Chifle cu cimbru

Retete aluaturi Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Chifle cu cimbru

Chifle pufoase parfumate cu cimbru.

Ingrediente

500 gr faina alba (tip 550/BL55)
175 ml lapte
175 ml apa
1 plic drojdie uscata
1 lingurita sare
1/2 lingurita zahar
60 gr unt (moale, la temperatura camerei)
cimbru uscat

Bucati: 6

  1. Se dizolva drojdia si zaharul in apa calduta si se lasa 10 minute, acoperit, la loc caldut. Daca face spuma deasupra continuati cu pasii urmatori.
  2. Se framanta un aluat elastic din faina amestecata cu sare, maiaua de mai sus si lapte. Se framanta fie 5 minute in robot, fie o tura in masina de paine sau 15 minute cu mana. Trebuie sa rezulte un aluat elastic dar deloc lipicios.
  3. Se pune aluatul in bol uns cu putin ulei, se acopera cu folie de plastic si se lasa la crescut la loc caldut timp de 1.5 ore.
  4. Se rastoarna aluatul pe masa de lucru data cu putina faina. Se taie in 6 bucati cat mai egale. Se da forma de chifla tragand marginile dedesubt si apoi ruland in palme. Se pun chiflele in tava in care ati pus hartie de copt si ati presarat putina faina. Deasupra se pune cate o bucatica de unt (10 gr la fiecare).
  5. Se acopera cu folie de plastic si se lasa crescut la loc caldut 15 minute.
  6. Se ia fiecare chifla si cu degetele se intinde foaie rotunda incepand din centru. Untul moale se va imprastia deasupra. Presarati cimbru sfaramat peste tot pe suprafata foilor de aluat (vezi poza 4).
  7. Rulati foaia si apoi prindeti ruloul din capete si il intindeti sa se subtieze. Rulati ca un melc.
  8. Asezati melcii inapoi in tava. Acoperiti iar cu folie de plastic si lasati la crescut o ora.
  9. Incingeti cuptorul la 220C (cu optiunea de abur daca aveti la cuptor; daca nu, bagati de la inceput o oala mica cu apa calda in cuptor, chiar jos de tot).
  10. Coaceti chiflele timp de aprox. 20 minute, pana sunt rumene.
  11. Cand sunt coapte, le scoateti din tava si le lasati sa se racoreasca pe un platou. Daca vreti sa fie lucioase puteti trece cu un cubulet de unt peste ele. Eu am presarat acum si putina sare de mare.
  12. Crusta este placut crocanta si miezul pufos si moale. Daca vreti sa le pastrati mai mult, le introduceti in punga cu fermoar, dar crusta se va inmuia.

Aluatul framantat

Aluatul framantat

Aluatul crescut

Aluatul crescut

Chiflele cu unt

Chiflele cu unt

Intindem foaie si presaram cimbru

Intindem foaie si presaram cimbru

Chiflele formate au crescut inca 1 ora

Chiflele formate au crescut inca 1 ora

Chiflele coapte

Chiflele coapte

Miez pufos

Miez pufos

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...