus...,iar eu am uitat reteta.Acum mi-am amintit de ea,draga mea strabunica.Voi face din nou branzica ei...
 

alina  acum 8 ani - 19 Iunie 2009 17:18  

Re: Branza de iaurt

Ioana , ai ideea daca ar merge si din iaurt de soia? prietenul meu e alergic la lactoza ..deci ar fii o super reteta daca ar merge .
Oricum cred ca o voi incerca .. cantitate redusa cu iaurt de soia ..daca iese cit de cit ceva revin cu comentarii
 

Ioana  acum 8 ani - 19 Iunie 2009 20:03  

Re: Branza de iaurt

n-am folosit iaurt de soia, dar cred ca functioneaza pe acelasi principiu. merita sa incerci...
 

ella  acum 8 ani - 8 Iulie 2009 19:14  

Re: Branza de iaurt

Nu trebuie sa va faceti griji !! Tot ce se pastreaza in ulei se conserva in mod natural. Pofta buna !!
 

ghiulfi  acum 8 ani - 4 Septembrie 2009 19:21  

Re: Branza de iaurt

soacra mea face asa ceva dar e cu totul diferit soacra mea este libaneza
 

ela  acum 7 ani - 11 Februarie 2010 15:26  

Re: Branza de iaurt

acum ma pun sa o pregatesc. de abia astept sa fie gata numai bine pe duminica seara...ador branza
 

sofia  acum 7 ani - 16 Martie 2010 11:20  

Re: Branza de iaurt

draga mea daca imi permiti o idee , acest preparat nu este branza , este in traducere libera iaurt uscat , sau labneh asa cum ai scris si tu , nu este un preparat libanez , este specific arabesc dar este fabricat si folosit si in turcia. E adevarat ca la borcan este mai des facut de gospodinele araboaice.Este mult mai gustos daca se face direct din lapte propat de vaca , pus la prins cu putin iaurt. A doua zi se lasa la scurs in saculet de panza , are consistenta unei smantani groase putin acrisoara. Se serveste direct cu menta uscata( naana in lb. araba) si ulei de masline , se mai face sandwichi cu masline , castravete , menta proaspata , am mancat chiar si pateuri cu labneh , si desigur se pot pastra la borcan conservate mult si bine. Se poate manca si cu zatar ca tot ai amintit de el.
 

Mira  acum 7 ani - 21 Martie 2010 20:54  

Re: Branza de iaurt

Asa facea mama branza dulce cand eram eu mica. Punea lapte la prins, facea ca un iaurt pe care il scurgea tot asa in tifon. Imi poti da un sfat, daca nu am tifon ce as putea folosi ca sa scurg iaurtul cat mai bine? Daca folosesc iaurt f gras (16%) o iesi cum trebuie branza? E un tip de iaurt, iaurt grecesc ii zice. Pe aici nu am gasit decat iaurt maxim 3,5% grasime si ma gandesc ca e mult prea slab.
 

alina  acum 7 ani - 23 Martie 2010 15:34  

Re: Branza de iaurt

"Re: Branza de iaurt

alina acum 9 luni 19 Iunie 2009 18:18
Ioana , ai ideea daca ar merge si din iaurt de soia? prietenul meu e alergic la lactoza ..deci ar fii o super reteta daca ar merge .
Oricum cred ca o voi incerca .. cantitate redusa cu iaurt de soia ..daca iese cit de cit ceva revin cu comentarii"

Tarziu dar revin cu impresi .. Din pacate nu sa coagulat cum trebuie ci iaurt de soia trist..dar am marinat tofu dupa aceiasi reteta si a iesit superr .. nici nu mai stiu cite variatii am facut la reteta si cite borcane imi e pofta vesel
Multumesc de inspiratie
 

dorin  acum 7 ani - 21 Mai 2010 11:38  

Re: Branza de iaurt

Labane se face cu branza de capra... Am mancat la un prieten arab facut de mama lui. si au un condiment zahtar... nu il gasesc nicicum
 

Ioana  acum 7 ani - 21 Mai 2010 11:46  

Re: Branza de iaurt

iaurt la 6% grasime gasesti la noi Cedra din lapte de oaie si bivolita, se potriveste la aceasta reteta, il folosesc intotdeauna cand fac labneh
reteta de za'atar e aici: [link] sper sa gasesti si sumac pentru el sa faci za'atar rosu
 

petra  acum 6 ani - 14 Octombrie 2011 20:01  

Re: Branza de iaurt

Labneh,iese mult mai gustoasa din lapte de capra,se pastreaza in camara chiar si un an,nu e necesar uleiul de masline ptr conservarea la borcane(orice alt ulei merge:de porumb sau floarea soarelui...),in schimb e delicioasa servita cu ulei de maslinevesel)
 

cristina  acum 5 ani - 6 Aprilie 2012 20:16  

Re: Branza de iaurt

Este minunat ca am gasit site-ul acesta. Unde locuim, eu si sotul meu, nu se gaseste branza ci doar cascaval, iar noua cascavalul nu ne place trist Ducem tare mult dorul branzei de acasa imi e pofta . Insa asta este o reteta foarte faina pe care o voi incerca cu siguranta! Tine-o tot asa, este minunat ceea ce faci! vesel
 

Laura Nistor  acum 5 ani - 26 Octombrie 2012 22:51  

Re: Branza de iaurt

reteta e perfecta,ın seara asta am pus şi eu iaurtul la scurs ın frigider,hai sa vedem ce iese vesel
 

alina daniela  acum 5 ani - 3 Decembrie 2012 10:52  

Re: Branza de iaurt

Buna, Ioana!!! Se poate folosi iaurt din lapte proaspat?? nu ma refer la cel cumparat din magazin. ci la iaurtul obtinut in casa din laptele proaspat de la vacuta. Nu trebuie incalzit, pentru a se separta iaurtul de zer, si astfel se obtine branza?????
 

Ioana  acum 5 ani - 3 Decembrie 2012 10:56  

Re: Branza de iaurt

ce spui tu e branza proaspata de vaca.

dar poti face iaurt din lapte de casa. vezi aici cum: [link] acest iaurt poate fi pus la scurs pentru a obtine branza de iaurt.
 

alina daniela  acum 5 ani - 3 Decembrie 2012 11:14  

Re: Branza de iaurt

DA, intr-adevar prin acest procedeu se obtine branza de vaca proaspata!!!
Nu stiam de aceasta iaurtiera. Probabil si daca am vazut in magazine, nu i-am acordat prea multa atentie. Imi place foarte mult aceasta reteta si cu siguranta o sa incer... cu siguranta din iaurt cumparatvesel) Multumesc pentru atentia acordata si informatii!!!
 

Ioana  acum 5 ani - 3 Decembrie 2012 11:21  

Re: Branza de iaurt

o sa-ti placa!!! este fina ca o crema de branza si usor acrisoara.
 

alina daniela  acum 5 ani - 11 Decembrie 2012 15:40  

Re: Branza de iaurt

draga ioana, ce ma fac eu ca nu gasesc iaurt gras 6%, decat de 3%????
 

Ioana  acum 5 ani - 11 Decembrie 2012 20:13  

Re: Branza de iaurt

exista iaurt Cedra de oaie si bivolita la 7% grasime. si mai nou iaurtul grecesc de la Olympus (10% grasime) se gaseste mai peste tot. iaurtul grecesc il amestec cu putin iaurt normal ca sa iasa branza mai acrisoara.
 

alina daniela  acum 5 ani - 19 Decembrie 2012 12:17  

Re: Branza de iaurt

gata branzica meavesel foarte fina, intr-adevar, si delicioasa!!! cu siguranta o sa mai prepar!!!!
 

maria  acum 4 ani - 11 Februarie 2013 23:34  

Re: Branza de iaurt

iaurtul facut in casa nu e bun?
 

Ioana  acum 4 ani - 12 Februarie 2013 13:33  

Re: Branza de iaurt

daca e iaurt din lapte gras, da. doar sa nu fie lapte batut (acru) facut in casa, ca atunci rezulta branza proaspata de vaca.
 

isabela  acum 4 ani - 29 Iunie 2013 16:06  

Re: Branza de iaurt

Foarte tare reteta! sunt fan branzeturi! Felicitari pentru site! Am o intrebare, uleiul din borcan poate fi refolosit? in sensul de a adauga alte bilute de branza proaspete in el?
 

laurenta  acum 4 ani - 10 Iulie 2013 20:23  

Re: Branza de iaurt

IOANA draga ,acum am auzit aceasta reteta ,sau alt mod de a face branzica ,felicitari am ramas masca ,serios !!!!! deabia astept sa incerc si eu
 

Ioana  acum 4 ani - 11 Iulie 2013 10:33  

Re: Branza de iaurt

da, este excelenta, ca o crema de branza. poti face si combinatie de iaurt gras mai acrisor cu iaurt grecesc care nu e atat de acrisor si iese geniala branza.
 

siu daniela  acum 4 ani - 9 Septembrie 2013 11:15  

Re: Branza de iaurt

branzica de iaurt se poate sara?
 

Ioana  acum 4 ani - 9 Septembrie 2013 11:21  

Re: Branza de iaurt

se adauga sare in iaurt
 

Solomon  acum 10 luni - 5 Aprilie 2017 13:24  

Re: Branza de iaurt

Retetele dvs sunt foarte interesante si o sa incerc si reteta de braza din iaurt
 

Solomon  acum 9 luni - 21 Aprilie 2017 22:01  

Re: Branza de iaurt

Am facut retetadar nu sm reusit sa scurg bine iaurtulsi bilele formate nu au avut o forma ferma. Voi reface reteta.
 

Ioana  acum 9 luni - 21 Aprilie 2017 22:07  

Re: Branza de iaurt

ai pus greutate pe el cat a stat la frigider? ai folosit iaurt gras (asta e obligatoriu)?
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus