Carne de porc cu varza murata (Pomana porcului)

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete romanesti

Reteta Carne de porc cu varza murata (Pomana porcului)

Intotdeauna dupa ce taiem porcul bunica pregateste aceasta mancare pentru cei care au ajutat-o, vecini si familie. Bineinteles ea ne-a pregatit din timp si sarmalute, cozonac si cornulete cu nuca, dar Pomana porcului a fost la loc de cinste. A doua zi am pregatit si eu acasa aceasta mancare, asa ca am doua seturi de poze, diferenta e ca eu am folosit doar carne macra, iar bunica carne cu grasime.

Ingrediente

600 gr carne porc
600 gr varza murata
150 ml bulion
1/2 lingurita boia dulce
sare, piper
2 linguri untura

  1. Se taie carnea cubulete. Se pune la prajit in untura topita. Se prajeste la foc rapid pana-si schimba culoarea si se rumeneste usor.
  2. Adaugati varza taiata fideluta fina si caliti-o 10 minute, amestecand des. Adaugati piper negru macinat, putina boia dulce, amestecati si apoi puneti bulionul si apa cat sa fie acoperita varza.
  3. Fierbeti in continuare cu capac pentru 1.5 ore. Din cand in cand verificati si daca a scazut prea tare apa, mai adaugati apa fierbinte. Varza trebuie sa fie moale si carnea bine facuta dupa acest timp.
  4. Serviti simplu sau daca doriti cu smantana.

Prajim carnea

Prajim carnea

Adaugam varza si condimentele

Adaugam varza si condimentele

Carne de porc cu varza murata (Pomana porcului)

Carne de porc cu varza murata (Pomana porcului)

Pomana porcului la bunica -adaugam varza

Pomana porcului la bunica -adaugam varza

E gata!

E gata!

Serviti!

Serviti!

Comentarii (50)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 12 Decembrie 2013 10:25  

da camelia, chiar ar merge bine niste chimen peste varza. varza noastra e murata doar cu marar, cimbru, hrean, fara chimen si gustul e foarte bun si asa. data viitoare (si nu mai e mult pana atunci) chiar voi incerca cu chimen.
 

gabe  acum 9 ani - 3 Decembrie 2014 12:53  

traiesc in USA de foarte multi ani,bihorean de origine,tai porc de CRACIUN in fiecare an.Aceasta carne de porc cu varza murata se numeste "torosh",si se serveste de obicei la masa de amiaza,cand se duce si la rudenii,vecini,...carnea se taie cubulete si se pune la foc ,dar fara linguri de untura fiindca se alege carne si cu grasime,care lasa grasimea necesara,iar secretul acestui torosh este tocmai prospetimea carnii.Un torosh adevarat are gust numai cand se taie porcul.Cand se pregateste carnea se adauga mereu cate putina apa.Varza trebuie sa fie murata,pregatita dupa gust.Condimente se pun dupa obiceiul locului si dupa preferinte.La noi nu se concepe "disnoutor" fara torosh,ashe ca POFTA BUNA !
 

George  acum 9 ani - 3 Februarie 2015 11:54  

Am nimerit-o prea acra ! =P~
 

Dan  acum 8 ani - 16 Mai 2015 13:34  

Eu am plecat din tara acum 40 de ani si locuiesc in California dar de 6 ani traiesc in Malaysia, tara musulmana moderata. Fiind casatorit cu o englezoaica, nu pot sa gatesc prea multe feluri romanesti dar ea e plecata asa ca am incercat reteta dumneavoastra. Miine o sa fac si mamaliga sa maninc cu ce a ramas seara asta. ;) A fost minunata, saru'mina!
 

Ioana  acum 8 ani - 18 Mai 2015 08:17  

sa-ti fie de bine, Dan.
 

nelu  acum 8 ani - 11 Ianuarie 2016 16:54  

Dar de sare ai uitat? =P~ si ceva ceapa calita
 

Ioana  acum 8 ani - 11 Ianuarie 2016 16:56  

nu-i destul de sarata varza??? pentru mine, da.
 

nelu  acum 8 ani - 11 Ianuarie 2016 17:25  

Este dar tot trebuie putin
 

Eu pun si ceapa ...  acum 7 ani - 9 Decembrie 2016 09:47  

... intotdeauna, conform retetei de la bunica mea unguroaica.Mai adaug capia macinati, seminte de marar uscate si chimen.Iese ceva bun de tot.
 

Romanitza Bogdan  acum 6 ani - 3 Decembrie 2017 16:20  

Draga mea, eu sunt dim Maramures, bunica mea la fel si parintii ei tot din imprejurimea municipiului, si nascuti in municipiu de trei generatii; noi la pomana porcului nu facem ca voi. Noi facem altfel, frigem carnea cu grasime pe ici pe colo, dar o inobilam cu mujdei de usturoi pt ca e grea la miros, pute cand e proaspat taiat porcul de casa, ea trebuie lasata sa se linisteasca si acea odoare iese ceva mai tarziu, insa gospodina n-are vremea asta la dispozitie atunci, ideal ar fi sa o gatesti a doua zi; de aceea o eliminam duhoarea folosind mujdeiul si ea are garnitura mamaliga. Iar la mamaliga cu carne cu mujdei nu ii mai trebuie nicio muratura, e usturoiul mare sef acolo, dominator si ii e destula prezenta din belsug. Nu ca nu punem, pe masa, macelari-s deobicei unguri si ei manca de este pe pofta lor niste gogonele murate de sta pisica-n codita non-stop...
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...