Mamaliga taraneasca

Categorii: Retete garnituri, Retete ieftine, Retete romanesti

 

Mamaliga taraneasca
Pinterest

I-am putea zice mamaliga integrala fiindca este o mamaliga facutacu malai de la moara in care am adaugat pasat (crupe). Rustica si gustoasa este o garnitura potrivita langa mancarurile traditionale din porc (tocana de porc, tochitura). Insa e buna si doar cu branza de oaie rasa, cu lapte rece (fiert cu putina sare) sau branza de vaca si smantana.

Maica-mea a uscat porumbul in cuptor (pentru a accentua gustul), apoi l-a desfacut si l-a dus la moara. Acolo a fost macinat, iar acasa l-a cernut separand malaiul (faina pentru mamaliga) de pasat (bucatile mai mari de porumb; se folosesc la sarmale). Mai nou, cand fac mamaliga cu malai de la moara, imi place sa adauga pasat, ca aiba o textura mai rustica. Ideea am preluat-o in vara din Oltenia, cand am vizitat Crama Stirbey.

Totusi tehnica nu este 100% traditionala, findca am descoperit ca daca inmoi pasatul in apa cateva ore, se reduce timpul de fierbere cu 20 minute. In loc sa fierb mamaliga aproape 1 ora, dupa inmuiere sunt suficiente 30 minute pentru ca pasatul sa fie fiert. Pentru un aspect autentic, m-am fortat un pic sa fac mamaliga mai tare decat imi place (apropo, mamaliga moale este mai slaba caloric: lucky me!), cat sa o poti taia cu ata. In Oltenia se obisnuieste sa se intinda aceasta mamaliga intr-o tava, sa vina groasa cam de 3 degete, si se da la cuptor, la foc mic, pana face crusta.

Ingrediente
Mamaliga taraneasca

1 cana malai de moara
1 cana pasat (crupe)
5 cani apa
2 lingurite sare

Portii: 4

Preparare
Mamaliga taraneasca

  1. Daca pasatul e de la moara (nu din comert, acela e curat), se spala bine in mai multe ape, apoi se scurge pana scapati de toate cojile care se ridica la suprafata. Se pune intr-un tuci si se acopera cu 2 cani de apa (la temp. camerei sau usor calduta) si se lasa cateva ore la inmuiat (minim 4 ore).
  2. Se adauga apoi restul de 3 cani de apa, sarea si malaiul. Se amesteca pana malaiul se dizolva.
  3. Se pune pe foc si se aduce la fierbere. Se amesteca incet tot timpul pana incepe sa fiarba. Cand incepe sa fiarba se da focul la mic si se lasa pe foc 30 minute, amestecand doar la 10 minute, insistand mai ales pe fund sa nu se prinda.
  4. Dupa 30 minute se gusta si pasatul ar trebui sa fie fiert. Atunci se da focul la mediu si se incepe sa se amestece vartos in mamaliga cu o lingura de lemn (puteti face pauze scurte) timp de 10 minute, pana mamaliga se ingroasa si vedeti ca marginea ceaunului ramane destul de curata in timp de invartiti.
 
Mamaliga taraneasca - Pasatul inmuiat in apa

1. Pasatul inmuiat in apa

Mamaliga taraneasca - Se adauga restul de apa, sarea si malaiul

2. Se adauga restul de apa, sarea si malaiul

Mamaliga taraneasca - Mamaliga incepe sa fiarba in ceaun

3. Mamaliga incepe sa fiarba in ceaun

Mamaliga taraneasca - Dupa 10 minute s-a ingrosat

4. Dupa 10 minute s-a ingrosat

Mamaliga taraneasca - Dupa 30 minute o amestecam vartos timp de 10 minute

5. Dupa 30 minute o amestecam vartos timp de 10 minute


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 7)  

 
loading...

Mamaliguta la cuptor

29 Decembrie 2018

Mamaliguta la cuptor

Cum se face mamaliga

10 Martie 2014

Cum se face mamaliga

Bulz

6 Februarie 2014

Bulz

Polenta

18 Decembrie 2012

Polenta

 

 

Cristina  acum 2 ani - 22 Decembrie 2015 14:31  

Re: Mamaliga taraneasca

Bunica mea, olteanca, facea mamaliga cu porumbul macinat la moara, pe plita cu lemne iarna sau pe pirostrii in curte vara. Stiu ca o fierbea destul de mult , sa nu ne doara burta, zicea ea si cand o rasturna pe masa, mare si aurie o taia cu ata si era o minunatie.Multumesc pentru frumoasele amintiri ce mi le-ai desteptat.Ar trebui sa nu uitam sa mancam romaneste!
Sarbatori fericite !
 

Ioana  acum 2 ani - 22 Decembrie 2015 15:08  

Re: Mamaliga taraneasca

asa e, daca nu o inmoi fierbe in aproape 1 ora.
 

Chircu andrei  acum 2 ani - 22 Decembrie 2015 15:52  

Re: Mamaliga taraneasca

Eu folosesc malai de la tarani din piata-de moara-nu il trec prin sita si imi fierbe in maxim 30min....este prima data cand aud de spalat malaiul....bunica-mea de la tara nu facaea asta niciodata... vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 22 Decembrie 2015 15:59  

Re: Mamaliga taraneasca

una e malaiul si alta pasatul. pasatul trebuie spalat, nu malaiul. altfel raman cojite care se simt neplacut in orice mancare vei folosi pasatul.
cand cumperi malai din piata e deja cernut. pasatul se vinde separat la aceeasi tarani de la care iei malai.

scuze, in reteta la pasul 1 era trecut gresit malai in loc de pasat! pasatul se spala.
 

Ioana  acum 2 ani - 22 Decembrie 2015 16:10  

Re: Mamaliga taraneasca

andrei, uita-te la prima poza mica de la aceste sarmale, vei vedea cate coji plutesc in apa cu care se spala pasatul: [link] acelea trebuie indepartate.
 

Chircu andrei  acum 2 ani - 22 Decembrie 2015 16:51  

Re: Mamaliga taraneasca

vesel da in prima faza scria malaiul se spala....cu pasatul e altceva...citisem bine vesel vesel
 

Chircu andrei  acum 2 ani - 22 Decembrie 2015 16:53  

Re: Mamaliga taraneasca

Sarbatori fericite iti doresc!!!si un an nou plin de realizari!!!
 

Anamaria  acum 2 ani - 22 Decembrie 2015 22:47  

Re: Mamaliga taraneasca

Cred ca produsul final este gustos, arata bine. Din pacate, n-am auzit niciodata de pasat, de fapt nici de malai de moara nu am parte. Iar cel din piata nu-mi place cum arata si nici nu am siguranta ca este malai adevarat si curat. Bravo, va invidiez in sensul bun al cuvantului pentru ca aveti parte de lucruri bune si veritabile. S-ar putea sa-mi planific la vara un concediu undeva prin Transilvania, sa gust si eu din minunile culinare ale locului.
Craciun fericit, cu sanatate si impliniri frumoase !
 

Ioana  acum 2 ani - 23 Decembrie 2015 09:26  

Re: Mamaliga taraneasca

Sarbatori Fericite, Andrei!
 

Ioana  acum 2 ani - 23 Decembrie 2015 11:07  

Re: Mamaliga taraneasca

Anamaria, pasatul e porumb macinat mai mare decat faina. e cam cat bulgurul de grosier.
sa stii ca si la noi ingredientele bune trebuie cautate. daca mergi in piata nu toti au produse bune. trebuie sa "investighezi". maica-mea a macinat ceva porumb special pentru malai, deci si astfel de detalii (sa cunosti soiurile, cum sunt crescute) conteza la produsele traditionale.
 

zaharica  acum 2 ani - 23 Decembrie 2015 19:34  

Re: Mamaliga taraneasca

Ce bunatate, si ce aroma mai avea, mamaliguta asta din porumb uscat in cuptor,cu firicele de pasat prin ea, am si uitat ca a mai existat si asa ceva...Da cand ai si mai spus cu ce e buna...Stiu! vesel ...incat pe o clipa i-am simtit imaginar si textura aspra si gustul sublim, de departe si de demult...
Draga Ioana, iti doresc un Craciun fericit, alaturi de familie si toti cei dragi...Si un An Nou cat mai bun,plin de sanatate, fericire si impliniri!
 

Gabriela  acum 2 ani - 23 Decembrie 2015 20:01  

Re: Mamaliga taraneasca

Buna,
Dar o mamaliga cu malai de la magazinul din buricul orasului cum se face? Sa inteleg ca tot ce am facut pana acum a fost doar ca sa le fac rau alor mei? Nu stiu sa fac mamaliga !!!!!!!!!!!!!!!
DECI, CUM O FAC?

Sarbatori cu bine,
Gabriela
 

Ioana  acum 2 ani - 23 Decembrie 2015 20:31  

Re: Mamaliga taraneasca

Zaharica, SArbatori Fericite! te invit si maine pe aici sa vezi ce am pregatit langa mamaliga asta vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 23 Decembrie 2015 20:34  

Re: Mamaliga taraneasca

Gabriela, am si reteta domneasca, de oras aici [link] e o mamaliga moale, mai eleganta pe farfurie
 

zaharica  acum un an - 12 Ianuarie 2016 10:09  

Re: Mamaliga taraneasca

Iti multumesc mult, Ioana draga, vin, vin numaidecat, mai bine zis am re-venit,am fost intretimp intrun mediu mai rustic,nu a fost posibil sa folosesc internet vesel (stiu ca suna putin a pestera),dar recunosc ca nu mi-au lipsit nici stirile,nici altceva, am dus insa cu adevarat dorul ''ospetiilor'' mele la tine!
 

Ioana  acum un an - 12 Ianuarie 2016 11:24  

Re: Mamaliga taraneasca

suna chiar bine! e placut sa fii din cand in cand conectat doar cu natura si cu tine vesel
 

Jernoiu Nicolae  acum 11 luni - 6 Februarie 2017 19:48  

Re: Mamaliga taraneasca

Rund nu inteleg dece persoane care nu au habar sa gateasca comenteaza ?
Malaiul este malai pt mamaliga , iar pasatul este mai mare si nu are de a face cu mamaliga .Pasatul se poate fierbe cu lapte si ceva zahar si se mananca asa foarte moale sau asa si se pune vara pa foi de vita si se mananca dupa ele, Are o aroma minunata .
Este adevarat ,malaiul se pune mai intai in apa sa il acopere ,se lasa 5 min.apoi se varsa apa ,pt. A iesi deasupra impuritati ,insecte ( este vorba in Romania ) aici in Germania nu este cazul .
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus