Mamaliguta la cuptor

Categorii: Retete garnituri, Retete romanesti

 

Mamaliguta la cuptor
Pinterest

Mamaliguta fara amestecare si fara stropire? Bine fiarta si aromata? Asa e daca o faceti la cuptor. Metoda are multe avantaje. Singurul punct negativ e ca dureaza mai mult decat mamaliga pe plita. In plus am adaugat si micul meu secret pentru o mamaliguta super, super cremoasa. In poza de mai sus e varianta cremoasa cu telemea, preparata din malai de moara. Imi place atat de mult asa, incat de multe ori o mananc goala, parca ar fi o crema fina.

Sper sa incercati aceasta metoda si sa reveniti cu un feedback. Chiar daca metoda e moderna, ingredientele sunt traditionale, romanesti si rezultatul e minunat. Deja o prepar asa de cateva luni si a fost apreciata de fiecare data cand am servit-o.

Ingrediente
Mamaliguta la cuptor

1 cana malai (cumparat/grisat sau de moara)
3 1/4 cani apa
1 lingura unt (optional)
1 lingurita sare
70 ge telemea cremoasa de oaie (sau branza cremoasa de capra; optional)

Portii: 4

Preparare
Mamaliguta la cuptor

  1. Intr-o oala, care preferabil merge si la cuptor se pune malaiul, sarea si apa. Daca doriti, adaugati si untul. Se amesteca sa se dizolve malaiul in apa. Se pune pe foc si se aduce la fierbere, amestecand des sa nu faca cocoloase. Cand malaiul a absorbit apa si vedeti primii bulbuci pe margine si incepe sa stropeasca usor luati oala de pe foc. Dureaza cam 5 minute acest pas.
  2. Acoperiti oala cu capac sau folie de aluminiu. Daca oala nu merge la cuptor, mutati mamaliga intr-un vas care merge la cuptor si-l acoperiti.
  3. Dati vasul la cuptor la 160C pentru 45 minute.
  4. Dupa acest timp mamaliga trebuie sa fie facuta, bine fiarta. Se scoate oala din cuptor si se amesteca mamaliga vartos de cateva ori. La aceasta proportie de malai-apa mamaliga are o consistenta medie, nu e foarte tare, dar nici moale sa curga. Am incercat aceasta reteta si cu malai cumparat si cu malai de moara si a iesit bine cu ambele, cu mici diferente la cat e de moale. Cu malai de moara a iesit usor mai moale. Daca o doriti mai ferma doar scadeti cantitatea de apa.
  5. Daca vreti o mamaliga moale si super cremoasa, adaugati telemeaua de oaie sfaramata si amestecati vartos pana se dizolva in mamaliga. Mamaliga se va deschide la culoare, va deveni un galben mai pal.
  6. Serviti mamaliga imediat, cat e calduta.
 
Mamaliguta la cuptor - Mamaliga intra la cuptor

1. Mamaliga intra la cuptor

Mamaliguta la cuptor - Mamaliga iese din cuptor

2. Mamaliga iese din cuptor

Mamaliguta la cuptor - Mamaliga amestecata

3. Mamaliga amestecata

Mamaliguta la cuptor - Adaugam telemeaua sfaramata

4. Adaugam telemeaua sfaramata

Mamaliguta la cuptor - Mamaliguta la cuptor

5. Mamaliguta la cuptor


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 6)  

 
loading...

Mamaliga taraneasca

22 Decembrie 2015

Mamaliga taraneasca

Cum se face mamaliga

10 Martie 2014

Cum se face mamaliga

Bulz

6 Februarie 2014

Bulz

Polenta

18 Decembrie 2012

Polenta

 

 

Maria  acum 2 luni - 30 Decembrie 2018 19:10  

Re: Mamaliguta la cuptor

Ingenios.
La multi ani !Cu multe postari de retete
imaginatie Succes!!
 

Mari Ana  acum 4 saptamani - 1 Ianuarie 2019 14:55  

Re: Mamaliguta la cuptor

Cred ca voi face reteta de multe ori anul acesta. E cea mai buna! La multi ani, Ioana! Sa ai un an fabulos! vesel
 

Ioana  acum 4 saptamani - 2 Ianuarie 2019 12:25  

Re: Mamaliguta la cuptor

La multi ani! Sa aveti un an minunat!
MariAna, ma bucur de primul feedback pozitiv! Pregatesc deja ceva tot asa usor si la cuptor vesel))
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus