Cas pane

Retete cu branza Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple

Reteta Cas pane

Lapte de capra, telemea de capra, cas de capra... cu toate acestea e plin frigiderul meu. Ca noroc ca sunt salajanca si am drumuri prin zona, altfel nu aveam acces la asemenea produse rare si 100% naturale. Si in plus la preturi accesibile, comparabile cu cele ale produselor de vaca. Ferma de capre a familiei Ghiurutan, pe care am avut onoarea sa o vizitez in weekend, se afla in localitatea Fantanele, comuna Dragu din judetul Salaj, foarte aproape de Hida. O afacere de familie, inca la inceput dupa cum ne-a povestit domnul Viorel Ghiurutan, dar in care am vazut dragostea pentru animale, pentru produsele care ies din ferma lor... si in fond un respect pentru noi, consumatorii finali. Nu pot sa va descriu, nu am atata talent inca sa va povestesc ce impresionanta a fost vizia, oamenii pe care i-am cunoscut acolo si sa nu uit capritele care mi-au rumegat non-stop pantalonii si sireturile :) Este incurajator sa aflam ca mai exista asa ceva la noi in tara.

Daca doriti sa-i contactati pentru orice: capre, iezi, tapi, lapte sau branzaturi, numarul d-lui Viorel Ghiurutan este 0745-775779. Pentru doritorii din zona, produsele lor se vand si in Zalau, pe platoul din fata Prefecturii. Eu sper ca in curand sa ajunga si la Cluj ;)

Pana la aceasta intalnire stiam doar ca laptele de capra este foarte bun pentru plamani, insa am aflat si alte calitati ale lui, o sa le trec mai jos pentru cei interesati:

  1. proteinele din laptele de capra sunt foarte asemenatoare cu cel din laptele uman, deci este mai usor de digerat
  2. laptele de capra si branza produsa din el are mai putine grasimi si colesterol decat cel de vaca; de asemenea are mai putine calorii, fiind indicat in dietele pentru slabit
  3. este bogat in calciu si vitamina B2 plus alte vitamine, proteine, potasiu, magneziu... fiind eficient in lupta impotriva stresului, insomniei, depresiei, migrenelor; are proprietati antiinflamatorii si ajuta la scaderea tensiunii.

Si acum sa revin la reteta zilei, din minunatul cas de capra am facut aseara cas pane cu o crusta din pesmet imbogatita cu ierburi provence si cred ca a iesit ceva grozav.

Ingrediente

4 felii cas (preferabil de oaie sau capra)
1 lingura cu varf faina
2 oua
ulei pentru prajit

Pesmet aromat
4 linguri pesmet
1 lingurita ierburi provence
5-6 fulgi de usturoi uscat (sau un varf de lingurita usturoi granulat)
1/2 lingurita chili pudra (optional)
1/2 lingurita sare

Portii: 2

  1. Se taie feliile de cas groase de cca un deget. Se mixeaza in masina de cafea pesmetul cu toate condimentele trecute dupa el. Se pune faina intr-o farfurie, se bat ouale cu un strop de sare in alta, iar intr-o a treia farfurie se toarna pesmetul aromat.
    * puteti folosi si pesmetul cu verdeturi pregatit dupa reteta de aici
  2. Prima data trecem feliile de cas prin faina si scuturam usor excesul. Trecem apoi feliile prin ou. Trecem apoi feliile prin pesmet. Repetam ultimii doi pasi: mai trecem o data prin ou si la final iar prin pesmet, avand grija sa fie bucata perfect acoperite. Apasam cu degetele pe toate partile pesmetul (inclusiv pe muchii) astfel incat crusta sa fie compacta si sa se fixeze mai bine. Ridicam felia pe o muchie si usor o scuturam ca sa cada excesul de pesmet.
  3. Cand toate feliile sunt pregatite ca mai sus, le dam la frigider pentru macar 1 ora sau pana in momentul in care doriti sa le serviti. Astfel crusta se va fixa mai bine.
  4. Se incinge intr-o tigaie ulei cam de jumatate de deget. Verificam sa fie bine incins presarand putina faina in ulei si daca sfaraie e ok. Daca uleiul nu e bine incins, rezultatul va fi extrem de gras.
  5. Prajim feliile de cas in uleiul incins, maxim 30 de secunde pe fiecare parte, pana se rumenesc frumos. Cu o paleta scoatem feliile pe servetele de bucatarie, sa se absoarba excesul de grasime.
    * nu inghesuiti prea multe felii de cas in tigaie ca sa nu scada temperatura uleiului; daca nu va incap toate o data, prajiti pe rand
  6. Servim imediat! E mai bun fierbinte, cat casul e moale.

Dam casul prin faina

Dam casul prin faina

Apoi prin ou

Apoi prin ou

Si prin pesmet

Si prin pesmet

Feliile pregatite le punem la frigider

Feliile pregatite le punem la frigider

Le prajim in ulei incins

Le prajim in ulei incins

Caprele care ne-au dat casul

Caprele care ne-au dat casul

Comentarii (24)

 

Ultimele comentarii

Silvia  acum 12 ani - 17 Februarie 2010 21:06  

sRRIHg I am always excited to visit this blog in the evenings.Please churning hold the contents. It is very entertaining.
 

gabita  acum 12 ani - 13 Mai 2010 23:42  

e foarte delicios mi-a placut foarte mult,iar de ierburi ce sa zic am improvizat eu niste ierburi.a iesit fenomenal =P~
 

MARIA  acum 11 ani - 22 Iunie 2011 11:04  

Ioana,ma bucur ca esti salajanca,si eu sunt din Salaj,mai exact din localitatea Voivodeni,la o aruncatura de bat de loc Fantanele.Am facut multe din retele tale si mi-au iesit perfect.Esti o gospodina adevarata!!!! Iti multumim.
 

Ioana  acum 11 ani - 22 Iunie 2011 11:18  

maria, deci esti chiar langa sursa de cas! ce noroc pe capul tau! sambata merg si eu la parinti si ma opresc pe platou sa-mi fac plinul cu produse de capra.
 

Ioana Alexandra  acum 11 ani - 1 Iulie 2011 14:53  

Buna...
Trebuie sa iti spun ca sunt mare fan a casul pane si am zis sa incerc reteta ta....mie de obicei nu imi iese...mi se topeste tot si nu mai are nici forma...insa...tocmai am terminat de mancat casul pane....iar rezultatul a fost grozav...la nici un restaurant nu a fost atat de gustos...si nici nu mi s-a topit...cred ca secretul e crusta si frigiderul...sunt incantata....mersi mult pentru retete...
 

MARIANA  acum 11 ani - 11 August 2011 18:30  

FOARE BUN ;)
 

danielle  acum 10 ani - 22 Iunie 2012 19:17  

in sfarsit o reteta care sa-mi iasa exact ca-n poza!! merci mult de reteta! :)
 

Dan Matei  acum 10 ani - 26 Iulie 2012 19:28  

Nu exista lapte"mai usor suportat de corpul uman".Laptele pt corpul uman este foarte acid,iar corpul sufera eliminand calciu de care are mare nevoie pt a anihila efectul acid.Dece credeti ca exista atatea suplimente de calciu in farmacii cand e mai la indemana o sticla cu lapte din care putem sa luam calciu asa cum am fost invatati?Pt ca laptele nu aduca calciu in organism ci il elimina(vezi si reclama falsa de la danonino).Este un "secret" bine pastrat pt a nu falimenta industria laptelui combinat cu indiferenta oamenilor
 

Costin  acum 9 ani - 30 Iulie 2013 12:19  

Reteta aceasta e dementiala! am respectat-o intocmai - a iesit perfect. O reteta cu urda de oaie as avea acum nevoie ca se strica in frigider. Multumesc mult!
 

nouatigaraelectronica  acum 7 ani - 16 Mai 2015 13:05  

Si mie mi-a iesit reteta absolut perfect. Foarte delicios !!!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...