Friptura de miel in pergament cu legume si telemea

Retete cu branza Retete din Grecia Retete cu carne de miel Retete de Pasti

Un moment de nebunie: Kleftiko. Este modul in care haiducii greci pregateau mielul. Il pregateau acoperit, in groapa cu jar, ca sa nu se vada focul si sa nu se simta mirosul, incat sa nu le poata fi luata urma. Ingenios si foarte gustos. Acasa, am simulat groapa cu jar printr-un pachet din hartie de copt. Mielul se topeste in gura, iar aromele de lamaie, telemea si ardei verde m-au innebunit timp de 3 ore. S-au simtit in toata casa. N-as fi facut cariera in haiducie, sigur m-ar fi gasit inainte sa gust friptura :)

Celor care sarbatoriti acum Pastele va doresc numai bine, ma bucur alaturi de voi asa cum stiu eu mai bine, cu mancare buna si ganduri pozitive.

Ingrediente

750 gr pulpa de miel (dezosata de pe o pulpa cu os de aprox. 1.2 kg)
2 cepe mici (cca 50 gr fiecare)
4 catei mari de usturoi
1 ardei kapia verde deschis (sau 3 ardei semi-iuti bulgaresti)
10 rosii cherry
5 cartofi medii rosii (sau cartofi albi fainosi ca sa ingroase natural sosul din tava)
1 lamaie medie
3 lingurite oregano uscat
1 priza buna de scortisoara
150 gr telemea de oaie (sau feta)
6 linguri ulei de masline extravirgin
patrunjel si menta (sau marar) 
sare, piper negru

Portii: 4

  1. Se curata pulpa de grasime si pielite. Se dezoseaza pulpa si se taie carnea in bucati mari (cca 6-8 cm). Se stoarce lamaia (aveti nevoi de aprox. 50 ml suc). Cojile ramase se taie bucati mari. Ceapa se taie jumatati de rondele nu foarte subtiri. Usturoiul se curata. Cartofii se curata si se taie in bucati mari (4-6 bucati fiecare cartof). Rosiile se taie in doua. Ardeiul se curata de cotoare si se taie bucati mari.
  2. Se pune carnea intr-un bol, se presara cu putina sare, piper negru, scortisoara si 2 catei de usturoi striviti. Se maseaza bine cu aceste condimente. Se adauga jumatate din sucul de lamaie si 2 linguri ulei si se amesteca.
  3. In alt bol se pun rondelele de ceapa, cei 2 catei de usturoi ramasi si se presara cu putina sare. Se lasa sa stea 10 minute. Se adauga restul de suc de lamaie si se mai lasa sa stea 5 minute. Se adauga ardeiul, rosiile, 2 linguri de ulei si 1 lingurita oregano. Se amesteca legumele usor.
  4. Cuburile de cartofi se presara cu putina sare, se stropesc cu 2 linguri de ulei si 1 lingurita oregano. Se amesteca.
  5. Intr-o tava larga se aseaza 2 bucati de hartie de copt cat sa se tapeteze fundul si sa se ridice pe margini.
  6. Se pun legumele pe fundul tavii. Deasupra se imprastie cartofii. Peste cartofi se aseaza bucatile de carne, impingandu-le usor sa se aseze bine printre cartofi. Pe marginea tavii, de jur imprejur, infigeti cojile de lamaie.
  7. Rupeti telemeaua bucati si presarati-o peste carne si cartofi. Presarati deasupra inca 1 lingurita oregano.
  8. Trageti hartia de copt peste carne, impingeti marginile in jos, astfel incat sa sigilati carnea in acest pachet improvizat. Daca e necesar mai adaugati hartie de copt deasupra ca sa fiti siguri ca totul e bine inchis (carnea se va face in suc propriu si e absolut necesar ca aburul sa nu iasa din pachet).
  9. Dati tava la 150C pentru 3 ore. Dupa 1.5 ore daca trageti cu ochiul in pachet veti vedea ca s-a adunat mult suc sub carne (aveti grija sa resigilati bine pachetul daca il deschideti in timpul celor 3 ore).
  10. Deschideti pachetul dupa acest timp (verificati carnea sa se desfaca usor cu furculita, altfel o mai lasati inchisa la cuptor) si presarati cu patrunjel si menta tocate fin. E mai buna imediat dar e buna si reincalzita (o reincalziti in cuptor).

Toate ingredientele asezate in straturi in tava

Inchidem bine pachetul

Am tras cu ochiul dupa 1.5 ore

Dupa 3 ore desfacem pachetul

Verificam carnea sa fie bine facuta

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...