Dovlecei marinati

Retete aperitive Retete cu legume

Am venit cu o idee geniala din insula Brac, Croatia. Grill Garden se numea restaurantul unde am vazut acesti dovlecei. Aveau bucatarie deschisa si, cand am trecut pe langa ea, dovleceii astia tantosi mi-au luat ochii. Am sperat atunci ca ceea ce am comandat sa contina si acesti dovlecei. Dorinta implinita, fiindca TOATE felurile contineau sau macar erau decorate cu fasii lungi de dovlecei. Tartarul de ton era asezat pe dovlecei, galustile umplute cu creveti erau decorate cu o fasie, salatele contineau bucati de dovlecei... Aratau asa bine incat inveseleau orice farfurie si in plus erau deliciosi: aromati (lucru mare pentru cat de fazi sunt in general sau doar mie mi se pare?) si inca crocanti, dar fara a fi cruzi. Proiect pentru acasa, mi-am zis!

Ingrediente

2 dovlecei mici (coaja verde-inchis; neaparat cat mai tineri si mici ca sa nu aiba seminte deranjante)
5 linguri ulei masline extravirgin + putin ulei pentru uns si picurat
2 linguri suc de lamaie
2 lingurite cu varf capere in otet
sare

  1. Dovleceii se taie fasii cat mai subtiri pe lungime. Am folosit aceasta razatoare ca sa imi iasa feliile super subtiri si egale.
  2. Se aseaza feliile unele langa altele pe servetele de bucatarie si se presara cu sare. Se lasa sa se scurga timp de 20 minute. La final se absorb si deasupra cu servetele. Se ung deasupra cu o pensula cu putin ulei de masline.
  3. Se incinge bine cea mai larga tigaie pe care o aveti. Asezati fasii in tigaie, cu partea unsa in jos, fara a le inghesui. Lasati 30 secunde, apoi intoarceti si mai lasati 30 secunde. Feliile nu trebuie sa se gateasca de tot, nici sa se rumeneasca. Doar sa se gateasca foarte usor ca sa se "indulceasca" putin.
  4. Scoateti fasiile intr-un vas cat mai larg si pe masura ce le stivuiti, presarati-i cu putina sare. Picurati si putin ulei de masline.
  5. Cand i-ati terminat pe toti, adaugati restul de 5 linguri de masline, sucul de lamaie si caperele (nu le scurgeti prea bine, sa aiba putin lichid). Scuturati usor vasul sa intre lichidul printre dovlecei. Lasati sa stea 1 ora la temp. camerei, apoi pot fi folositi. Se pastreaza bine la frigider, dar trebuie scosi cu jumatate de ora inainte sa aiba timp sa revina la temp. camerei.
  6. Sunt buni in salate, sandwichuri, pe tartine, pe paste, pizza... Oriunde simtiti nevoia de ceva crocant sau/si ceva frumos. Maine va arat ce tartine simple am facut cu ei.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...