Tocanita de miel

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de miel Retete de Pasti Retete simple Retete romanesti

Reteta Tocanita de miel

Ca sa-l citez pe sotul meu: "e superba" :p Stiu ca pare incredibil ca un barbat a folosit acest cuvant, dar chiar asa a fost.

Pentru inceput, ca sa ii incurajez pe cei carora nu le place carnea de miel, nici el nu este un mare iubitor de carne de miel. Prin faptul ca am oparit si apoi spalat carnea a iesit un pic din mirosul ei specific, iar la final tocanita mea avea cel mai fin gust de miel, abia daca te gandeai bine iti dadeai seama ce manaci. Daca nu v-am convins cu asta, puteti inlocui carnea de miel cu carne de vitel, neaparat vitel nu vita.

Restul, cei care apreciati carnea de miel, stiu ca veti aprecia si aceasta tocanita datorita simplitatii ingredientelor. Reteta este tipica pentru maica-mea care intotdeauna a stiut sa obtina cea mai gustoasa mancare cu ingredintele care sunt la indemana tuturor. Si o alta calitate: prin faptul ca am taiat cubuletele mici, carnita s-a facut asa bine incat ti se topeste pur si simplu in gura.

Am terminat cu elogiile, abia astept sa le aud pe ale voastre. :)

Ingrediente

600 gr carne macra de miel (din pulpa spate am pus eu)
1 ceapa mare
1/2 ardei gras rosu
1 lingurita pasta de ardei dulce
1 varf lingurita harissa (sau un varf lingurita chili pudra)
1 lingurita boia dulce
1/2 legaturica patrunjel
sare, piper
4 linguri ulei

Portii: 4

  1. Se taie carnea cubulete mici (cat zarurile de table ;) ), asa tocanita va arata mai bine.
  2. Se pune multa apa la fiert si cand clocoteste se pun cubuletele de carne in ea si se lasa 5 minute sa se opareasca. Se scurg cu ajutorul unei strecuratori, apoi se da sub jet de apa rece si se spala bine. Se pune deoparte carnea astfel pregatita.
  3. Se incinge uleiul intr-o oala si se calesc in el ceapa si ardeiul date pe razatoarea mare. Asta e important pentru ca in acest mod sosul va iesi fin.
  4. Cand s-au inmuiat legumele se trage oala de pe foc, se adauga cubuletele de carne, cateva prize de sare, putin piper, harissa (sau chili), pasta de ardei si boiaua. Se amesteca bine pana carnea e acoperita de aceste condimente. Se adauga 1/4 cana apa si se pune la fiert. Se aduce tocanita la fierbere, se da focul la mic (astfel incat tocanita sa bolboroseasca usor) si se pune capacul. Se fierbe timp de 1 ora. Tot cam la 10-15 minute verificati tocanita, amestecati in ea si cand scade apa prea mult adaugati cate un polonic de apa fierbinte. Pentru aceasta, pastrati o oala mica cu apa fierbinte langa oala cu tocanita dvs. si cand aveti nevoie o folositi.
  5. Adaugati patrunjelul tocat foarte fin si mai lasati sa fiarba 10 minute tot cu capac.
  6. Se serveste cu piure de cartofi, cous-cous sau orez.

Oparim carnea

Oparim carnea

O scurgem si o spalam bine cu apa rece

O scurgem si o spalam bine cu apa rece

Calim legumele date pe razatoare...

Calim legumele date pe razatoare...

... pana se inmoaie

... pana se inmoaie

Adaugam condimentele si carnea

Adaugam condimentele si carnea

Dupa 10 minute de fiert

Dupa 10 minute de fiert

Dupa 1 ora de fiert adaugam patrunjelul

Dupa 1 ora de fiert adaugam patrunjelul

Tocanita de miel

Tocanita de miel

Tocanita de miel

Tocanita de miel

Comentarii (36)

 

Ultimele comentarii

Marcelina Paunescu  acum 8 ani - 27 Februarie 2014 11:47  

EXCELENTA TOCANITA!!!!! Cu carne de miel e si mai deosebita....(pleonasm voit) :) :) :)....multumim Ioana!
 

olga-v  acum 8 ani - 13 Aprilie 2014 22:20  

Noi nu mancam decat friptura dar sincer as incerca tocanitapt ca e oparita carnea,aspectul este mmmhh de vis.
 

cristi  acum 8 ani - 14 Aprilie 2014 19:04  

ce fel de zaruri folositi daca nu va suparati?
arata super! dar noi folosim zaruri foarte mici!
 

Ioana  acum 8 ani - 14 Aprilie 2014 20:23  

cam de 1 - 1.5 cm.
 

adriana popescu  acum 6 ani - 24 August 2015 20:34  

:p super!! Am facut astazi tocanita de miel, a iesit ...cum era cuvantul folosit de sotul dvs....Superba. L-a folosit si sotul meu. Pacat ca nu suntem obisnuiti sa gatim carne de miel mai des un Romania, este foarte gustoasa si sanatoas. Multumim ptr.reteta.
 

Ioana  acum 6 ani - 25 August 2015 10:24  

cu drag! mi-ar placea si mie sa se gaseasca/gateasca mai des miel la noi.
 

Orza Alina  acum 4 ani - 9 Septembrie 2017 11:41  

Astazi incerc si eu sa o fac. Sper sa iasa la fel de buna. Multumesc!
 

Eva  acum 4 ani - 30 Martie 2018 19:02  

Super bun!
 

Eva  acum 4 ani - 2 Aprilie 2018 18:12  

Inca o mancare de musafiri in lista mea:) am facut o si am primit multe laude:) Merci!
 

Gabriela  acum 2 ani - 4 Octombrie 2019 16:17  

Foarte buna tocanita! Inca un exemplu de reteta cu ingrediente putine dar rezultatul, savuros. Esti o inspiratie! Multumesc!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...