Napoleon cu ghimbir si scortisoara
Retete desert Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
Nu ati uitat, nu-i asa? In bucatariile noastre, ghimbirul este inca in trend. Pana acum avem o supa crema de morcovi, un latte si un fresh de fructe, toate aromate cu ghimbir. Colectia se completeaza cu acest desert rafinat, o prajitura stil Napoleon, care pune accentul pe contrastul dintre biscuitii caramelizati, super crocanti si bezeaua usoara, dulce-picanta.
Pentru un rezultat frumos, trebuie sa aveti putina experienta si rabdare la decorat. Nici mie nu mi-au iesit din prima, abia la a patra prajitura, Napoleonul meu a inceput sa arate bine, ca cel din poza. Primele erau cam ca... turnul din Pisa :)
Ingrediente
Biscuiti caramelizati
4 foi placinta
50 gr unt
50 gr biscuiti cu aroma de scortisoara
4 linguri zahar brun
Bezea
2 albusuri de ou (la temp. camerei)
1 lingurita suc de lamaie
100 gr zahar brun
30 ml apa
50 gr ghimbir proaspat
1/4 lingurita ghimbir pudra (optional)
1/2 plic gelatina incolora
20 ml apa
scortisoara macinata
Bucati: 6
- Pentru biscuiti: se topeste untul si se macina biscuitii foarte fin.
* daca nu aveti biscuiti cu scortisoara, macinati biscuiti simpli (petit beurre) si adaugati scortisoara dupa gust - Se ia cate o foaie de placinta si se unge cu unt topit, folosind o pensula de silicon. Se presara foaia cu cate 1 lingura de biscuiti pudra si 1 lingura de zahar. Se aseaza deasupra a doua foaie de placinta si se repeta operatia de ungere si pudrare. Se continua la fel, pana terminati foile.
- Se decupeaza 12 cercuri de 8 cm diametru (folosind un inel pentru decorat) din foile de placinta.
* resturile de aluat nu le aruncati, se pot coace la final, fiind un snack super crocant. - Se aseaza discurile decupate pe tava de copt acoperita cu hartie de copt. Se acopera discurile cu alta foaie de copt. Se aseaza deasupra o tava grea, care sa preseze discurile in timpul coptului.
- Se coc discurile la 170C timp de cca 13 minute.
- Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.
- Pentru bezea: puneti albusurile cu suscul de lamaie in mixer si le bateti pana se face o spuma tare, cca 8 minute.
- Cat timp se bat albusurile puneti la fiert 30 ml apa cu zaharul brun si ghimbirul curatat si taiat felii subtiri. Fierbeti 8 minute, pana se face un sirop legat. Daca treceti cu o lingura rece prin sirop si dati cu degetul pe dosul lingurii trebuie sa va ramana urma curata si sa simtiti siropul lipicios.
- Cu mixerul mergand, turnati siropul fierbinte (aveti grija sa nu cada bucatile de ghimbir) in spuma de albusuri, in fir subtire. Adaugati apoi gelatina dizolvata rapid in 20 ml de apa.
- Lasati mixerul sa mearga in continuare timp de 5 minute. Gustati in acest timp bezeaua si daca doriti ca aroma de ghimbir sa fie mai puternica adaugati si ghimbir pudra.
- Puneti bezeaua intr-un spritz de patiserie cu varf simplu de 1.5 cm diametru. Spritzati bezeaua pe biscuitii caramelizati astfel: faceti o movilita in centru, apoi incepeti sa spritzati cate 6 movilite in jur. Incercati sa faceti movilitele cat mai egale. La 6 dintre biscuiti, presati motul movilitelor cu degetul inmuiat in apa rece. Acestia vor fi biscuitii de la baza.
- Lasati totul asa, timp de 30 minute, astfel incat bezeaua sa se intareasca.
- Asezati biscuitii cu movilite motzate deasupra celor cu movilitele la care le-ati apasat varful. Veti obtine 6 prajituri Napoleon. Pudrati prajiturile cu scortisoara.
Discurile din foi de placinta in tava
Discurile acoperite cu hartie de copt si o tava
Biscuitii caramelizati
Napoleon cu ghimbir si scortisoara