Cimbru si oregano uscat

Categorie: Retete condimente

 

Cimbru si oregano uscat
Pinterest

Merita sa folosesti verdeturi uscate? In majoritatea cazurilor nu prea, prefer varianta proaspata. Sunt insa cateva verdeturi care desi au alta aroma uscate, sunt placute. Ma gandesc la oregano, cimbru, maghiran, foi de dafin, menta. Acestea e practic sa le ai intotdeauna in casa.

Mai jos va arat cum mi-am uscat anul acesta cimbrul si oregano. Aceasta metoda e valabila pentru orice verdeturi cu frunze mai mici, inclusiv maghiran. Verdeturile se usca cu capul in jos pentru ca toate uleiurile volatile sa se concentreze in frunze. Si levantica se usca tot asa, in manunchiuri suspendate cu capul in jos. Oregano e din Kefalonia de pe muntele Aenos, iar cimbrul din gradina bunicii mele.

Ingrediente
Cimbru si oregano uscat

cimbru/oregano/maghiran proaspat

Preparare
Cimbru si oregano uscat

  1. Se leaga cu ata verdeturile manunchiuri ca si buchetele de flori. Nu faceti buchetele excesiv de mari/bogate, ca sa aiba loc aerul sa circule. Folosind legatura se atarna buchetele cu capacul in jos la loc aerisit, dar undeva sa nu bata soarele direct pe ele (o camara e ok). Buchetele se atarna cu capul in jos pentru ca toate uleiurile volatile din planta sa se adune in frunze.
  2. Se lasa sa se usuce cateva saptamani, pana cand, daca striviti frunzele intre degete acestea se sfarma.
  3. In acest moment puteti pastra buchetele asa cum sunt, in pungi de hartie sau de material. Se pastreaza asa, fiindca in unele retete veti folosi firele intregi ca sa le puteti scoate la final (vezi aici cum sunt folosite firele de cimbru uscat la lucicos) si fiindca asa, frunzele isi pastreaza mai mult timp aroma.
    Eu pastrez mare parte din buchete asa si din ele, cand mi se termina, fac cate un borcanel de cimbru/oregano sfaramat ca si mai jos.
  4. Se ia buchetul uscat si se introduce intr-o punga mai rezistenta. Se bate bine buchetul cu ciocanul de snitele, apoi se ia intre palme si se freaca energic (eu port manusi de silicon fiindca la frecare crengutele uscate inteapa chiar si prin punga). Veti vedea ca frunzele uscate cad pe fundul pungii. Insistati si frecati pana se desprind mare parte din frunze.
  5. Scoateti buchetul din punga. Mai frecati cu degetele frunzele care nu s-au desprins din buchet. Aruncati buchetul dupa ce l-ati curatat cat de bine ati putut. Goliti frunzele din punga pe o hartie de copt si rasfirati-le.
  6. Alegeti si aruncati crengutele mai mari pe care le gasiti printre frunze.
  7. Cu ajutorul hartiei turnati frunzele intr-un robot/masina de cafea. Macinati-le pana se maruntesc uniform.
  8. Pastrati cimbrul/oregano uscat sfaramat in borcanele de sticla.
 
Cimbru si oregano uscat  - Manunchi de oregano uscat

1. Manunchi de oregano uscat

Cimbru si oregano uscat  - Se introduce intr-o punga

2. Se introduce intr-o punga

Cimbru si oregano uscat  - Se freaca energic sa cada frunzele uscate

3. Se freaca energic sa cada frunzele uscate

Cimbru si oregano uscat  - Se imprastie pe masa de lucru si se aleg crengutele mari

4. Se imprastie pe masa de lucru si se aleg crengutele mari

Cimbru si oregano uscat  - Macinate in robot

5. Macinate in robot


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 7)  

 

Cimbrul lamaios

11 Ianuarie 2014

Cimbrul lamaios

 

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus