Tarta cu zmeura si bezea

Retete desert Retete cu fructe Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Tarta cu zmeura si bezea

In sfarsit avem zmeura si la Cluj! De cateva saptamani asteptam sa apara ca sa pot face tarta asta delicioasa. Crema de migdale, zmeura, bezea... doar sunau ireal de bun pana ieri cand am pus in practica reteta.

Reteta am preluat-o de aici.

Ingrediente

Pate Brisee

200 gr de faina
100 gr unt rece (tinut 15 minute la congelator)
1 ou
50 gr zahăr pudră (poate fi vanilat)

Crema de migdale

150 migdale (preferabil fara coaja)
50 gr zahar
2 ouă
40 gr unt topit

Bezea

2 albuşuri de ou (la temp. camerei)
1 lingurita suc de lamaie
100 gr zahar
30 ml apa

Umplutura

300g de zmeura

  1. Faina si untul rece taiat cubulete se pun in robot si se mixeaza cateva secunde pana arata ca pesmetul (e nisipos). Se adauga zaharul si oul si se mixeaza inca cateva secunde, pana aluatul se aduna in jurul axului robotului. Daca aluatul nu se aduna rapid si arata tot nisipos (semn ca oul a fost prea mic), adaugati, cu robotul mergand, cate o lingura de apa rece pe rand pana aluatul se aduna ca o bila. Eu am pus 1.5 linguri apa.
  2. Cu mainile reci (le-am tinut sub jet de apa rece) scoateti aluatul din robot, inveliti-l in folie de plastic, dandu-i forma de disc si dati la frigider pentru minim 1 ora.
  3. Scoateti aluatul din frigider si asezati-l pe folie de plastic. Intindeti o foaie rotunda, subtirica, mai mare de 25 cm diametru. Cu ajutorul unei farfurii de diametru 25 cm decupati un cerc din aluat.
  4. Intr-o tava cu pereti detasabili (de 20-22cm diametru) puneti hartie de copt pe fund. Ungeti marginile cu unt. Asezati foaia decupata in tava (ajutandu-va de folia de plastic), avand grija sa urce pe peretii tavii. Aranjati marginile sa arate frumos. Intepati aluatul cu o furculita din loc in loc. Dati tava inca 1/2 ora la frigider.
  5. Macinati fin migdalele impreuna cu zaharul.
  6. Preparati crema amestecand cu un tel toate ingredientele. Turnati crema in crusta.
  7. Presarati jumatate din zmeura peste crema.
  8. Coaceti tarta, la 180C pentru 30-35 minute. Crema se va umfla si va umple crusta.
  9. Scoateti marginea tavii si lasati tarta sa se raceasca.
  10. Presarati restul de zmeura deasupra.
  11. Intr-un robot bateti albusurile spuma tare cu 1 lingurita suc de lamaie.
  12. Intre timp fierbeti zaharul cu apa pentru bezea, timp de 8 minute de cand zaharul s-a topit. Cand spuma e tare incepeti sa turnati siropul, in fir subtire, peste bezea, cu robotul mergand. Dupa ce ati terminat tot siropul lasati robotul sa mearga pana bezeaua e racorita (cca 10 minute).
  13. Puneti bezeaua intr-un spritz de bucatarie (ca varf simplu, rotund) si spritzati bezeaua pe tarta. Caramelizati bezeaua cu o torta de bucatarie sau bagati prajitura sub grill-ul incins al cuptorului pana se coloreaza usor la varfuri.
  14. Se pastreaza la rece.

Crusta in forma

Crusta in forma

Ingredientele pentru crema

Ingredientele pentru crema

Crema

Crema

Crema in crusta

Crema in crusta

Presaram zmeura peste crema

Presaram zmeura peste crema

Tarta se raceste

Tarta se raceste

Felie

Felie

Comentarii (39)

 

Ultimele comentarii

anca  acum 9 ani - 28 Ianuarie 2013 20:00  

am zmeura la congelator ii buna pt tarta?
 

Ioana  acum 9 ani - 28 Ianuarie 2013 20:42  

da. dupa decolngelare, scurge-o un pic si abia apoi pune-o pe tarta.
 

andra  acum 8 ani - 20 Iulie 2014 09:37  

Buna , nu am mai facut niciodata o astfel de bezea .Pot face si bezele simple dupa reteta asta ?
 

alina  acum 7 ani - 11 Aprilie 2015 13:09  

salut,am vrut sa stiu,bezeaua la consistenta e un pic solida sau cremoasa?
 

Ioana  acum 7 ani - 16 Aprilie 2015 11:23  

bezeaua dupa ce adaugi siropul ramane pufoasa exact ca si bezeaua "cruda", doar ca devine parca mai compacta, bulele de aer sunt mai mici si mai omogene. dar e la fel de pufoasa.
 

alina  acum 7 ani - 17 Aprilie 2015 15:25  

mersi mult de raspuns,data viitoare neaparat o sa o folosesc (nu vroiam sa stric produsele degeaba daca nu avea sa se primeasca cum ma gindeam...am vrut sa o folosesc ca umplutura la clatite dulci)
 

Inchirieri microbuze  acum 7 ani - 23 Iulie 2015 19:30  

O reteta delicioasa pe care abia astept sa o incerc in acest weekend! detalierea retetei si pozele atasate ajuta cu atat mai mult!
 

Mari Ana  acum 4 ani - 3 Septembrie 2018 17:30  

Am primit capsuni si zmeura la sfarsitul vacantei :), am cautat printre retetele tale si uite ca am facut si tarta asta. Nu am pus prea multa bezea, sunt singura careia ii place, asa ca am folosit doar un ou. Dulce acrisoara, un desert tocmai bun la final de vara.
 

Andreea  acum 3 ani - 21 Ianuarie 2019 11:57  

Buna, daca nu am robot de bucatarie, cum ma sfatuiesti sa prepar aceaseta reteta?
 

Ioana  acum 3 ani - 21 Ianuarie 2019 17:01  

Andreea toti pasii se pot face fara robot, doar la bezea o sa-ti trebuiasca ceva rabdare si forta ca sa bati bine albusurile cu telul. Sau daca ai mixer, poti sa-l folosesti ca sa bati albusurile, apoi torni treptat siropul pe marginea vasului in timp de mixezi albusurile si continui sa mixezi pana se racoreste. Dureaza ceva timp, dar e ok cu mixerul manual, am incercat si eu si a iesit. Cu telul insa iti va fi mai greu fiindca trebuie amestecat rapid cat timp adaugi siropul.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...