Spumos

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe, Retete cu ou, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

 

Spumos
Pinterest

Celebrul spumos din vremea copilariei! Imi amintesc ca nu-mi placeau prea mult prajiturile de la cofetarie si singura care ma atragea era acesta prajitura, datorita "spumozitatii" ei si a aromei de zmeura. Era greu sa mananc una intreaga fiindca era super dulce, de aceea la varianta mea am redus cantitatea de zahar. Fiind uriasa, ma luptam cu fiecare imbucatura si la final eram lipicioasa si roz pana in varful urechilor, dar foarte fericita. Toate aceste amintiri frumoase au fost trezite ieri de aceasta prajitura spumoasa...Voi va amintiti de ea?

Am considerat-o o propunere buna pentru Valentine's Day sau Dragobete, fiindca textura este senzuala iar zmeura (ca si capsunile) este afrodisiaca. Culoarea ei roz, o combinatie intre alb si rosu, este un amestec de dragoste si pasiune.

Ingrediente
Spumos

1 foaie aluat foietaj
1/2 lingura zahar pudra vanilat

Sos de zmeura

300 gr zmeura (proaspata sau congelata)
1 plic zahar vanilat
2 linguri zahar

Bezea

2 albusuri de ou (la temperatura camerei)
1 lingurita suc de lamaie
120 gr zahar
30 ml apa
1/3 plic gelatina incolora (cca 3 gr)

Portii: 3

Preparare
Spumos

  1. Aveti nevoie de 3 inele de patiserie de de 8 cm diametru si 5 cm inaltime.
  2. Se trece cu sucitorul pe aluatul foietaj de cateva ori, doar cat sa o subtiati usor. Se decupeaza din aluat, cu ajutorul inelului de patiserie, 5 cercuri.
  3. Se aseaza discurile in tava cuptorului, pe hartie de copt. Se aseaza deasupra alta foaie de copt si apoi se aseaza deasupra o tava mai grea, care sa apese discurile, astfel incat la copt sa nu se umfle. Se coc discurile la 200C timp de 12 minute.
  4. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.
    * discurile pot fi preparate si cu o zi inainte.
  5. Se aseaza 3 discuri pe cate o farfurioara de desert. Se pune cate un inel de patiserie in jurul fiecaruia. Discurile de foietaj vor reprezenta baza prajiturilor.
  6. Preparam sosul de zmeura: se pune zmeura la fiert cu zaharul vanilat si zaharul tos. Se fierbe la foc mediu timp de 10 minute. Se mixeaza zmeura fiarta intr-un blender, pana devine piure. Se trece piureul de zmeura printr-o sita deasa, ca sa nu aveti samburi in el. Piureul fara samburi se pastreaza pana e nevoie de el.
  7. Se prepara bezeaua: puneti albusurile cu sucul de lamaie in mixer si le bateti pana se face o spuma tare, care sta pe tel.
  8. Cat timp se bat albusurile puneti la fiert apa cu zahar si fierbeti 8 minute, pana se face un sirop legat. Daca treceti cu o lingura rece prin sirop si dati cu degetul pe dosul lingurii trebuie sa va ramana urma curata si sa simtiti siropul lipicios.
  9. Cu mixerul mergand, turnati acest sirop fierbinte in spuma de albusuri, in fir subtire. Veti observa ca spuma devine lucioasa si capata volum. Adaugati apoi gelatina dizolvata rapid in 20 ml de apa. Lasati mixerul sa mearga in continuare timp de 5 minute, sa se racoreasca un pic bezeaua.
  10. La final se adauga sosul de zmeura in bezea in 3 transe, amestecandu-se usor, fie cu telul, fie cu mixerul la viteza mica.
  11. Se pune bezeaua in inelele de patiserie, peste discurile de foietaj. Se lasa la temperatura camerei 1 ora.
  12. Se dau farfuriile cu prajituri la frigider, minim 2 ore, pana bezeaua se intareste un pic si in acelasi timp se raceste.
  13. Cand doriti sa serviti prajiturile, sfaramati cele 2 discuri de foietaj ramase. Presarati-le peste prajituri. Pudrati stratul de firimituri cu zahar pudra vanilat. Scoateti usor inelele de patiserie.
  14. Prajitura spumoasa se serveste rece.
 
Spumos - Bezeaua cu sosul de zmeura

1. Bezeaua cu sosul de zmeura

Spumos - Bezea

2. Bezea

Spumos - Prajitura in forma

3. Prajitura in forma

Spumos - Spumos

4. Spumos


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 36)  

 

Crema de ciocolata cu bezea

23 Decembrie 2009

Crema de ciocolata cu bezea

Marshmallow

14 Mai 2009

Marshmallow

 

 

Roxana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 09:47  

Re: Spumos

Buna Ioana,


Am tot cautat aceasta reteta, iar acum ca ai postat-o sunt nerabdatoare sa o incerc.
Mancam o astfel de prajitura la o cofetarie pe Calea Floresti (Cluj), vizavi de Billa si sentimentul era la fel cum l-ai descris tu.

Multumim pentru retetele frumoase,
Roxana
 

Ioana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 10:24  

Re: Spumos

cu mare placere, Roxana vesel
 

George  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 12:19  

Re: Spumos

Cate portii, 3?
 

nouatigaraelectronica  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 13:03  

Re: Spumos

O noua zi incepe intotdeauna cu o noua reteta foarte reusita. Felicitari pentru toate retele gustoase pe care le postati. Va multumesc!
 

Ioana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 13:05  

Re: Spumos

george, da, ies 3 prajituri. mi-a mai ramas un pic de spuma si am pus-o intr-un pahar si am presarat foitaj sfaramat deasupra.
 

Ioana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 13:07  

Re: Spumos

oh, foarte frumos spus. multumesc si eu vesel
 

Claudia  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 13:16  

Re: Spumos

Draga Ioana,
tare mult as vrea sa prepar prajiturica, dar mi-e teama sa nu ii faca rau fetitei mele. Are 5 ani si ma gandesc la albusuri. Nu sunt aproape crude? Pot sa le inlocuiesc cu frisca?
Multumesc! vesel
 

Ruxandra  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 13:25  

Re: Spumos

Nimic nu se compara cu gustul copilariei! vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 13:25  

Re: Spumos

ouale nu mai sunt crude, se coc de la siropul fierbinte (care ajunge aproape la 118C dupa 8 minute de fiert). in varianta asta este safe sa fie consumate. dar daca fetita este foarte mica si totusi ai dubii, poate e bine sa mai astepti.
 

Monica Mihaly  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 14:23  

Re: Spumos

vai de mine ioanaaa
aceasta e prajitura mea preferataaaaaaa
mii de multumiri pentru retea
pusyyyy
 

Ioana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 14:25  

Re: Spumos

deci nu eram singura fana a acestei prajituri! clubul "spumoaselor" se mareste vesel
 

Lucia  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 16:12  

Re: Spumos

Multumesc Ioana pentru reteta minunata, te admir pentru tot ce postezi, avem multe de invatat de la tine
Lucia
 

Laura Aioani  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 16:21  

Re: Spumos

Ioana, desi am facut bezeaua asta de 2 ori, am avut ceva probleme. E cam mult zahar pt 30 ml apa...cu chiu cu vai am tinut siropul pe foc 8 min...devenea vascos tare iar zaharul recristaliza. Crezi ca si tipul de zahar conteaza? sau sa tin siropul mai putin pana cand obtin consistenta de care spui?
Multumesc
 

Ioana  acum 4 ani - 31 Ianuarie 2013 16:28  

Re: Spumos

tine-l mai putin pe foc. inseamana doar ca la tine siropul ajunge la temperatura de 120 mult mai repede (vasul si puterea focului influenteaza asta). incearca sa-l tii doar 6 minute si vezi cum iese.
daca vrei sa fii exacta si ai un candy thermometer, poti verifica ca siropul sa ajunga la 118C.

a, de cand il cronometrezi? de cand ai pus vasul pe foc? sau de cand incepe sa fiarba? trebuie cronometrat de cand ai pus vasul pe foc. eu mai cronometrez si astfel: 4 minute de cand zaharul s-a topit complet.
 

Gigel1  acum 4 ani - 3 Februarie 2013 17:59  

Re: Spumos

Foarte interesanta prajitura, arata foarte bine. Abia astept sa o incerc.
 

Laura @ Transylvanian Kitchen  acum 4 ani - 4 Februarie 2013 22:01  

Re: Spumos

Adoram spumosul in copilarie, dar tocmai din cauza cantitatii de zahar a prajiturii (de la cofetarie) am inceput sa-l ocolesc in ultimii ani. Dar acum pot sa-l fac acasa vesel cu mai putin zahar.
 

mona  acum 4 ani - 16 Februarie 2013 16:19  

Re: Spumos

as dori sa fac aceasta reteta dar vroiam sa intreb cum se scot inelele fara sa stric prajitura ?
 

Ioana  acum 4 ani - 17 Februarie 2013 11:49  

Re: Spumos

doar se ridica usor in sus inelele. le poti scoate dupa 1 ora, se scot mai usor decat dupa cateva ore. apoi le dai la frigider fara inele pana cand le servesti. daca le scoti dupa mai multe ore si vezi ca nu ies usor, incalzeste usor marginile inelelor cu un uscator de par.
 

florina  acum 4 ani - 10 Mai 2013 14:22  

Re: Spumos

vai de cand imi doream sa stiu cum se face spumosul, multumim vesel
 

roxi  acum 4 ani - 26 Iulie 2013 14:06  

Re: Spumos

Buna! acuma vreau sa fac si eu reteta! astept sa se decongeleze foietajul, trebuie neaparat pus in inele sau se poate pune si intre 2 foi de foietaj si dat la frigider?>
 

Ioana  acum 4 ani - 26 Iulie 2013 14:08  

Re: Spumos

se poate pune si intre foi intr-o tava, adica foaie jos si foaie sfaramata sus vesel
 

mary  acum 4 ani - 17 August 2013 16:45  

Re: Spumos

multumim Ioana ...azi vreau sa-l incerc ... era si prajitura mea preferata ,nu am mai mancat de vre-o 12 ani ...sper sa-mi iasa ...revin vesel
 

Oana  acum 3 ani - 6 Aprilie 2014 00:52  

Re: Spumos

Ciao! Nu demult m-am apucat si eu de un blog. Da-mi voie sa zic al tau e mult mai profi decat al meu, dar pe langa 3 copii ma mutumesc cu cat pot. Fac marshmallows si sotul meu zicea: spuma asta e ca si cea de la spumoasa, intr-adevar baza e aceeasi. Am sa incerc spumoasa ta! Reteta suna grozav!
 

Ioana  acum 3 ani - 7 Aprilie 2014 09:48  

Re: Spumos

evoluezi in timp, vei vedea, blogul ti se va transforma cu fiecare postare. deja esti obisnuita cu bezeaua italiana, iti va iesi spumosul perfect vesel
 

corina  acum 3 ani - 12 Iunie 2014 14:05  

Re: sfaturi

draga ioana,

as dori sa-mi schimb mixerul meu manual si ma gandesc sa-mi achizitionez unul cu vas. am vazut ca si tu ai mixer cu vas; ai putea sa ma sfatuiesti, din experienta ta de a utiliza un astfel de aparat, ce marci sau caracteristici tehnice sa caut?!?
 

Ioana  acum 3 ani - 12 Iunie 2014 20:44  

Re: Spumos

vrei un robot? nu doar sa mixeze ci sa si framante, marunteasca, razuiasca etc
 

corina  acum 3 ani - 12 Iunie 2014 21:10  

Re: Spumos

da, buna intrebare! vreau sa nu stau langa el atunci cand reteta cere sa mixez 5-10 min si sa pot mixa si aluaturi usoare in asa fel incat sa nu-mi urce aluatul in sus pe palete si sa-mi infunde orificiile de fixare ale acestora.
 

Ioana  acum 3 ani - 17 Iunie 2014 09:28  

Re: Spumos

pot sa recomand doar din robotii pe care i-am folosit. din cei pe care i-am avut de-a lungul timpului, singurul care indeplineste conditiile tale e thermomixul: [link] dar cere un buget mai mare.
 

corina  acum 3 ani - 17 Iunie 2014 16:37  

Re: Spumos

aparatul e WOW!! insa bugetul meu este de doar 200 euro max. multumesc tare mult !
 

Ioana  acum 3 ani - 17 Iunie 2014 16:48  

Re: Spumos

as vrea sa te pot sfatui, sigur ca gasesti un robot bun la acest buget, doar ca eu nu am testat nici unul. si in necunostinta de cauza e cam greu sa fac recomandari...
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus