Caltabosi de casa

Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete romanesti

Reteta Caltabosi de casa

Nu sunt mare fan caltabosi, doar prajiti imi plac. Tot la bunica i-am preparat saptamana trecuta la fel ca si carnatii.

Ingrediente

organele si limba de la un porc
2.5 kg orez
12 cepe mici, cat mingile de ping-pong
2 linguri piper
1 lingura boia
o mana sare mare
2 linguri cimbru uscat
9 linguri pline untura porc

  1. Se pun organele de porc la fiert cu multa apa. Cand sunt fierte se scot, dar limba se mai lasa inca vreo 20 minute. Supa de pe organe se lasa pe foc in continuare fiindca avem nevoie de ea fierbinte.
  2. In 4 linguri de untura topita se prajeste orezul. Stiti ca e prajit daca prindeti cateva boabe cu degetele si le simtiti aspre precum pietricelele... asta m-a invatat bunica acum :)
  3. Adaugati supa fierbinte de pe organe peste orez cat sa treaca cu 2 degete peste el, dati doua-trei clocote scurte, invartiti bine in el, apoi il luati de pe foc si-l lasati cu capac sa se faca singur. Il asezati la loc rece. Dupa jumatate de ora il verificati, el trebuie sa fie fiert si daca vi se pare uscat mai adaugati supa fierbinte (cam 1/2 l) peste el si amestecati.
  4. Organele dupa ce se racesc putin se taie bucati mari. Apoi se toaca cu masina de carne.
  5. Tocati si cepele marunt si le prajiti in restul de untura. Stiu ca pare multa untura si ceapa va pluti in ea, dar organele si orezul sunt mai seci deci ceva trebuie sa dea o textura cremoasa caltabosilor.
  6. Peste organele tocate puneti orezul si ceapa prajita cu tot cu untura si apoi condimentele. Amestecati cu mainile pana la omogenizare si apoi gustati. In functie de gustul propriu mai adaugati sare si piper. Amestecati iar.
  7. Puneti amestecul in intestine subtiri, exact cum am aratat la carnati, folosind masina de tocat cu tub pentru formarea carnatilor. Singura diferenta e ca din loc in loc invartiti intestinul.
  8. Puneti caltabosii formati in restul de supa fierbinte de pe organe si fierbeti-i pe rand 10 minute dar fara sa clocoteasca supa.
  9. Ii scoateti din supa si ii lasati la racit.
  10. Se pot servi proaspeti sau prajiti. Pasta din interior o puteti intinde pe paine.

Fierbem organele

Fierbem organele

Organele fierte

Organele fierte

Taiem organele bucati mari

Taiem organele bucati mari

Prajim orezul in untura

Prajim orezul in untura

Adaugam supa fierbinte peste orez

Adaugam supa fierbinte peste orez

Lasam orezul cu capac sa se coaca

Lasam orezul cu capac sa se coaca

Tocam organele

Tocam organele

Tocam cepele

Tocam cepele

Calim ceapa in untura

Calim ceapa in untura

Adaugam ceapa si condimentele in compozitie

Adaugam ceapa si condimentele in compozitie

Adaugamn orezul in compozitie

Adaugamn orezul in compozitie

Formam caltabosul cu masina

Formam caltabosul cu masina

Il fierbem 10 minute

Il fierbem 10 minute

Caltabosi

Caltabosi

Comentarii (16)

 

Ultimele comentarii

nnadiuta  acum 11 ani - 16 Ianuarie 2011 12:56  

la multi ani! doamna in primul rind vreau sa va felicit pentru reteta este delicioasa,tatal meu a fost macelar si cunosc toate retetele care se prepara de sarbatori din carne, lafel si mama mea pregatea sa va dea d-zeu sanatate sa pregatiti multi ani deacum ancolo scris astazi ;) 16 01 2011 a-si dori sa tinem legatura referitor la retete la revedere :p
 

cristi  acum 11 ani - 25 Februarie 2011 20:27  

excelenta reteta, am facuto acum in februarie si e nemaipomenita, sa mai postati astfel de retete, la revedere ;) :)
 

mike  acum 11 ani - 18 Martie 2011 19:10  

Noi facem caltabosii fara orez, se tin mult mai bine.
 

irina  acum 9 ani - 19 Decembrie 2012 22:04  

eu fac si fara orez caltabosii dar ii mai dau putin la fum
:)
 

zlate alina  acum 9 ani - 21 Decembrie 2012 20:56  

am sa incerc si eu
multumesc
 

nico  acum 8 ani - 22 Decembrie 2013 12:32  

nimeni nu face caltabosi buni cum facea mama mea :p
 

niculaie  acum 7 ani - 9 Februarie 2015 12:04  

Se poate prepara si cu toate incredientele trase la tigaie ,nu isi mai pirde gustul ,in final se fierb 10 minute si pofta buna
 

Cristina Pinzariu  acum 6 ani - 18 August 2015 21:28  

Mama pregatea caltabosii cu pasat in loc de orez si facea si cativa in mate groase avand grija sa nu ii umple tare pentru ca pasatul la fiert se umfla mult. Dupa fiert cei subtiri ii mancam fierbinti iar cei grosi ii lasa pana a doua zi la rece, ii taia felii groase de 2 centimetri si ii cocea pe gratar.
 

Ioana  acum 6 ani - 19 August 2015 10:25  

ideea caltabosilor si carnatilor cu pasat mi se pare super faina. cred ca le da gust bun. am mai auzit undeva de asa ceva... nu-mi amintesc acum in ce context... poate ii conving pe ai mei sa faca anul asta macar o parte sa vedem cum iese.
 

pasat gheorghe  acum 6 ani - 14 Decembrie 2015 17:47  

m ama mea facea caltabosi foarte buni dar noi copii am plecat in lume si nu mai stim cum se face. Poate primesc o reteta
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...