Friptura de vita cu budinca Yorkshire si piure de cartofi cu hrean

Retete cu cartofi Retete din Anglia Retete pentru Valentine's Day si Dragobete Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Friptura de vita cu budinca Yorkshire si piure de cartofi cu hrean

Friptura de vita facuta la foc mic, cu budinca Yorkshire si piure de cartofi aromat cu hrean. Si un sos brun, a carui singur defect a fost ca nu l-am estimat bine si a iesit muuult prea putin. Cat sos am facut nu era suficient nici pentru o portie...

Bucata de vita am gasit-o la Cora, sub denumirea de "roastbeef". Este carne de vita maturata, legata ca sa-si pastreze forma la copt si cu grasime deasupra ca sa ramana suculenta. Am pus o poza cu ea in ambalaj, ca sa o gasiti mai usor. Daca va ramane friptura pe a doua zi, feliati-o subtire si folositi-o la sandwichuri. Este super buna si rece.

Ingrediente

Friptura de vita

500 gr roastbeef
1 fir rozmarin
1 ceapa
1 lingura ulei
sare, piper negru

Piure de cartofi

800 gr cartofi fainosi
1 lingura cu varf unt
lapte fierbinte
1 lingurita hrean ras
sare

Budinca Yorkshire

1 ou
40 gr faina
50 ml lapte
50 ml apa
sare
3 linguri grasime de la vita coapta (sau 3 linguri ulei de floarea soarelui)

Sos brun

30 ml vin alb sec
60 ml supa de vita
1 lingurita cu varf unt

Portii: 3

  1. Se scoate carnea din frigider cu 1 ora inainte de preparare, sa aiba timp sa revina la temp. camerei. Se usca bine cu servetele de hartie, apoi se presara din belsug cu piper negru macinat, sare si frunzele de rozmarin tocate marunt. Se apasa condimentele cu mana, ca sa adere bine la carne.
  2. Intr-o tigaie antiaderenta se incinge bine 1 lingura ulei. Se prajeste carnea cate 1 minut pe fiecare parte, apoi 30 secunde pe margini.
  3. Ceapa curatata se taie in doua pe lung si se aseaza intr-o tava care merge la cuptor, cu partea taiata in jos. Se aseaza bucata de carne deasupra cepei, astfel incat carnea sa nu atinga tava.
    * ceapa, pe langa faptul ca sustine carnea in tava (astfel incat aerul sa circule si dedesubt), va da o aroma buna sosului.
  4. Se coace carnea la 160C timp de 40 minute (mediu; atata l-am lasat eu) sau 33 minute (usor in sange).
  5. Cat se coace carnea se prepara aluatul pentru budinca. Atentie, toate ingredientele pentru budinca sa fie la temperatura camerei. Se bate oul cu sare. Se adauga laptele si apa si se bate bine cu telul. Se adauga faina si se bate pana e omogen. Va rezulta un aluat moale, ca cel de clatite. Se lasa aluatul deoparte, pana veti coace budincile.
  6. Piureul de cartofi: se curata cartofii, se taie cuburi si se fierb in apa cu sare. Se scurg de apa si se paseaza bine cu instrumentul pentru piure sau cu o presa. Se amesteca cu unt pana se acesta se topeste, apoi se adauga lapte fierbinte pana devine spumos. Se condimenteaza la final cu sare si hreanul ras. Se tine la cald.
  7. Se scoate carnea din cuptor si se muta pe un platou cald. Optional, o puteti stropi cu 1 lingurita sos Worcestershire. Se acopera cu folie de aluminiu pana sunt gata restul componentelor (sau minim 20 minute).
  8. Se pune cuptorul pe 220C.
  9. Sosul brun: tava in care s-a copt carnea de vita se pune pe ochiul aragazului. Se arunca bucatile de ceapa. Se stinge cu vin si cu o lingura de lemn se freaca fundul tavii sa se dizolve tot sucul scurs in tava. Se adauga supa si se fierbe 1 minut. Se adauga untul si se fierbe 1-2 minute, pana sosul devine siropos.
  10. Pentru budina Yorkshire: se folosesc 3 tavi de 10 cm diametru si 2 cm inaltime. Se pune in fiecare tava cate 1 lingura grasime (sau ulei). Se dau tavile la cuptor timp de 5 minute, sa se incinga foarte bine (grasimea sa inceapa sa fumege usor).
    * pentru ca budinca sa iasa mai gustoasa, ideal e sa folositi grasime de la friptura de vita; asadar cand fac bors de vita sau supa de vita, grasimea care ramane in tava de la carnea coapta, o scurg intr-un pahar de plastic de unica folosinta si o pastrez la frigider sau congelator; e numai buna pentru aceste budinci; daca nu aveti asa ceva si uleiul de floarea soarelui e ok.
    ** daca nu aveti tavi ca cele din poza, puteti folosi tava de muffins
  11. Se imparte aluatul de budinca in cele 3 tavi. Cand turnati aluatul in tavi, acesta trebuie sa sfaraie tare, semn ca tavile au fost incinse destul.
  12. Se coc budincile la 220C timp de 20 minute (pana devin rumene). Nu se deschide cuptorul in acest timp.
  13. Servirea: se imparte sosul pe farfurii. Se aseaza cate o budinca pe feicare farfurie. In mijlocul ei se pune piure de cartofi. Deasupra se aseaza felii subtiri din friptura de vita.

Roastbeef

Roastbeef

Carnea condimentata

Carnea condimentata

Rumenim carnea

Rumenim carnea

Friptura de vita felii

Friptura de vita felii

Sosul brun

Sosul brun

Aluat budinca

Aluat budinca

Tavile cu grasime incinsa

Tavile cu grasime incinsa

Aluatul in tavi

Aluatul in tavi

Dupa 5 minute la cuptor...

Dupa 5 minute la cuptor...

Comentarii (19)

 

Ultimele comentarii

Alexandra  acum 10 ani - 17 Aprilie 2013 18:34  

Buna Ioana. La cat timp dupa ce ai oprit cuptorul ai scos budincile? Eu le-am lasat putin in cuptor si cand am vrut sa le scot, ele se dezumflasera. Multumesc.
 

Ioana  acum 10 ani - 17 Aprilie 2013 18:41  

marginile se umfla tare, mijlocul mai putin. cand le scoti marginile raman ridicate. la mijloc te referi ca s-au lasat?
 

Carmen  acum 10 ani - 31 Iulie 2013 15:14  

Imi pare rau dar cred ca am prea putina experienta pentru ca nu m-am lamurit deloc cu friptura cum o faci dupa ce ai prajit-o.
O pui intr-o tava la cuptor, dar... ii mai pui apa, ii pui vin? o acoperi, o lasi descoperita? cate minute o lasi la cuptor? Sau toate astea sunt secrete? Imi pare rau dar sper ca nu e o reteta cu secrete care nu trebuie sa fie dezvaluite ca sa nu le iasa altora.... :(
 

Ioana  acum 10 ani - 31 Iulie 2013 16:42  

Carmen, zi-mi un motiv pentru care as dori sa nu le iasa si altora reteta.
 

Carmen  acum 10 ani - 31 Iulie 2013 16:53  

Multumesc pentru raspuns. Dar eu nu am inteles cum se procedeaza dupa ce pun carnea pe ceapa. Mai se adauga vreun lichid, gen vin, apa. Eu nu am mai facut acest gen de friptura. Se acopera cu folie friptura sau nu? cum trebuie sa fie focul si cam cat timp. Poate ca as putea sa descopar cu timpul asta, dupa cateva fripturi ratate, dar, as fi dorit sa servesc asta la ziua fiului meu. Si nu am timpul necesar pentru fripturi ratate, de asta am indraznit sa intreb mai multe amanunte. Sper ca nu te-am suparat.
 

Ioana  acum 10 ani - 31 Iulie 2013 17:11  

nu m-am suparat, dar am fost de multe ori curioasa care ar putea fi motivele care sa ma determine sa tin secrete parti din reteta.
si acum despre reteta: bucata de carne dupa ce ai prajit-o pe toate partile in tigaie (pasul 2), o muti intr-o tava mai micuta (sa o cuprinda bine) si o asezi pe cele doua jumatati de ceapa. atat (fara apa, vin , folie etc). pui tava in cuptorul preincins la 160 si o lasi sa se faca incet. datorita temperaturii scazute nu se va arde, asa ca nu are nevoie de lichid. timpul de coacere (40 minute) e pentru o bucata de aprox. 500 gr.
 

Carmen  acum 10 ani - 31 Iulie 2013 18:18  

Mersi. Am sa-ti spun cum imi va iesi.
 

Florina  acum 7 ani - 13 Octombrie 2016 23:41  

Draga Ioana, o intrebare de scale-up: daca vreau sa fac o bucata de Carne de 1 kg, cat timp s-o las la 160°C? Se dubleaza timpul cu cantitatea carnii? Exista o regula? Multumesc!
 

Ioana  acum 7 ani - 14 Octombrie 2016 11:01  

in mare poti sa dublezi timpul pentru o bucata asa mare. dar depinde si cum e bucata ta, mai lunga sau mai groasa, de aici ar putea sa apara mici diferente.

pe viitor iti recomand sa investesti intr-un termometru de friptura si verifici interiorul sa treaca de 65C pentru vita medium-rare sau 70C (vita medium).
 

egon naday  acum 4 ani - 4 Decembrie 2019 19:04  

Hi
You took my dish its ok, but make it right
egon naday
former chef at Via Cluj
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...