Cum se face mamaliga

Retete garnituri Retete de post Retete ieftine Retete romanesti

Nu exista un moment mai potrivit pentru o mamaliga buna decat perioada postului. Gasiti aici reteta mea de 30 de minute prin care se obtine o mamaliga fara cocoloase, bine fiarta, moale... exact cum imi place mie. Intotdeauna am facut mamaliga buna, intotdeauna am fost laudata pentru ea, dar de-a lungul timpului am tot modificat usor reteta si tehnica pana am ajuns la aceasta formula comoda si cu rezultate consecvente.

Mamaliga este foarte sanatoasa, este un bun inlocuitor pentru paine, mai ales in cazul diabeticilor. Este bogata in vitamine si fibre, protejeaza stomacul si ficatul, dezvolta musculatura, reduce colesterolul, este buna la bronsite si raceli. Avem toate motivele sa o consumam.

Daca iti place mamaliga mai tare, din faina de la moara, gasesti reteta aici.

Ingrediente

1 cana malai grisat (200 gr)
4 cani apa (1.050 ml)
1 lingurita sare

Portii: 3

  1. Este important ca atunci cand faceti mamaliga sa folositi o oala cu fund dublu/triplu sau un tuci pentru a transfera incet si uniform caldura. Deci folositi cea mai buna oala pe care o detineti. In lipsa unei astfel de oale, puteti folosi o plita din acea care se pune pe ochiul aragazului, sub oala.
    Am dat in reteta si cantitatile exacte in grame, respectiv ml pentru malai si apa, dar de obicei nu cantaresc, folosesc o cana clasica de lapte si cu ea masor 1 masura de malai si 4 masuri de apa. Din aceste cantitati veti obtine mamaliga cam pentru 3 portii.
  2. Se pune malaiul intr-o oala, se adauga apa rece si sarea. Se amesteca bine sa se desfaca malaiul in apa.
  3. Se pune oala pe foc mediu si se amesteca incet pana apa incepe sa fiarba (cand se vad cativa bulbuci pe margine) si malaiul a absorbit apa. Va arata ca o mamaliga super moale, care nu sta pe lingura. Pana ajunge asa, nu va opriti din amestecat, altfel riscati sa se faca cocoloase. Nu trebuie sa amestecati repede sau cu forta, doar sa treceti cu lingura in ritm lent pe toata suprafata oalei. Acest proces dureaza putin peste 5 minute.
  4. In momentul in care malaiul a absorbit apa, dati focul la mic (eu folosesc ochiul mic al plitei). Acoperiti oala cu o sita antistropire daca aveti (mamaliga stropeste chiar si cand fierbe incet, deci o sita antistropire e ideala pentru a va proteja plita). Lasati mamaliga sa fiarba asa, timp de 20 minute. Tot cam la 5 minute (depinde de calitatea oalei folosite), ridicati sita si amestecati vartos in mamaliga, insistand mai ales pe fund si pe margini.
  5. Puneti apoi capacul pe oala si mai lasati sa fiarba 5 minute. Stingeti focul. Amestecati vartos in mamaliga.
  6. Acum mamaliga e gata, e o mamaliga mai moale, care curge incet de pe lingura. Ea trebuie servita imediat, altfel se intareste. Cand o pun in farfurii procedez astfel: iau cate o lingura de mamaliga si o pun in centrul farfuriei si fiecare lingura care o adaug va veni peste ea. Practic, puneti mamaliga in acelasi loc, iar ea se va intinde frumos spre marginea farfuriei, formand valuri (vezi poza principala).
    In caz ca intarziati cu masa din diferite motive, dar mamaliga voastra e gata, exista o solutie pentru a pastra mamaliga moale maxim 1 ora. Se ia oala cu mamaliga, se acopera cu folie de plastic, apoi acoperiti oala cu un prosop si la final puneti capacul. Asezati oala astfel pregatita pe abur (adica pe o oala mai mare in care aveti apa fiarta; aveti grija ca oala de deasupra sa nu atinga apa fierbinte din oala de dedesubt).

Malaiul amestecat cu apa si sare

Malaiul a absorbit apa si a inceput sa fiarba

Consistenta mamaligii cand incepe sa fiarba

Punem sita antistropire si fierbem 20 minute la foc mic

Consistenta mamaligii dupa cele 20 minute de fiert

Mamaliga la final

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...