Caprioara la ceaun

Categorii: Retete din Grecia, Retete de mancaruri cu carne, Retete de Pasti

 

Caprioara la ceaun
Pinterest

Caprioara, o alternativa buna pentru cei care nu ageeaza mielul, insa doresc ceva special pentru masa de Pasti. Am pregatit-o in stil grecesc, urmand, cu mici modificari, reteta de stifado.

Ingrediente
Caprioara la ceaun

700 gr carne caprioara (pulpa sau spata; sau cuburile de carne care se vand sub denumirea de "gulas de caprioara" )
300 gr ceapa mica (arpagic)
6 catei mari de usturoi
1 lingura pasta de rosii
10 cuburi supa de vita (sau 100 ml supa de pui; in lipsa, folositi apa)
1 1/2 linguri otet de vin rosu
30 ml ulei de floarea soarelui
20 ml ulei de masline extravirgin (de buna calitate)
1 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita cumin macinat
1 fir rozmarin
sare

Marinata

200 ml vin rosu sec (am folosit Shiraz)
1 bucata baton scortisoara (5 cm)
10 boabe ienibahar
3 cuisoare
4 foi dafin
2 linguri otet de vin rosu
1 lingurita sare

Portii: 4-5

Preparare
Caprioara la ceaun

  1. Se spala carnea in cateva ape, pana ramane curata apa pe ea. Se taie cubulete.
  2. Se pun intr-un vas si se adauga toate ingredientele pentru marinata. Se amesteca bine, se acopera si se lasa la marinat peste noapte.
  3. Se scoate carnea din marinata si se usca cu servetele de bucatarie.
  4. Se incinge intr-un ceaun uleiul de floarea soarelui. Se prajesc cubulete la foc mediu spre mare. Prajiti-le in transe, astfel incat sa nu fie inghesuite. Daca inghesuiti carnea in ceaun, ea se va inabusi in loc sa se prajeasca. Carnea prajita pastrati-o intr-un vas.
  5. Cand terminati de prajit toata carnea, adaugati ceapa curatata dar lasata intreaga. Prajiti, amestecand des, pana se rumeneste si incepe sa miroasa dulceag. Adaugati cateii de usturoi curatati, dar lasati intregi. Continuati sa prajiti inca 2 minute. Scoateti ceapa si usturoiul peste carne.
  6. Atentie, acum ceaunul ar trebui sa aiba arsuri pe fund si pe margini. Nu va ingrijoarti, e excelent, e exacte ce am vrut sa obtinem. Acea crusta de pe vas va da aroma mai buna tocanitei noastre.
  7. Intr-o cescuta amestecati 3 linguri din marinata, 1 1/2 linguri otet si cuburile de vita (pui sau apa). Turnati acest amestec in ceaun si cu o lingura de lemn frecati peste tot, pe fund, pe lateral, ajutandu-va de lichidul adaugat ca sa dizolvati "arsura" de care vorbeam mai sus. Cand vasul e cat de cat curat, lasati sa fiarba lichidul cam 5 minute, pana devine siropos.
  8. Trageti ceaunul de pe foc si adaugati in el carnea, ceapa si usturoiul, aromele din marinata (scortisoara, frunzele de dafin , ienibahar, cuisoare pe care le "pescuiti" cu o paleta). Adaugati in plus oregano si cumin. Condimentati cu sare dupa gust (cam 1 lingurita rasa) si piper negru (cam 1/2 lingurita). Amestecati totul bine.
  9. Adaugati pasta de rosii dizolvata intr-o cana de apa. Mai adaugati uleiul de masline si inca 1/2 cana de apa (sau 1 cana de apa daca doriti tocanita cu mai mult sos).
  10. Asezati deasupra rozmarinul si aduceti continutul la fierbere.
  11. Acoperiti ceaunul cu un capac sau folie de aluminiu (atentie, sa fie bine etansat) si dati la cuptor la 160C pentru 1.5 ore.
    * nu cunosc modul in care a fost tratata carnea de caprioara (daca a fost fezandata, daca era de crescatorie sau nu) asa ca timp de coacere in cuptor poate varia in functie de aceste elemente; mie mi s-a parut ca s-a facut extrem de repede si a iesit extrem de frageda; indicat e ca dupa 1.5 ore daca nu e facuta, mai adaugati lichid (apa/supa fierbinte) daca a scazut prea mult, o "resigilati" cu folie si o mai lasati la cuptor; o verificati apoi tot la 30 minute.
  12. Se serveste presarat cu patrunjel proaspat, alaturi de orez fiert sau piure de cartofi.
 
Caprioara la ceaun - Prajim carnea in transe

1. Prajim carnea in transe

Caprioara la ceaun - Prajim ceapa si usturoiul

2. Prajim ceapa si usturoiul

Caprioara la ceaun - Carnea si ceapa

3. Carnea si ceapa

Caprioara la ceaun - Vasul dupa prajire

4. Vasul dupa prajire

Caprioara la ceaun - Degresam vasul

5. Degresam vasul

Caprioara la ceaun - Tocanita fierbe

6. Tocanita fierbe

Caprioara la ceaun - Dupa 1.5 ore la cuptor

7. Dupa 1.5 ore la cuptor


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 32)  

 
loading...

 

 

andreea  acum 6 ani - 18 Aprilie 2011 15:13  

Re: Caprioara la ceaun

Aceasta alternativa - cum ii ziceti - mi se pare ingrozitoare. Motivul: aceste animale trebuie protejate si nicidecum vanate (ilegal de cele mai multe ori) si mancate. Sunt suficiente animale creste in acest scop. Chiar urmaream cu interes retele de pe acest blog dar astazi am fost fff dezamagita vesel. Spor la gatit!
 

Ioana  acum 6 ani - 18 Aprilie 2011 15:26  

Re: Caprioara la ceaun

ca sa te linistesc, carnea este cumparata din Metro si fie au licenta de vanatoare, dar cel mai probabil sunt din crescatorie. exact ca si mieluseii dragalasi care sunt considerati emblema Pastelui (un simbol religios).
deci departe de mine sa incurajez braconajul. la metro e un raft cu caprioara si langa un raft cu miei. fiecare alege ce vrea. dar dupa mine e egal, mielul nu e mai prejos decat caprioara. sau unul poate fi mancat fara regrete si altul nu? atunci cine stabileste pentru cine sa avem mai multa mila?
 

Andrei  acum 6 ani - 28 Aprilie 2011 22:26  

Re: Caprioara la ceaun

Eu unul chiar cautam o reteta buna pentru caprioara vesel asa ca spor la treaba buna pe care o faci !
 

yo  acum 6 ani - 23 Mai 2011 15:14  

Re: Caprioara la ceaun

Buna

Se poate folosi si alt recipient daca nu am ceaun, ma gandeam la o tigaie tip wock?
 

Ioana  acum 6 ani - 30 Mai 2011 16:14  

Re: Caprioara la ceaun

poti folosi o oala teflonata cu fund gros care se poate acoperi usor. wokul va fi mai greu de acoperit si nu stiu daca-ti intra la cuptor... depinde ce wok ai.
 

cosmin  acum 4 ani - 21 Februarie 2013 11:15  

Re: Caprioara la ceaun

in prima dumineca din Martie dau foc la ceaun 'ca a cam rugint peste iarna si binenteles in el reteta ta
revin cu pareri vesel
 

Leon  acum 4 ani - 14 Octombrie 2013 15:28  

Re: Caprioara la ceaun

Am gatit acum un an jumate aceasta reteta si e delicioasa. Saptamana asta o voi face din nou.
 

a morariu  acum 3 ani - 14 Noiembrie 2014 00:31  

Re: Caprioara la ceaun

nustiu cum sa multumesc
nu am mancat ceva mai bun:-)
Morristown TN-USA
 

Cosmin  acum 8 luni - 21 Iunie 2017 11:56  

Re: Caprioara la ceaun

Buna,
Imi place cum suna reteta.
Intrebarea mea este,
Nu pot sa fac tot preparatul la ceaun fara sa-l pun la cuptor?
In padure nu avem cuptor ?
 

Ioana  acum 8 luni - 21 Iunie 2017 13:16  

Re: Caprioara la ceaun

sigur ca da, doar sa ai grija sa fie focul mic si ceaunul acoperit. probabil vei avea nevoie de mai mult lichid (apa) daca capacul ceaunului tau nu e etans.
 

Dafina  acum 3 zile - 30 Decembrie 2017 22:19  

Re: Caprioara la ceaun

Scortisoara pot sa o inlocuiesc cu altceva? Sotului meu nu ii place Scortisoara, si nu stiu daca carnea o sa aibe vreo aroma de Scortisoara daca sta la marinat. trist Dar abia astept sa o gatesc .vesel
 

Dafina  ieri - 2 Ianuarie 2018 15:33  

Re: Caprioara la ceaun

Am sfarsit prin a pune scortisoara. Nu a avut nici o aroma puternica de Scortisoara, as merge atat de departe incat sa spun ca nu a avut deloc aroma de scortisoara. Dar gustul mancarii, exceptional. Extraordinara reteta!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus