Mamaliguta la cuptor

Retete garnituri Retete romanesti

Reteta Mamaliguta la cuptor

Mamaliguta fara amestecare si fara stropire? Bine fiarta si aromata? Asa e daca o faceti la cuptor. Metoda are multe avantaje. Singurul punct negativ e ca dureaza mai mult decat mamaliga pe plita. In plus am adaugat si micul meu secret pentru o mamaliguta super, super cremoasa. In poza de mai sus e varianta cremoasa cu telemea, preparata din malai de moara. Imi place atat de mult asa, incat de multe ori o mananc goala, parca ar fi o crema fina.

Sper sa incercati aceasta metoda si sa reveniti cu un feedback. Chiar daca metoda e moderna, ingredientele sunt traditionale, romanesti si rezultatul e minunat. Deja o prepar asa de cateva luni si a fost apreciata de fiecare data cand am servit-o.

Ingrediente

1 cana malai (cumparat/grisat sau de moara)
3 1/4 cani apa
1 lingura unt (optional)
1 lingurita sare
70 ge telemea cremoasa de oaie (sau branza cremoasa de capra; optional)

Portii: 4

  1. Intr-o oala, care preferabil merge si la cuptor se pune malaiul, sarea si apa. Daca doriti, adaugati si untul. Se amesteca sa se dizolve malaiul in apa. Se pune pe foc si se aduce la fierbere, amestecand des sa nu faca cocoloase. Cand malaiul a absorbit apa si vedeti primii bulbuci pe margine si incepe sa stropeasca usor luati oala de pe foc. Dureaza cam 5 minute acest pas.
  2. Acoperiti oala cu capac sau folie de aluminiu. Daca oala nu merge la cuptor, mutati mamaliga intr-un vas care merge la cuptor si-l acoperiti.
  3. Dati vasul la cuptor la 160C pentru 45 minute.
  4. Dupa acest timp mamaliga trebuie sa fie facuta, bine fiarta. Se scoate oala din cuptor si se amesteca mamaliga vartos de cateva ori. La aceasta proportie de malai-apa mamaliga are o consistenta medie, nu e foarte tare, dar nici moale sa curga. Am incercat aceasta reteta si cu malai cumparat si cu malai de moara si a iesit bine cu ambele, cu mici diferente la cat e de moale. Cu malai de moara a iesit usor mai moale. Daca o doriti mai ferma doar scadeti cantitatea de apa.
  5. Daca vreti o mamaliga moale si super cremoasa, adaugati telemeaua de oaie sfaramata si amestecati vartos pana se dizolva in mamaliga. Mamaliga se va deschide la culoare, va deveni un galben mai pal.
  6. Serviti mamaliga imediat, cat e calduta.

Mamaliga intra la cuptor

Mamaliga intra la cuptor

Mamaliga iese din cuptor

Mamaliga iese din cuptor

Mamaliga amestecata

Mamaliga amestecata

Adaugam telemeaua sfaramata

Adaugam telemeaua sfaramata

Mamaliguta la cuptor

Mamaliguta la cuptor

Comentarii (4)

 

Maria  acum 5 ani - 30 Decembrie 2018 19:10  

Ingenios.
La multi ani !Cu multe postari de retete
imaginatie Succes!!
 

Mari Ana  acum 5 ani - 1 Ianuarie 2019 14:55  

Cred ca voi face reteta de multe ori anul acesta. E cea mai buna! La multi ani, Ioana! Sa ai un an fabulos! :)
 

Ioana  acum 5 ani - 2 Ianuarie 2019 12:25  

La multi ani! Sa aveti un an minunat!
MariAna, ma bucur de primul feedback pozitiv! Pregatesc deja ceva tot asa usor si la cuptor :)))
 

Veronica  acum 10 luni - 17 Iunie 2023 18:04  

Acum vad ca nu am lasat nici un comentariu la reteta aceasta si am facut-o de multe ori pt ca imi place tare mult, asa ca o sa scriu acum inainte de a face inca o portie si o sa o laud pt ca e foarte fina, iar telemeaua amestecata prin ea ii intregeste gustul! Merci Ioana!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...