Lucicos

Categorii: Retete cu legume, Retete ieftine, Retete romanesti, Retete de supe si ciorbe

 

Lucicos
Pinterest

Pentru mine, lucicosul (din ungurescul lucskos kaposzta) este o ciorba speciala de varza cu afumatura, o ciorba care trebuie sa fie dulceaga si matasoasa, cu aroma intensa de cimbru. De fiecare data cand miros o legatura uscata de cimbru ma gandesc automat la lucicos.

Aceasta este pentru mine reteta perfecta. Am incercat de-a lungul timpului sa o schimb (sa pun mai putina afumatura, mai multa varza, mai multa apa, mai putin sau chiar deloc rantas) ca sa o fac mai light dar adevarul e ca nici una nu s-a comparat cu adevaratul lucicos, erau doar niste banale ciorbe de varza.

Sfat: folositi coaste adevarate, afumate natural cu fum.

Ingrediente
Lucicos

1 kg coaste de porc afumate
1 varza mica (cca 650 gr)
2 cepe
1 morcov
1/2 ardei gras rosu
2 rosii din conserva (sau 150 ml bulion de casa)
cimbru uscat
1 lingura cu varf faina alba
2 linguri ulei
3-4 fire marar
sare, piper negru

Portii: 8

Preparare
Lucicos

  1. Se taie coastele intre oase si se pun intr-o oala incapatoare. Se pun la foc mic, sa-si lasa grasimea si sa se rumeneasca incet. Din cand in cand, amestecati sa se rumeneasca coastele pe toate partile. Dureaza cca 15 minute, pana atunci pregatiti legumele.
  2. Cepele si ardeiul se toaca marunt. Morcovul se da pe razatoare. Se adauga aceste legume peste coaste, se amesteca si se lasa sa se inmoaie un pic ceapa (cca 3 minute).
  3. Se adauga 2.5 l apa si se fierbe cu capacul un pic intredeschis timp de 1 ora, la foc mediu spre mic (supa sa fiarba doar usor, altfel va scadea prea repede si mult). Dupa acest timp verificati coastele, ele trebuie sa fie fierte, sa intre usor furculita in ele.
  4. Varza se curata de frunzele exterioare si se taie cotorul. Se taie in doua. Se pune fiecare jumatate cu taietura in jos si se taie felii de 1.5 cm. Apoi se intoarce la 90 de grade si se taie perpendicular, tot felii de 1.5 cm. Practic asa taiati varza patratele. Presarati sare si piper negru macinat din belsug peste varza si framantati-o un pic, pana simtit ca se desface si se inmoaie un pic (daca varza e tanara nu e nevoie sa o framantati prea mult).
  5. Adaugati rosiile strivite cu furculita impreuna cu putin sos de pe ele.
  6. Puneti varza peste costite si amestecati sa se aseze bine in oala. Acum vi se va parea ca e cam deasa supa, dar e ok asa, varza se va inmuia si la final va fi cum trebuie.
  7. Asezati deasupra fire de cimbru uscat din belsug. De pe cateva fire luati frunzele si le presarati in supa.
  8. Fierbeti cu capac inca 30 minute, la foc mic. Gustati apoi supa. Daca trebuie, adaugati sare dupa gust. De asemenea verificati sa fie fiarta varza. Scoateti firele de cimbru.
  9. Intr-o tigaie larga adaugati uleiul si-l incingeti bine. Adaugati faina si amestecati doar pana se absoarbe in ulei si arata ca o pasta. Stingeti cu 3-4 polonice de supa fierbinte, astfel incat sa obtineti un rantas care curge usor.
  10. Turnati rantasul in supa, amestecati si lasati sa fiarba cu capac inca 5 minute. Adaugati mararul tocat si stingeti focul. Lasati sa stea jumatate de ora inainte de servire.

 
Lucicos - Coastele se rumenesc

1. Coastele se rumenesc

Lucicos - Calim legumele

2. Calim legumele

Lucicos - Se adauga 2 l apa

3. Se adauga 2 l apa

Lucicos - Dupa 1 ora de fiert

4. Dupa 1 ora de fiert

Lucicos - Adaugam rosiile, varza patratele si cimbru din belsug

5. Adaugam rosiile, varza patratele si cimbru din belsug

Lucicos - Dupa alte 30 minute de fiert

6. Dupa alte 30 minute de fiert

Lucicos - Dupa ce am adaugat rantasul

7. Dupa ce am adaugat rantasul

Lucicos - Lucicos

8. Lucicos


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 80)  

 
loading...

Supa de varza

3 Februarie 2010

Supa de varza

Varza noua cu marar

20 Mai 2016

Varza noua cu marar

Cum se taie varza fideluta

30 Septembrie 2015

Cum se taie varza fideluta

 

 

Cristina  acum 3 ani - 6 Martie 2014 10:07  

Re: Lucicos

nu am stiut pana acum de ciorba aceasta, dar pare delicioasa, asa ca prima ciorba va fi LUCICOS!!!!
 

Ioana  acum 3 ani - 6 Martie 2014 10:11  

Re: Lucicos

da... si eu am descoperit lucicosul tarziu, cand am venit la Cluj.
 

Maria  acum 3 ani - 6 Martie 2014 10:23  

Re: Lucicos

Imi aduce aminte de copilarie.Asta vara am mancat la preoteasa din Silivasul de sus.
Si eu fac ..dar fara rantas.Iti multumesc.
Zilele acestea voi face taietei cu varza.
 

lia  acum 3 ani - 6 Martie 2014 12:06  

Re: Lucicos

Este una din supele mele preferate(sunt clujeanca)dar eu rantasul il sting cu lapte amestecat cu supa sau apa si in plus pun si marar(asa se face pe la noi).Iti multumesc pentru toate retetele tale care ma inspira mult.
 

Maria Maria  acum 3 ani - 6 Martie 2014 14:37  

Re: Lucicos

e buna am incerca reteta
 

Ioana  acum 3 ani - 6 Martie 2014 14:40  

Re: Lucicos

deja???? sunt impresionata!
 

elena  acum 3 ani - 6 Martie 2014 14:55  

Re: Lucicos

in zona CLUJULUI adaugam si putin orez si se face la urma din putin ulei incalzit cu boia de ardei dulce o compozitie care da culoare deosebita lucicosului .se serveste cu smantana pofta buna
 

Ioana  acum 3 ani - 6 Martie 2014 14:57  

Re: Lucicos

nu am mancat niciodata in varianta cu orez.
e atat de buna simpla, incat nu mi se pare ca cere smantana. desi se poate adauga, bineinteles.
 

Anamaria  acum 3 ani - 6 Martie 2014 15:34  

Re: Lucicos

Pare un fel delicios de ciorba, oricum ceva nou. Nefiind ardeleanca, e mai greu sa definesc o asemenea reteta. Sa am curaj sa incerc ? Prefer ciorbele acrite putin, cu verdeata si fara prajeli sau rantasuri. Poate voi incerca, dar e musai cu carne afumata ? Desigur, s-a precicat ca orice varianta nu e buna precum reteta originala. Merci pentru ciorbita ardeleneasca.
 

ana  acum 3 ani - 6 Martie 2014 18:22  

Re: Lucicos

Noi niciodata nu am pus afumatura in ea si o face toata familia de peste 80 de ani (incepind cu bunica care locuia in sat linga evrei unguri )este foarte delicioasa raspuns la pers. care intreba de afumatura ,si mie imi plac ciorbele dar aceasta nu e ciorba ,e ceva delicatese ,,,supa de varza ,,, care se poate folosi cind esti la dieta bine inteles fara afumatura ...... God bless
 

szabo zoltan-levente  acum 3 ani - 6 Martie 2014 21:28  

Re: Lucicos

sant din secuime si o cunosc foarte bine..pe la noi e o specialitate ..am incercat si dupa reteta dv. si mi-a iesit superb..ca la mama acasa...va multumesc mult,,mai astept retete asemanatoare si o recomand pt toata lumea...respect vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 7 Martie 2014 09:11  

Re: Lucicos

Anamaria, poti folosi si jumi-juma (carnea afumata+ carne proaspata). si cineva de pe facebook mi-a sugerat ca se poate pune si un adidas de porc (piciorus) pe langa afumatura pentru un plus de "matasosenie", ceea ce mi s-a parut o fff buna idee.
desi eu o prefer cu afumatura, poti incerca mai multe variante si vezi care-ti place.
 

Mari Ana  acum 3 ani - 7 Martie 2014 20:00  

Re: Lucicos

Sunt cam reticenta cand vine vorba de supa/ciorba de varza, dar avand in vedere ca retetei i se spune lucicos, am avut curiozitatea sa o fac.. :-)
Buna, neasteptat de buna, nu stiu cum ar fi iesit fara afumatura, pentru asta ii da savoarea. Merita incercata, macar odata. vesel
 

Dora 01  acum 3 ani - 28 Martie 2014 16:50  

Re: Lucicos

Buna ziua si buna sa va fie inima.
Acest lucicos e pe placul meu,eu fiind ardeleanca din Cluj.Nu am radacini prea apropiate de mediul rural,stramosii mei au trecut demult in eternitate.De aceea sunt tot timpul atenta la mancaruri stramosesti.
Maine intentionez sa fac lucicosul cu costite proaspete de porc,sunca de casa afumata,bulion de casa si un pic de rantasel fara a-l arde.Cu cimbru si mult marar.Eu nu pun morcovi,doar ceapa si ardei si varza dulce.
 

RODEANU ELENA  acum 3 ani - 8 Aprilie 2014 09:36  

Re: Lucicos

Desi sunt "ardeleanca" doar dupa mama, nascuta si crescuta in Bucuresti, mancarurile ardelenesti imi sunt taaaare dragi.Ele imi aduc aminte de mancarurile bunicii, de anii de demult ai copilariei. Chiar daca acum varsta nu-mi mai permite sa abuzez de prajeli sau afumaturi din cand in cand tot mai "scap"....la placinte cu loboda sau cu branza si marar, la aceasta minunata ciorbita de varza careia nu stiam ca-i zice lucios , dare e O MINUNE, la taieteii cu varza dulce calita si alte si alte mancaruri al caror gust odata descoperit nu ai cum sa-l mai uiti.
Eu mai fac vara o ciorbita de varza in care pun aceleasi ingrediente ca la Lucios mai putin carnita si rantasul.Folosesc rosii proaspete si o acresc cu un pic de otet(merge si fara). O mancam rece. E tare buna cand afara e caaald !!

Multumesc Ioana pentru retetele minunate!!!
 

lucskos kaposzta  acum 3 ani - 23 Mai 2014 08:50  

Re: Lucicos

Lucskos este o varza cu carne ! Se preteaza carnea de porc (afumata sau nu )De regula ,carne proaspata.Varza proaspata obligatoriu ! Condimente: cimbru si marar,piper, boia.Rantas, da sau nu.
Rosii, bulion, da. Smantana da sau nu.....
Fiecare, din ce are si dupa imaginatia creativa personala..........
Fofta buna !
Tine de foame !
 

Madalina  acum 3 ani - 12 Iunie 2014 20:17  

Re: Lucicos

Am gatit-o ieri si am mancat trei portii (ieri). Pe ziua de azi sunt abia la a doua portie vesel Ce mai, este cea mai buna ciorba de varza pe care am mancat-o vreodata!
 

Ioana  acum 3 ani - 12 Iunie 2014 21:01  

Re: Lucicos

normal madalina, doar e lucicos vesel sa-ti fie de bine!
 

Barbara Nagy  acum 3 ani - 6 August 2014 08:09  

Re: Lucicos

vesel
 

Bogdan Luca  acum 3 ani - 13 August 2014 19:51  

Re: Lucicos

Niciodata nu am crezut ca intradevar asa ii zice vesel))....Lucicos =))..credeam ca ai mei intentionat pocesc adevaratul nume...sunt multe variatii a ciorbei ăsteia...clasica facuta de bunica ii cea mai buna. vesel
 

Pilu  acum 3 ani - 11 Noiembrie 2014 19:01  

Re: Lucicos

Este o ciorba super buna,azi am facut o si eu cu ciolan afumat. vesel a iesit de milioane. Incercati cu incredere.
 

Alexandra   acum 2 ani - 28 Aprilie 2015 16:27  

Re: Lucicos

Foarte buna. Pana si prietenul meu a laudat-o si el nu e fan ciorba de varza. vesel Imi plac mult retetele tale-gustul din ardeal ca la mama acasa, si felul cum le prezinti astfel incat oricine le poate prepara.
 

Ioana  acum 2 ani - 28 Aprilie 2015 17:41  

Re: Lucicos

alexandra, sa va fie de bine!
 

dana   acum 2 ani - 1 Septembrie 2015 23:48  

Re: Lucicos

Atat sotul cat si fratele meu mi-au spus ca au impresia ca mananca zeama de pe sarmale.am respectat reteta intocmai. De ce a iesit asa? Asa e normal? trist
 

Ioana  acum 2 ani - 2 Septembrie 2015 09:37  

Re: Lucicos

nu m-am gandit niciodata la lucicos din punctul asta de vedere. vesel dar daca te gandesti ca are toate ingredientele care intra si la sarmale, te poate duce cu gandul la ele. inteleg de ce li s-a parut asa. e prima data cand mananca lucicos?
 

dana  acum 2 ani - 2 Septembrie 2015 10:27  

Re: Lucicos

da, e prima data. desi suntem din salaj si acum locuim in cj, nici parintii, nici socrii nu au facut niciodata.
 

Irma Chitid  acum un an - 3 Martie 2016 09:28  

Re: Lucicos

multe lucrui in privinta gatitului a incercat soacra mea sa m-i le impuna :-) dar nu s-a prins de mine nimic numai Lucicosul.
Am cautat complect altceva si cind am citit Lucicos nu mi-a venit sa cred ochilor pina acuma nu am intilnit pe nimeni care sa cunoasca acest delicios fel de a gati varza dulce sub denumirea de Lucicos.
De la socrella il cunosc numai cu carne proaspata si un pic mai grasa, morcov nu am pus niciodata in schimb cimbru si marar din belsug. Rintasu il stingea cu bulion. eu nu mai fac rintas fiind prea greu adaug numai pasa de rosi, pentru mine este bun si asa fara rintas. Eu personal las deoparte orce fel de mincare pentru Lucicos. Multumesc Ioana
 

Ioana  acum un an - 3 Martie 2016 12:59  

Re: Lucicos

intr-adevar, inegalabil lucicosul asta vesel
 

Radu  acum un an - 16 Aprilie 2016 09:00  

Re: Lucicos

Nu am mancat niciodata si pot doar spune ca regret ca am trait atat fara sa cunosc un gust atat de bun. Multumesc pentru reteta, e delicioasa !
 

Isabela  acum un an - 17 Mai 2016 21:13  

Re: Lucicos

Buna. Am facut-o si eu pentru prima data si nu mi a iesit trist . A iesit o apa cu varza. trist((aAm urmat toti pasii si timpii. Asta e. O sa mai incerc .
 

Ioana  acum un an - 18 Mai 2016 09:52  

Re: Lucicos

Categoric trebuie sa mai incerci, ceva ai omis. asta este o supa de varza foarte deasa si cu gust bogat de afumatura si verdeturi. Din ce ai descris tu afumatura si verdeturile par sa lipseasca sau sa fi fost slab calitative. Rantasul da textura si face ca supa sa nu fie "apa" cum ai descris. La aceste elemente sa fii atenta data viitoare si o sa-ti iasa sunt sigura.
 

amanda schidek  acum un an - 26 Iunie 2016 15:14  

Re: Lucicos

E totul asa , doar ca eu pun si o frunza mai mare de dafin in lucicos si nu pun morcovi. Si pun multa dragoste . Pofta buna ! vesel
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus