Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

Retete garnituri Retete din Italia Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete de post

Reteta Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

Ela, dupa cum vezi n-am uitat de caponata :) Cuptorul mi-e stricat, in baie dau mesterii gresia jos si ma scot din minti cu dezordinea si harmalaia care o fac, era cazul sa fac ceva bun de mancare sa ne inveselim. Radu mi-a zis sa nu uit sa-ti transmit multe multe multumiri din partea lui pentru aceasta reteta minunata, i-a placut foarte tare.

Ela m-a sfatuit sa folosesc doua tigai in paralel pentru a praji legumele, asa ar fi mers mult mai repede, dar nici cu o tigaie nu mi s-a parut ca a durat mult. Faceti cum doriti.

Plus m-am abatut putin de la reteta originala care cerea in loc de mujdeiul de usturoi pe care l-am adaugat la sfarsit 150 ml de otet in care dizolvam 1 lingura de zahar. Dar eu sunt cam "pintzosa" si nu suport otetul asa ca am bunul obicei sa "stric" retetele. Va asigur insa ca nimeni nu a avut de suferit de pe urma acestei schimbari. :p

Acum astept verdictul de la Ela, seamana cu o caponata adevarata sau nu?

Ingrediente

700 gr vinete
400 gr ceapa
700 gr cartofi
3-4 fire de telina (apio daca e posibil, eu nu am gasit asa ca am folosit telina romaneasca)
1 ardei gras mare
400 gr sos de rosii (eu am pus 200 gr rosii din conserva + 200 gr bulion de casa)
4 frunze busuioc
3 catei usturoi (sau 150 ml de otet in care dizolvam 1 lingura de zahar)
sare, piper
ulei masline

Portii: 4 portii mari daca o serviti simpla, mai multe daca o folositi ca si garnitura

  1. Vinetele se taie cuburi potrivite (cu tot cu coaja). Cartofii ii taiem cuburi. Ardeiul il taiem bucati grosolane. Tulpinile de telina le taiem felii subtiri (inclusiv cateva frunze). Ceapa o taiem solzisori.
  2. Intr-o tigaie mai mare incingem ulei cat sa acopere bine fundul si calim ceapa cu telina si putin sare pana se inmoaie foarte bine si ceapa e putin rumena. Turnam totul intr-o strecuratoare sa se scurga excesul de ulei.
  3. In tigaie punem iar ulei si prajim cartofii amestecand destul de des, pana sunt facuti si rumeni. Asta va dura un pic mai mult. Ceapa din strecuratoare o punem intr-o oala, iar in locul ei punem cartofii la scurs.
  4. In tigaie punem iar ulei mult si prajim cuburile de vinete pana sunt moi. Cartofii din strecuratoare ii punem peste ceapa, iar in strecuratoare punem la scurs vinetele.
  5. In tigaie punem iar putin ulei si calim si ardeiul pana e moale. Il scurgem si pe el de ulei.
  6. Acum in oala vom avea toate legumele calite.
  7. Intre timp am pus la fiert sucul de rosii cu putina sare, piper si frunzele de busuioc tocate. Am lasat sa scada putin, cam 10 minute, amestecand din cand in cand.
  8. Am turnat acest sos de rosii in oala , peste legume, am amestecat usor si am lasat la foc mic sa fiarba impreuna, sa se amestece aromele, cam 5 min.
    * daca faceti varianta originala, cea cu otet, acum e momentul sa puneti si otetul cu zahar, deodata cu sosul de rosii.; otetul nu-l puneti tot o data, adaugati cate putin si gustati sosul pana devine cat de acrisor doriti
  9. Cateii de usturoi i-am strivit, i-am frecat cu sare si apoi am adaugat o cescuta de apa sa iasa un mujdei concentrat. Am turnat mujdeiul in oala si am mai lasat 1 minut pe foc.
    * in varianta cu otet sariti acest pas
  10. Potriviti mancarea de sare, piper si eventual otet.
  11. Am servit cu paine prajita.

Calim ceapa cu telina

Calim ceapa cu telina

Prajim cartofii

Prajim cartofii

Prajim vinetele

Prajim vinetele

Legumele in oala cu sosul de rosii

Legumele in oala cu sosul de rosii

Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

Ghiveci de legume (Caponata siciliana)

Comentarii (25)

 

Ultimele comentarii

eugenia  acum 15 ani - 23 Ianuarie 2009 12:16  

buna este o reteta buna de tinut minte
 

aura  acum 14 ani - 8 August 2009 18:28  

Super gustoasa reteta, multumim mult, eu in loc de otet am pus un pic de vin, si am pus si usturoiul din reteta ta:).
 

ramisimion  acum 14 ani - 23 Septembrie 2009 15:26  

nu am pus usturoi ci otet, am zis sa fac reteta originala, cred ca a fost otetul cam tare si a iesit cam acra. data viitoare o sa pun usturoi in loc de otet, dar stai linistita ca s-a mancat. am servit-o cu paine prajita cu usturoi. ;)
 

Ioana  acum 14 ani - 23 Septembrie 2009 15:32  

deci oteteul e cam mult... eu am trecut cantitatea care mi-a indicat-o ella ... o sa scriu mai bine in reteta ca se adauga incet otet si se gusta pana ajunge la gustul dorit, cred ca ar fi mai bine, eu nu o vo incerca niciodata in varianta asta ca sa fiu sigura cat tebuie pus. ma duc sa corectez
 

ramisimion  acum 14 ani - 23 Septembrie 2009 15:37  

da, este chiar foarte mult. poate unora le place mai acru. ai dreptate, cel mai bine ar fi ca otetul sa-l adaugam treptat.
 

toma george  acum 14 ani - 16 Noiembrie 2009 20:34  

cam putine legume pentru un ghiveci.incercati.in loc de otet castraveti murati
 

Irina  acum 13 ani - 10 August 2010 16:27  

Am si eu o intrebare : pot "realiza" asa ceva intr-o oala de pamant ,la cuptor? :)
 

Ioana  acum 13 ani - 10 August 2010 16:39  

cap coada doresti sa faci totul la cuptor? daca amesteci totul si pui sosul peste ele (sosul il faci un pic mai lung ca sa aiba de unde sa scada) si dai oala la cuptor nu vad de ce nu ar iesi.
 

cropacic robert  acum 11 ani - 28 Aprilie 2012 21:10  

Felicitari barbatului care a ales o astfel de femeie ca tine.E super adia astept sa o fac si eu. ;)
 

oana  acum 10 ani - 23 Iunie 2013 22:16  

Caponata e acra de felul ei. Anul trecut a trebuit mama mea sa gateasca acest fel pentru niste oaspeti si ma rugase sa o gust sa vad daca mai trebuie ceva. Din cauza faptului ca era calda si se simtea foarte tare otetul nu am putut sa bag lingura in gura ca incepeam sa tusesc. Este o mancare satioasa daca este gatita dupa reteta originala. :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...