Cas pane

Categorii: Retete cu branza, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete rapide, Retete simple

 

Cas pane
Pinterest

Lapte de capra, telemea de capra, cas de capra... cu toate acestea e plin frigiderul meu. Ca noroc ca sunt salajanca si am drumuri prin zona, altfel nu aveam acces la asemenea produse rare si 100% naturale. Si in plus la preturi accesibile, comparabile cu cele ale produselor de vaca. Ferma de capre a familiei Ghiurutan, pe care am avut onoarea sa o vizitez in weekend, se afla in localitatea Fantanele, comuna Dragu din judetul Salaj, foarte aproape de Hida. O afacere de familie, inca la inceput dupa cum ne-a povestit domnul Viorel Ghiurutan, dar in care am vazut dragostea pentru animale, pentru produsele care ies din ferma lor... si in fond un respect pentru noi, consumatorii finali. Nu pot sa va descriu, nu am atata talent inca sa va povestesc ce impresionanta a fost vizia, oamenii pe care i-am cunoscut acolo si sa nu uit capritele care mi-au rumegat non-stop pantalonii si sireturile vesel Este incurajator sa aflam ca mai exista asa ceva la noi in tara.

Daca doriti sa-i contactati pentru orice: capre, iezi, tapi, lapte sau branzaturi, numarul d-lui Viorel Ghiurutan este 0745-775779. Pentru doritorii din zona, produsele lor se vand si in Zalau, pe platoul din fata Prefecturii. Eu sper ca in curand sa ajunga si la Cluj vesel

Pana la aceasta intalnire stiam doar ca laptele de capra este foarte bun pentru plamani, insa am aflat si alte calitati ale lui, o sa le trec mai jos pentru cei interesati:

  1. proteinele din laptele de capra sunt foarte asemenatoare cu cel din laptele uman, deci este mai usor de digerat
  2. laptele de capra si branza produsa din el are mai putine grasimi si colesterol decat cel de vaca; de asemenea are mai putine calorii, fiind indicat in dietele pentru slabit
  3. este bogat in calciu si vitamina B2 plus alte vitamine, proteine, potasiu, magneziu... fiind eficient in lupta impotriva stresului, insomniei, depresiei, migrenelor; are proprietati antiinflamatorii si ajuta la scaderea tensiunii.

Si acum sa revin la reteta zilei, din minunatul cas de capra am facut aseara cas pane cu o crusta din pesmet imbogatita cu ierburi provence si cred ca a iesit ceva grozav.

Ingrediente
Cas pane

4 felii cas (preferabil de oaie sau capra)
1 lingura cu varf faina
2 oua
ulei pentru prajit

Pesmet aromat
4 linguri pesmet
1 lingurita ierburi provence
5-6 fulgi de usturoi uscat (sau un varf de lingurita usturoi granulat)
1/2 lingurita chili pudra (optional)
1/2 lingurita sare

Portii: 2

Preparare
Cas pane

  1. Se taie feliile de cas groase de cca un deget. Se mixeaza in masina de cafea pesmetul cu toate condimentele trecute dupa el. Se pune faina intr-o farfurie, se bat ouale cu un strop de sare in alta, iar intr-o a treia farfurie se toarna pesmetul aromat.
    * puteti folosi si pesmetul cu verdeturi pregatit dupa reteta de aici
  2. Prima data trecem feliile de cas prin faina si scuturam usor excesul. Trecem apoi feliile prin ou. Trecem apoi feliile prin pesmet. Repetam ultimii doi pasi: mai trecem o data prin ou si la final iar prin pesmet, avand grija sa fie bucata perfect acoperite. Apasam cu degetele pe toate partile pesmetul (inclusiv pe muchii) astfel incat crusta sa fie compacta si sa se fixeze mai bine. Ridicam felia pe o muchie si usor o scuturam ca sa cada excesul de pesmet.
  3. Cand toate feliile sunt pregatite ca mai sus, le dam la frigider pentru macar 1 ora sau pana in momentul in care doriti sa le serviti. Astfel crusta se va fixa mai bine.
  4. Se incinge intr-o tigaie ulei cam de jumatate de deget. Verificam sa fie bine incins presarand putina faina in ulei si daca sfaraie e ok. Daca uleiul nu e bine incins, rezultatul va fi extrem de gras.
  5. Prajim feliile de cas in uleiul incins, maxim 30 de secunde pe fiecare parte, pana se rumenesc frumos. Cu o paleta scoatem feliile pe servetele de bucatarie, sa se absoarba excesul de grasime.
    * nu inghesuiti prea multe felii de cas in tigaie ca sa nu scada temperatura uleiului; daca nu va incap toate o data, prajiti pe rand
  6. Servim imediat! E mai bun fierbinte, cat casul e moale.
 
Cas pane - Dam casul prin faina

1. Dam casul prin faina

Cas pane - Apoi prin ou

2. Apoi prin ou

Cas pane - Si prin pesmet

3. Si prin pesmet

Cas pane - Feliile pregatite le punem la frigider

4. Feliile pregatite le punem la frigider

Cas pane - Le prajim in ulei incins

5. Le prajim in ulei incins

Cas pane - Caprele care ne-au dat casul

6. Caprele care ne-au dat casul


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 26)  

 
loading...

Saganaki

21 Septembrie 2013

Saganaki

Dovlecei pane

22 Iunie 2011

Dovlecei pane

Crispy strips

8 Martie 2010

Crispy strips

Aripioare picante KFC

29 Iunie 2009

Aripioare picante KFC

 

 

adry  acum 8 ani - 29 Septembrie 2009 11:44  

Re: Cas pane

Ce norocoasa esti ca ai acces la asemenea produse!!!
De mult n-am mai mancat ceva atat de bun!!!!
P.S ideea pesmetului cu verdeturi imi place mult!
 

Ioana  acum 8 ani - 29 Septembrie 2009 11:50  

Re: Cas pane

da, sunt extrem de incantata de produse, o data pe luna, cand merg la parinti am parte de aceste bunatati. exista si in supermarketuri branza de capra, dar preturile sunt exorbitante. am facut o cura cu lapte bio de capra din supermarket, dadeam 3 euro (peste 10 lei) pe litru...
acum insa il iau de la ferma ghiurutan la sub 1 euro / litru.

de crusta ce sa-ti zic, la paneuri nu mai folosesc pesmet simplu, doar imbogatit cu tot felul de verdeturi si arome... le modific in functie de ce pregatesc si e altceva
 

Anca.S  acum 8 ani - 29 Septembrie 2009 14:10  

Re: Cas pane

Wow... iar m-arunci in copilarie cu reteta asta....
Eu casul ( emental sau gouda, nu de casa asadar) il ung cu mustar de Dijon inaite de a-l trece prin faina, ou , etc...
N-am mai baut lapte de capra de la 15 ani....
Era proaspat muls, direkt in canitza din care il consumam inainte sa apuce sa se raceasca.
Ce vremuri.........
 

Ioana  acum 8 ani - 29 Septembrie 2009 14:26  

Re: Cas pane

eu acum am baut prima data lapte de capra proaspat muls, inca caldut. de vaca am mai baut dar niciodata de capra. inainte am asistat la mulgerea lor, un proces foarte bine organizat. pentru mine oricum totul era o noutate, pacat ca era pe inserate si nu am putu stat mai mult fiindca si zona e frumoasa.
 

marcella  acum 8 ani - 29 Septembrie 2009 17:25  

Re: Cas pane

absolut minunata reteta..in copilaria mea aceasta reteta mi o facea bunica mea de fiecare data cand statea in vacante la ea la sat..ai dreptate ioana,laptele de capra are foarte multe proprietati benefice corpului uman..pacat ca aici unde sunt nu gasesc asa cevatrist..o sa incerc insa cu cascaval normal,sa vad poate am noroc sa iasa cel putin pe jumatate atat de gustos ca la tine..mersi mult pt reteta!!!
 

Ioana  acum 8 ani - 29 Septembrie 2009 17:31  

Re: Cas pane

se poate prepara si cu cascaval, isi va pierde un pic din savoare, dar asta e, nici eu nu am tot timpul cas de capra. am facut si cu cel de vaca si iese foarte bine.
 

ramisimion  acum 8 ani - 29 Septembrie 2009 20:27  

Re: Cas pane

ce bunatate trebuie sa fie, o sa pregatesc imediat ce o sa cumpar cas de la sursa mea din Sibiu. ioana, saptamana aceasta vad ca esti foarte inspirata, tine-o tot asa.
 

Darvenia Darvi  acum 8 ani - 29 Septembrie 2009 21:00  

Re: Cas pane

vesel
 

madalina  acum 8 ani - 30 Septembrie 2009 16:47  

Re: Cas pane

ador casul dar pane nu am incercat
 

marnie  acum 8 ani - 30 Septembrie 2009 22:29  

Re: Cas pane

noroc pt unii,ghinion pt altii trist nu am acces nici la produse de capra,nici la busuioc,deci raman cu buza umflata.
 

Ioana  acum 8 ani - 1 Octombrie 2009 11:31  

Re: Cas pane

nu am pus busuioc! ierburi provence doar, din astea se gasesc uscate la plic. si casul de capra il poti inlocui cu cas de vaca, sigur gasesti unul bun in piata.
 

aleena  acum 8 ani - 6 Octombrie 2009 10:02  

Re: Cas pane

buna la toti vesel am pregatit si eu aseara cas pane, defapt am folosit cascaval Moeciu, ca cel de oaie care il pregatisem de cu seara sa il fac pane, a fost gustos consumat de jumatatea mea, la masa de pranz cu salata de rosii si usturoi vesel.
deci si Moeciu de la Napolact a iesit de minune, nu am avut nici eu ierburi provence, dar am folosit alte mirodenii de pe acasa, inclusiv nelipsitul busuioc vesel)
multumim de reteta, imi place ca a avut reteta poze, cel putin pe mine ma ajuta mult la gatit pozele vesel
 

lore  acum 8 ani - 20 Octombrie 2009 18:21  

Re: Cas pane

Salut tuturor! De vreun an de zile folosesc pentru prajit uleiul de palmier. Nu se arde deloc si cica ar fi si mai sanatos. Stiti ceva legat de acest ulei, nelipsitele pro si contra? Din cate am citit despre el, numai de bine....
 

lore  acum 8 ani - 21 Octombrie 2009 13:00  

Re: Cas pane

Salut, din nou! Incercati sa puneti si o mana de fulgi de porumb SFARAMATI (nu mixati in blender) in pesmet. Va iesi o crusta crocanta si, fara indoiala, de mare aspect! vesel
 

Silvia  acum 7 ani - 17 Februarie 2010 21:06  

Re: Cas pane

sRRIHg I am always excited to visit this blog in the evenings.Please churning hold the contents. It is very entertaining.
 

gabita  acum 7 ani - 13 Mai 2010 23:42  

Re: Cas pane

e foarte delicios mi-a placut foarte mult,iar de ierburi ce sa zic am improvizat eu niste ierburi.a iesit fenomenal imi e pofta
 

Aluas Maria  acum 6 ani - 22 Iunie 2011 11:04  

Re: Cas pane

Ioana,ma bucur ca esti salajanca,si eu sunt din Salaj,mai exact din localitatea Voivodeni,la o aruncatura de bat de loc Fantanele.Am facut multe din retele tale si mi-au iesit perfect.Esti o gospodina adevarata!!!! Iti multumim.
 

Ioana  acum 6 ani - 22 Iunie 2011 11:18  

Re: Cas pane

maria, deci esti chiar langa sursa de cas! ce noroc pe capul tau! sambata merg si eu la parinti si ma opresc pe platou sa-mi fac plinul cu produse de capra.
 

Coman Ioana Alexandra  acum 6 ani - 1 Iulie 2011 14:53  

Re: Cas pane

Buna...
Trebuie sa iti spun ca sunt mare fan a casul pane si am zis sa incerc reteta ta....mie de obicei nu imi iese...mi se topeste tot si nu mai are nici forma...insa...tocmai am terminat de mancat casul pane....iar rezultatul a fost grozav...la nici un restaurant nu a fost atat de gustos...si nici nu mi s-a topit...cred ca secretul e crusta si frigiderul...sunt incantata....mersi mult pentru retete...
 

MARIANA  acum 6 ani - 11 August 2011 18:30  

Re: Cas pane

FOARE BUN vesel
 

danielle  acum 5 ani - 22 Iunie 2012 19:17  

Re: Cas pane

in sfarsit o reteta care sa-mi iasa exact ca-n poza!! merci mult de reteta! vesel
 

Dan Matei  acum 5 ani - 26 Iulie 2012 19:28  

Re: Cas pane

Nu exista lapte"mai usor suportat de corpul uman".Laptele pt corpul uman este foarte acid,iar corpul sufera eliminand calciu de care are mare nevoie pt a anihila efectul acid.Dece credeti ca exista atatea suplimente de calciu in farmacii cand e mai la indemana o sticla cu lapte din care putem sa luam calciu asa cum am fost invatati?Pt ca laptele nu aduca calciu in organism ci il elimina(vezi si reclama falsa de la danonino).Este un "secret" bine pastrat pt a nu falimenta industria laptelui combinat cu indiferenta oamenilor
 

Costin  acum 4 ani - 30 Iulie 2013 12:19  

Re: Cas pane

Reteta aceasta e dementiala! am respectat-o intocmai - a iesit perfect. O reteta cu urda de oaie as avea acum nevoie ca se strica in frigider. Multumesc mult!
 

nouatigaraelectronica  acum 2 ani - 16 Mai 2015 13:05  

Re: Cas pane

Si mie mi-a iesit reteta absolut perfect. Foarte delicios !!!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus