Ghiveci de legume

Retete din Franta Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete de post Retete rapide Retete simple

Reteta Ghiveci de legume

Pietele sunt pline de legume din productia autohtona, e momentul sa profitam de ele.

Cand am fost la Bucuresti am cinat la un restaurant ayurvedic si am comandat Ratatouille, ghiveciul de legume frantuzesc, nu sobolanul :p A fost asa bun, incat ieri, cand am vazut legumele proaspete in piata, mi-am amintit de el.

Ingrediente

1 ceapa mare (aprox 150 gr)
2 ardei (aprox 250 gr)
3 catei usturoi mari
2 dovlecei mici (aprox 500 gr)
1 vanata (aprox 350 gr)
3 rosii medii coapte (aprox 450 gr)
1 lingurita ierburi provence
1 foaie de dafin
cateva fire de patrunjel
sare, piper
5 linguri ulei

Portii: 4

  1. Se taie felii dovlecelul curatat si vanata pe care o lasam cu coaja. Daca feliile sunt prea mari se pot taia in 2 sau 4 (la vanata le-am taiat in 4, dovlecelul era mic asa ca le-am lasat intregi). Se aseza pe servetele de bucatarie intr-un singur strat si se presara putina sare. Se acopera cu servetele de bucatarie si se lasa cca 30 min sa se absoarba apa din legume.
  2. Intr-o tigaie mai larga se incinge uleiul si se calesc la foc mediu spre mic ceapa tocata marunt si ardeiul taiat bucati patrate pana se inmoaie.
  3. Se adauga usturoiul strivit si se mai lasa 1 minut la calit.
  4. Se adauga dovlecelul si vanata, ierburile provence, dafinul, piper si sare. Se caleste la foc mediu totul inca 10 minute, amestecand des. Verificati ca dovlecelul si vanata sa fie facute, dar nu foarte moi.
  5. Rosiile se oparesc 1 minut si se curtata de coaja. Se taie cubulete. Se adauga peste legume si se mai fierbe totul 5 minute, amestecand de cateva ori. Se drege de sare. Se adauga patrunjelul tocat si se ia de pe foc.
  6. Se serveste cald sau rece cu cuoscous.

Pregatim ceapa, usturoiul si ardeii

Pregatim ceapa, usturoiul si ardeii

Vanata si dovleceii la scurs

Vanata si dovleceii la scurs

Adaugam vanata si dovelceii in tigaie

Adaugam vanata si dovelceii in tigaie

Adaugam si rosiile decojite

Adaugam si rosiile decojite

Comentarii (19)

 

Ultimele comentarii

monika  acum 13 ani - 26 Mai 2010 21:47  

senzational ghiveciul, l am mancat alaturi de pulpele de pui cu susan
un deliciuuuuu ;)
 

grigoras anca  acum 13 ani - 7 Iunie 2010 15:01  

buna gagici,care e ingredientul principal pana la urma in ghiveci? :)
 

Iulia  acum 12 ani - 12 Iulie 2011 20:44  

Abia astazi am descoperit site ul tau dar imi place:) e ca o incursiune prin bucatariile lumii.Buna treaba:)
 

ramisimion  acum 12 ani - 30 Septembrie 2011 00:46  

Astazi a fost randul ghiveciului pt. ca ii uitasem gustul de cand nu l-am mai gatit. Bun, bun de tot! :)
 

mariana  acum 11 ani - 29 Septembrie 2012 23:41  

arata superb sigur al gatesc si eu

:)



 

dana  acum 10 ani - 30 Iunie 2013 11:52  

este foarte bun ..... ;)
 

gina  acum 10 ani - 26 Iulie 2013 10:20  

Buna Ioana, am gasit ierburi de provance la crangasi, dar fara levantica. La ce gen de magazine sa incerc, ca ma gandesc ca nu au farmec daca nu sunt toate ingredientele. multumesc anticipat si toate cele bune
 

Ioana  acum 10 ani - 26 Iulie 2013 11:31  

gasesti in magazinele naturiste mai bine aprovizionate, care au marca de condimente Sonnentor. ei au ierburi provence cu levantica: [link]
 

dana  acum 10 ani - 4 Decembrie 2013 17:23  

Terci!!!
 

nicodin  acum 9 ani - 7 Noiembrie 2014 09:19  

Buna, Ioana
am o mare rugaminte, imi place f tare reteta aceasta si mi-ar placea sa pregatesc cateva borcane pentru iarna cu acest ghiveci.
imi poti da indicatiile necesare in acest sens, te rog ?
mentionez ca nu am experienta in bucatarit...
multumesc f mult,
Nico
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...