Saganaki

Retete aperitive Retete cu branza Retete din Grecia Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide

Reteta Saganaki

"Captura" mea din Grecia, pe langa orzo, linte verde din Eglouvi (Lefkada), ulei de masline si oregano, contine si o selectie de branzeturi pe care am reusit sa le transport in siguranta in geanta frigorifica: feta, graviera, kefalograviera si halloumi. As fi adus si Anthotyros (seamana cu branza ricotta) insa are termenul de garantie prea mic si nu cred ca ar fi supravietuit celor 2 zile de calatorie, chiar si in geanta frigorifica. Dintre acestea, kefalograviera, este ideala pentru a fi prajita in tigaie, fiindca se topeste greu. Branza pregatita in acest fel se numeste Saganaki si este un aperitiv grecesc foarte indragit. Traditional se serveste cu un shot de ouzo, insa eu una nu m-am putut obisnui cu aroma puternica de anason si m-am multumit cu vinurile locale. Bertzami si Bardea sunt doua soiuri de struguri care cresc pe insula Lefkada, din ele se produc vinurile locale care sunt servite si in taverne. Acesta este motivul pentru care chiar si vinurile de masa din Lefkada sunt foarte bune. Pentru a degusta vinurile, puteti vizita cramele de pe insula, cea mai accesibila, pe care am vizitat-o si eu, fiind crama Lefkaditiki Gi (Land of Lefkas), situata in zona Sivota, la drumul principal.

Ingrediente

branza kefalograviera
faina
oregano si lamaie pentru servit

  1. Taiati branza in felii groase de 1 cm. Treceti feliile prin faina pe toate partile si apoi scuturati excesul de faina.
  2. Incingeti intr-o tigaie antiaderenta putin ulei, doar cat sa se unga usor (ca la omleta).
  3. Prajiti bucatile de branza pe ambele parti pana se rumenesc usor.
  4. Scoateti branza pe servetele de bucatarie, sa se absoarba de grasime.
  5. Serviti imediat bucatile fierbinti de branza presarate cu oregano si stropite cu suc de lamaie. Alaturi puteti pregati o salata greceasca (fara feta).

Dam branza prin faina

Dam branza prin faina

Prajim branza in putin ulei pe prima fata

Prajim branza in putin ulei pe prima fata

Intoarceam si prajim pe a doua fata

Intoarceam si prajim pe a doua fata

Branza prajita

Branza prajita

Comentarii (10)

 

cristina  acum 10 ani - 22 Septembrie 2013 00:38  

mda... arata provocator, dar sa stii ca eu asa fac branza feta simpla cumparata din Real sau cea de la tara grasa, dar mai zvantata putin. Delicioasaaaa
 

MariAna  acum 10 ani - 23 Septembrie 2013 16:13  

Ce produs accesibil pe piata noastra poate inlocui branza kefalograviera? Sau exista si la noi?
Am facut si eu "branza prajita", probabil ca e departe gustul ei de cel al retetei, dar merge... :-)
 

Ioana  acum 10 ani - 24 Septembrie 2013 10:53  

in varianta asta nu am incercat nimic de la noi, dar vreau sa incerc cu branza fermentata horezu. daca iese la fel de bine te anunt.
 

narkisia   acum 10 ani - 18 Octombrie 2013 02:19  

:) ;) scumpa mea compatriota sa sti ca nu faceai alegere gresita daca luai in gentuta ta frigorifica si o bucata de anthotiro sau mizifra tot una este este ca o brinzica cas de a noastra ok ele la market sunt in vid daca ai observat tine si 4 zile daca ai de calatorit ok eu am dus in rominia si salamuri si lactate si carne congelata bine in sacosa normala nu frigorifica si a tinut pana la sora mea la urziceni te pup si data viitoare sa bagi in gentuta branzica bine?
 

andrei  acum 10 ani - 26 Noiembrie 2013 14:50  

ha?..numai tu ai inteles ce ai scris acolo.
 

Ioana  acum 10 ani - 26 Noiembrie 2013 15:08  

te-ai gandit ca e posibil ca numai tu sa nu fi inteles ce am scris acolo? :p
sunt informatii din cultura gastro greceasca, pentru cei care-si doresc sa-si faca concediul acolo (mai precis lefkada).
 

Livia  acum 10 ani - 18 Februarie 2014 23:36  

Buna seara. Lucrez intr-un restaurant grecesc, si eram curioasa sa vad daca Saganaki-ul dumneavoastra are aceeasi reteta ca cea de la noi. Insa nu are.

Am vazut ca sunt contraziceri in legatura cu branzica.. nu cred ca ar trebui folosita o marca anume, ci doar o branza bine legata si nu prea sarata (de preferat branzica de vaci pentru ca cea de capra are un gust specific).

Acesta este Saganaki paniert

Taiem branzica de 1 cm, inmuiem in lapte, apoi in paniert (merge si pesmet). Se aseaza in giuveci, (se presara cu oregano si paprika rosu - optional) de jur imprejur se pun cateva bucati de ciusca si se baga la cuptor. Atunci cand ciusca s-a rumenit putin, branzica este gata.

Iar Saganaki natur este urmatorul.

Taiem branzica de 1 cm, o asezam in giuveci, se presara cu oregano si paprika rosu, apoi se aseaza putina ceapa si 2-3 felii de rosii. Si din nou, ciusca.


:)
 

mariana obreja  acum 9 ani - 28 Iunie 2014 11:05  

Ce fel de branza ne trebue as vrea sa incerc reteta multumesc anticipat =P~
 

Ella Grecia  acum 9 ani - 30 Octombrie 2014 19:49  

Tot de la mama soacra grecoaica fiind am mers pe reteta care a fost prezentata de autor, nu cu ciusca sau pesmet ... Sunt sigura ca aceasta reteta e gatita in mai multe feluri, dar nu spunem niciodata ca a mea sau ba a mea este originala.

Cand am facut saganaki am folosit feta de vaca si a iesit o bunatate.
 

nnz  acum 8 ani - 8 Noiembrie 2015 00:54  

Vrem butonul de share pe twitter
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...