Chifle dulci cu crema de branza si coacaze negre
Retete aluaturi Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene
Anul acesta, masa mea de Sarbatori va arata si mirosi ca o brutarie artizanala. Toate chiflele dulci si briosele pe care le-am incercat in ultimele saptamani sunt minunate, una mai apetisanta decat alta. Imi doresc ca fiecare reteta pregatita sa spuna o poveste, iar aceste chifle dulci-acrisoare spun una despre confort, bucurie si gusturi de care nu te mai saturi. Promisiunea unui rasfat adevarat.
Ingrediente
Aluat
300 gr faina alba 000
50 gr zahar
1 priza sare
1 ou
160 ml lapte caldut
5 gr drojdie uscata
50 gr unt moale (la temp. camerei)
Umplutura de branza
225 gr crema de branza (tip Philadelphia)
50 gr zahar
1 lingurita pasta de vanilie (sau esenta de vanilie)
Umplutura de coacaze
250 gr coacaze negre (pot fi congelate; sau afine)
1 plic zahar vanilat
Crumb (amestec crocant)
10 gr unt
15 gr faina
20 gr zahar brun
1/4 lingurita scortisoara macinata
putin lapte pentru uns chiflele
Bucati: 6
Calorii: 530 cal / bucata
Pret: 4.2 lei / bucata
Cum se prepara chifle dulci cu crema de branza si coacaze negre
- Intr-o cana se amesteca laptele caldut cu drojdia si o priza de zahar. Se lasa acoperita la loc caldu pana face putina spuma deasupra (cca 10 minute).
- In robotul de framantare se pune maiaua de mai sus, oul si apoi faina amestecata cu zahar si sare. Se framanta aluatul 3 minute, pana e elastic.
- Cu robotul mergand, se adauga untul in transe mici, adaugand fiecare transa dupa ce anterioara este complet amestecata in aluat. Va dura inca 3 minute acest pas.
- Se pune aluatul intr-un vas uns cu ulei, se acopera cu folie si se lasa la loc caldut (26-30C) timp de 1 ora.
- Cat creste aluatul preparati umplurile. Incepeti cu coacazea: se pune intr-o cratita mica (direct congelata daca asa aveti) impreuna cu zaharul. Se aduce la foc mic la fierbere (va dura putin mai multa daca e congelata). Se fierbe 5 minute de cand clocoteste, pana coacazea lasa suc si acesta se ingroasa un pic. Cat fierbe o puteti gusta si daca e prea acrisoara mai adaugati zahar.
- Puneti coacazea intr-o strecuratoare asezata pe un bol. Lasati la scurs pana aveti nevoie de ea.
- Intr-un bol frecati bine cu o lingura crema de branza cu zaharul si vanilia. Va rezulta o crema moale.
- Pentru crumb se amesteca untul topit cu faina, zaharul si scortisoara. Apoi cu mana sau cu furculita frecati maruntiti bine amestecul. Va rezulta ceva similar cu un pesmet fin.
- Cand aluatul e crescut, il rasturnati pe masa de lucru data cu putina faina si il impartit in 6 bucati egale (prima data in 2 bucati si apoi fiecare bucata in 3).
- Dati forma de bila fiecarei bucati. Asezati bilele in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt, la distanta unele de altele.
- Cu fundul unui pahar data cu faina apasati tare pe fiecare bila, in centru. Fundul paharului sa fie mai mic decat diametrul bilei. Va rezulta un crater mare in centru. Daca craterele nu sunt bine definite le mai puteti apasa cu degetul pe margini dupa ce ridicati paharul.
- Umpleti pana sus craterele cu crema de branza.
- Bagati tava intr-o punga si lasati chiflele la crescut 30 minute. In acest timp incingeti cuptorul al 180C, caldura sus-jos.
- Ungeti marginile chiflelor (bordura din jurul cremei) cu lapte caldut. Presarati cat mai mult crumb pe marginile unse.
- Puneti cate 2 lingurite de coacaze scursa peste crema de branza. Veti folosi cam jumatate din coacazea pregatita.
- Coaceti chiflele la 180C timp de 20-30 minute. Dupa 15 minute, trageti repede tava afara si puneti deasupra, ca o movilita, restul de coacaze.
- Continuati sa coaceti pana chiflele sunt placut rumene.
- Lasati sa se racoreasca putin, apoi cu o pensula de silicon ungeti zona unde e coacazea cu sosul pe care l-ati colectat la pasul 6. Coacazea va deveni lucioasa. Puteti picura in centru putin din acest sos daca este destul de gros, doar aveti grija sa nu curga pe margine.
- Sunt bune imediat, dar rezista bine, a doua zi sunt la fel de moi si aromate.
Chiflele cu crater in mijloc
Chiflele umplute cu crema de branza
Chiflele cu coacaze negre inainte de a le coace
Chiflele coapte
Comentarii (0)
Fii primul care adauga un comentariu.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email