Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

Categorii: Retete garnituri, Retete din Italia, Retete cu legume, Retete de mancaruri cu legume, Retete de post

 

Ghiveci de legume (Caponata siciliana)
Pinterest

Ela, dupa cum vezi n-am uitat de caponata vesel Cuptorul mi-e stricat, in baie dau mesterii gresia jos si ma scot din minti cu dezordinea si harmalaia care o fac, era cazul sa fac ceva bun de mancare sa ne inveselim. Radu mi-a zis sa nu uit sa-ti transmit multe multe multumiri din partea lui pentru aceasta reteta minunata, i-a placut foarte tare.

Ela m-a sfatuit sa folosesc doua tigai in paralel pentru a praji legumele, asa ar fi mers mult mai repede, dar nici cu o tigaie nu mi s-a parut ca a durat mult. Faceti cum doriti.

Plus m-am abatut putin de la reteta originala care cerea in loc de mujdeiul de usturoi pe care l-am adaugat la sfarsit 150 ml de otet in care dizolvam 1 lingura de zahar. Dar eu sunt cam "pintzosa" si nu suport otetul asa ca am bunul obicei sa "stric" retetele. Va asigur insa ca nimeni nu a avut de suferit de pe urma acestei schimbari. vesel

Acum astept verdictul de la Ela, seamana cu o caponata adevarata sau nu?

Ingrediente
Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

700 gr vinete
400 gr ceapa
700 gr cartofi
3-4 fire de telina (apio daca e posibil, eu nu am gasit asa ca am folosit telina romaneasca)
1 ardei gras mare
400 gr sos de rosii (eu am pus 200 gr rosii din conserva + 200 gr bulion de casa)
4 frunze busuioc
3 catei usturoi (sau 150 ml de otet in care dizolvam 1 lingura de zahar)
sare, piper
ulei masline

Portii: 4 portii mari daca o serviti simpla, mai multe daca o folositi ca si garnitura

Preparare
Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

  1. Vinetele se taie cuburi potrivite (cu tot cu coaja). Cartofii ii taiem cuburi. Ardeiul il taiem bucati grosolane. Tulpinile de telina le taiem felii subtiri (inclusiv cateva frunze). Ceapa o taiem solzisori.
  2. Intr-o tigaie mai mare incingem ulei cat sa acopere bine fundul si calim ceapa cu telina si putin sare pana se inmoaie foarte bine si ceapa e putin rumena. Turnam totul intr-o strecuratoare sa se scurga excesul de ulei.
  3. In tigaie punem iar ulei si prajim cartofii amestecand destul de des, pana sunt facuti si rumeni. Asta va dura un pic mai mult. Ceapa din strecuratoare o punem intr-o oala, iar in locul ei punem cartofii la scurs.
  4. In tigaie punem iar ulei mult si prajim cuburile de vinete pana sunt moi. Cartofii din strecuratoare ii punem peste ceapa, iar in strecuratoare punem la scurs vinetele.
  5. In tigaie punem iar putin ulei si calim si ardeiul pana e moale. Il scurgem si pe el de ulei.
  6. Acum in oala vom avea toate legumele calite.
  7. Intre timp am pus la fiert sucul de rosii cu putina sare, piper si frunzele de busuioc tocate. Am lasat sa scada putin, cam 10 minute, amestecand din cand in cand.
  8. Am turnat acest sos de rosii in oala , peste legume, am amestecat usor si am lasat la foc mic sa fiarba impreuna, sa se amestece aromele, cam 5 min.
    * daca faceti varianta originala, cea cu otet, acum e momentul sa puneti si otetul cu zahar, deodata cu sosul de rosii.; otetul nu-l puneti tot o data, adaugati cate putin si gustati sosul pana devine cat de acrisor doriti
  9. Cateii de usturoi i-am strivit, i-am frecat cu sare si apoi am adaugat o cescuta de apa sa iasa un mujdei concentrat. Am turnat mujdeiul in oala si am mai lasat 1 minut pe foc.
    * in varianta cu otet sariti acest pas
  10. Potriviti mancarea de sare, piper si eventual otet.
  11. Am servit cu paine prajita.
 
Ghiveci de legume (Caponata siciliana) - Calim ceapa cu telina

1. Calim ceapa cu telina

Ghiveci de legume (Caponata siciliana) - Prajim cartofii

2. Prajim cartofii

Ghiveci de legume (Caponata siciliana) - Prajim vinetele

3. Prajim vinetele

Ghiveci de legume (Caponata siciliana) - Legumele in oala cu sosul de rosii

4. Legumele in oala cu sosul de rosii

Ghiveci de legume (Caponata siciliana) - Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

5. Ghiveci de legume (Caponata siciliana)


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 12)  

 

 

 

maria  acum 9 ani - 16 Octombrie 2008 10:55  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

i-am aratat pozasoacrei mele si a spus sa iti fac complimenti,nu e prea de accord cu usturoiul darstie ca noi romani il folosim mult .votul e din partea ei.
 

Ioana  acum 9 ani - 16 Octombrie 2008 11:17  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

multumeste-i pentru vot! banuiesc ca i-ai explicat ca usturoiul e acolo doar din cauza mea, dar din respect pentru reteta originala am scris cum ar trebui facuta.
 

maria  acum 9 ani - 16 Octombrie 2008 11:22  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

bineinteles i-am spus ca asta e varianta ta cu usturoi ,acumtrebuie sa-i explic de ce punem noi usturoiul peste tot! vesel
 

Ioana  acum 9 ani - 16 Octombrie 2008 11:26  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

ca sa tinem racelile si vampirii la distanta vesel
 

maria  acum 9 ani - 16 Octombrie 2008 11:29  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

deja stie de Dracula,adica cam atat stia cand am cunoscut-o eu. acum mai nou a invatat despre tigani ,cersetori si hoti trist
 

angela  acum 9 ani - 16 Octombrie 2008 21:22  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

wow,salutari soacrei tale! vesel
 

Ella  acum 9 ani - 22 Octombrie 2008 02:16  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

Felicitari!!! Arata foarte bine,felicitari pt prezentare,ai reusit sa prezinti in mod artistic portia de caponata(dealtfel sunteti foarte pricepute si atente la aspectul estetic)!!!Ma bucur ca v-a placut!
Multumesc pt pontul cu mujdeiul de usturoi in loc de otet cu zahar.Data viitoare cand mai fac o sa-mi pun de-o parte o portie pt mine in care sa-mi pun mujdei.
Daca-i dau sa guste soacra-mi cu usturoi cred ca o sa-i placa...mai ales daca o sa acompaniez explicatia cu "sti...usturoiul e sanatos,e un antioxidant si combate batranetea"
vesel
 

Ioana  acum 9 ani - 22 Octombrie 2008 10:28  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

sunt fericita ca a iesit cum trebuia vesel

sa-mi zici cum ti se pare cu mujdei si daca e vreo diferenta in sens bun sau rau... cum o fi, sa stiu si eu daca pierd ceva.
 

angela  acum 9 ani - 22 Octombrie 2008 19:00  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

ella-o obisnuiesti pe soacra cu usturoi si sa vezi dupa aia "arome" prin casa...
 

Ella  acum 9 ani - 23 Octombrie 2008 01:59  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

Cred ca ai dretate Angela vesel
Imi ajunge sa scot din bucatarie de fiecare data cand fac peste, mirosul de peste prajit si de parmezan fiert in "patate alla pizzaiola".
Unde mai pui ca de fiecare data cand fac cate ceva cu miros mai intepator ma trezesc cu toata pisicimea vagaboanda a cartierului pe balconul de la bucatarie.
 

angela  acum 9 ani - 23 Octombrie 2008 18:48  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

ella-cand mai ai musafiri de gen pisicesc fa-le o poza !eu ador pisicile!
 

Ella  acum 9 ani - 29 Octombrie 2008 22:39  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

iti trimit daca reusesc sa le fotografiez la urmatoarea tura de racituri.
Ultima data cand am facut m-am speriat! Aveam balconul plin de pisici!Se luptau intre ele pt un loc pe balustrada vesel
 

angela  acum 9 ani - 29 Octombrie 2008 22:56  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

ella-Craciunul e aproape asa ca poti face o proba de racituri!pisicile de prin imprejmuiri iti multumesc anticipat! te pup!
 

bia  acum 9 ani - 17 Decembrie 2008 18:13  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

draga mea, dupa cum se imbina aromele, sigur mi-ai trezit poftele...chiar cand ma gandeam ce sa pregatesc de craciun, au aparut vinetele, o idee grozava. Chiar am sa incerc, pare o reteta savuroasa
 

Ioana  acum 9 ani - 17 Decembrie 2008 18:27  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

da, acum gasesti si ce nu gandesti in magazine vesel reteta e excelenta, ce mai, de la italieni numai mancare buna invatam sa facem.
sarbatori fericite bia si o masa imbelsugata de Craciun
 

eugenia  acum 8 ani - 23 Ianuarie 2009 12:16  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

buna este o reteta buna de tinut minte
 

aura  acum 8 ani - 8 August 2009 18:28  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

Super gustoasa reteta, multumim mult, eu in loc de otet am pus un pic de vin, si am pus si usturoiul din reteta tavesel.
 

ramisimion  acum 8 ani - 23 Septembrie 2009 15:26  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

nu am pus usturoi ci otet, am zis sa fac reteta originala, cred ca a fost otetul cam tare si a iesit cam acra. data viitoare o sa pun usturoi in loc de otet, dar stai linistita ca s-a mancat. am servit-o cu paine prajita cu usturoi. vesel
 

Ioana  acum 8 ani - 23 Septembrie 2009 15:32  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

deci oteteul e cam mult... eu am trecut cantitatea care mi-a indicat-o ella ... o sa scriu mai bine in reteta ca se adauga incet otet si se gusta pana ajunge la gustul dorit, cred ca ar fi mai bine, eu nu o vo incerca niciodata in varianta asta ca sa fiu sigura cat tebuie pus. ma duc sa corectez
 

ramisimion  acum 8 ani - 23 Septembrie 2009 15:37  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

da, este chiar foarte mult. poate unora le place mai acru. ai dreptate, cel mai bine ar fi ca otetul sa-l adaugam treptat.
 

toma george  acum 8 ani - 16 Noiembrie 2009 20:34  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

cam putine legume pentru un ghiveci.incercati.in loc de otet castraveti murati
 

Irina  acum 7 ani - 10 August 2010 16:27  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

Am si eu o intrebare : pot "realiza" asa ceva intr-o oala de pamant ,la cuptor? vesel
 

Ioana  acum 7 ani - 10 August 2010 16:39  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

cap coada doresti sa faci totul la cuptor? daca amesteci totul si pui sosul peste ele (sosul il faci un pic mai lung ca sa aiba de unde sa scada) si dai oala la cuptor nu vad de ce nu ar iesi.
 

cropacic robert  acum 5 ani - 28 Aprilie 2012 21:10  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

Felicitari barbatului care a ales o astfel de femeie ca tine.E super adia astept sa o fac si eu. vesel
 

oana  acum 4 ani - 23 Iunie 2013 22:16  

Re: Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

Caponata e acra de felul ei. Anul trecut a trebuit mama mea sa gateasca acest fel pentru niste oaspeti si ma rugase sa o gust sa vad daca mai trebuie ceva. Din cauza faptului ca era calda si se simtea foarte tare otetul nu am putut sa bag lingura in gura ca incepeam sa tusesc. Este o mancare satioasa daca este gatita dupa reteta originala. vesel
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus