Tarta cu zmeura si bezea

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe, Retete cu ou, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Tarta cu zmeura si bezea
Pinterest

In sfarsit avem zmeura si la Cluj! De cateva saptamani asteptam sa apara ca sa pot face tarta asta delicioasa. Crema de migdale, zmeura, bezea... doar sunau ireal de bun pana ieri cand am pus in practica reteta.

Reteta am preluat-o de aici.

Ingrediente
Tarta cu zmeura si bezea

Pate Brisee

200 gr de faina
100 gr unt rece (tinut 15 minute la congelator)
1 ou
50 gr zahăr pudră (poate fi vanilat)

Crema de migdale

150 migdale (preferabil fara coaja)
50 gr zahar
2 ouă
40 gr unt topit

Bezea

2 albuşuri de ou (la temp. camerei)
1 lingurita suc de lamaie
100 gr zahar
30 ml apa

Umplutura

300g de zmeura

Preparare
Tarta cu zmeura si bezea

  1. Faina si untul rece taiat cubulete se pun in robot si se mixeaza cateva secunde pana arata ca pesmetul (e nisipos). Se adauga zaharul si oul si se mixeaza inca cateva secunde, pana aluatul se aduna in jurul axului robotului. Daca aluatul nu se aduna rapid si arata tot nisipos (semn ca oul a fost prea mic), adaugati, cu robotul mergand, cate o lingura de apa rece pe rand pana aluatul se aduna ca o bila. Eu am pus 1.5 linguri apa.
  2. Cu mainile reci (le-am tinut sub jet de apa rece) scoateti aluatul din robot, inveliti-l in folie de plastic, dandu-i forma de disc si dati la frigider pentru minim 1 ora.
  3. Scoateti aluatul din frigider si asezati-l pe folie de plastic. Intindeti o foaie rotunda, subtirica, mai mare de 25 cm diametru. Cu ajutorul unei farfurii de diametru 25 cm decupati un cerc din aluat.
  4. Intr-o tava cu pereti detasabili (de 20-22cm diametru) puneti hartie de copt pe fund. Ungeti marginile cu unt. Asezati foaia decupata in tava (ajutandu-va de folia de plastic), avand grija sa urce pe peretii tavii. Aranjati marginile sa arate frumos. Intepati aluatul cu o furculita din loc in loc. Dati tava inca 1/2 ora la frigider.
  5. Macinati fin migdalele impreuna cu zaharul.
  6. Preparati crema amestecand cu un tel toate ingredientele. Turnati crema in crusta.
  7. Presarati jumatate din zmeura peste crema.
  8. Coaceti tarta, la 180C pentru 30-35 minute. Crema se va umfla si va umple crusta.
  9. Scoateti marginea tavii si lasati tarta sa se raceasca.
  10. Presarati restul de zmeura deasupra.
  11. Intr-un robot bateti albusurile spuma tare cu 1 lingurita suc de lamaie.
  12. Intre timp fierbeti zaharul cu apa pentru bezea, timp de 8 minute de cand zaharul s-a topit. Cand spuma e tare incepeti sa turnati siropul, in fir subtire, peste bezea, cu robotul mergand. Dupa ce ati terminat tot siropul lasati robotul sa mearga pana bezeaua e racorita (cca 10 minute).
  13. Puneti bezeaua intr-un spritz de bucatarie (ca varf simplu, rotund) si spritzati bezeaua pe tarta. Caramelizati bezeaua cu o torta de bucatarie sau bagati prajitura sub grill-ul incins al cuptorului pana se coloreaza usor la varfuri.
  14. Se pastreaza la rece.
 
Tarta cu zmeura si bezea - Crusta in forma

1. Crusta in forma

Tarta cu zmeura si bezea - Ingredientele pentru crema

2. Ingredientele pentru crema

Tarta cu zmeura si bezea - Crema

3. Crema

Tarta cu zmeura si bezea - Crema in crusta

4. Crema in crusta

Tarta cu zmeura si bezea - Presaram zmeura peste crema

5. Presaram zmeura peste crema

Tarta cu zmeura si bezea - Tarta se raceste

6. Tarta se raceste

Tarta cu zmeura si bezea - Felie

7. Felie


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 22)  

 

 

 

viorica  acum 6 ani - 2 Iulie 2012 10:25  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Deci ti-a iesit prajiturica...mmmmm ce bine arata!
 

Ioana  acum 6 ani - 2 Iulie 2012 10:29  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

a iesit chiar foarte bine! norocul nostru vesel
 

Monica Mihaly  acum 6 ani - 2 Iulie 2012 11:17  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

Ioana  acum 6 ani - 2 Iulie 2012 11:19  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

si eu imi e pofta imi e pofta imi e pofta fiindca nu a mai ramas nicio firimitura pe azi.
monika, am deschis ieri sosul de rosii de la tine si l-am mancat gol! trebuie sa-l facem si noi in casa. am asteptat atata ca sa apara rosiile bune vesel
 

Teo  acum 6 ani - 2 Iulie 2012 12:49  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Pentru crema, migdalele se piseaza? Se maruntesc? Ce fac cu ele?
 

Monica Mihaly  acum 6 ani - 2 Iulie 2012 12:49  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

deabia astept sa vad cum il faci sa nu mai trebuiasca sa il aduc din import vesel
 

Ioana  acum 6 ani - 2 Iulie 2012 13:05  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

teo, migdalele se macina impreuna cu zaharul. am uitat pasul asta, l-am adaugat acum.
 

Ioana  acum 6 ani - 2 Iulie 2012 13:06  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

si eu sunt curioasa sa vad cum imi iese. numai asta m-a oprit sa nu-l manac pe tot, voiam sa-mi ramana o mostra pentru comparatie.
 

Evelyn  acum 6 ani - 2 Iulie 2012 14:39  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Buna.Sunt si eu din cluj si ma tenteaza foarte tare sa incerc reteta.o mica problema eu nu gasesc zmeura nicaieri decat inghetata.imi spui si mie micul tau secret si anume de unde pot sa cumpar?:D
 

Ioana  acum 6 ani - 2 Iulie 2012 14:47  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

de la piata! a aparut de saptamana trecuta.
 

Monica Mihaly  acum 6 ani - 2 Iulie 2012 17:03  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

mai am asa ca daca ti se face pofta pot sa ti mai aduc o cutie vesel
 

carmen tm  acum 6 ani - 2 Iulie 2012 22:41  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

draga mea sa iti dea Dumnezeu multa sanatate ai niste retete minunate si foarte foarte delicioase,esti minunata vesel
 

Emanuela  acum 6 ani - 14 Iulie 2012 09:41  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Azi o incerc.. imi e pofta Am fost la o plimbare prin padure ieri seara si am gasit multa zmeura.
O idee: daca nu ar fi prea mult, ai putea sa scrii si timpul de pregatire la retete? Poate nu la toate; la care reusesti.
Ceva de genul: Preparation time: x. Cooking time: y. Cu siguranta esti foarte rapida, dar sa fie orientativ pentru altii. Daca nu e prea mult.. vesel
 

Omul lava  acum 6 ani - 30 Octombrie 2012 21:01  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

A incercat cineva reteta asta cu zmeura congelata? Din pacate la ora asta nu se mai gaseste zmeura si tare as incerca tarta. vesel
 

Laura Aioani  acum 6 ani - 14 Ianuarie 2013 20:30  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Ioana, daca incerc bezeaua asta pt negresa, merge? Doar ca nu am robot; se poate si in blender? Multumesc
 

Ioana  acum 6 ani - 15 Ianuarie 2013 09:05  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

laura, eu doar cu bezeaua asta fac prajiturile, nu-mi place bezeaua pusa cruda peste aluat si apoi coapta. nu stiu daca se bate spuma cu blenderul. nu ai un mixer manual?
 

Laura Aioani  acum 6 ani - 15 Ianuarie 2013 11:05  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Da, am mixer manual.. Pt negresa, prepar bezeaua si procedez exact ca in aceasta tarta, da? Multumesc frumos
 

Ioana  acum 6 ani - 15 Ianuarie 2013 11:21  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

atunci fa cu mixerul, care banuiesc ca are un accesoriu tip tel. dezavantajul e ca cele 10 minute cat se racoreste bezeaua, trebuie sa bati manual spuma.
o pui apoi pe negresa, fie cu sprtiztul daca vrei forme, sau pur si simplu o intinzi uniform deasupra. apoi o caramelizezi cu torta sau cu grillul (arata mai bine decat alba) sau o poti decora cu ciocolata rasa marunt.
 

Laura Aioani  acum 6 ani - 15 Ianuarie 2013 11:30  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Da, mixer normal.. Am emotii..vreau sa fac negresa marmorata dar cu bezeaua asta pt duminica de ziua mea. Am musafiri pretentiosi asa ca sper sa nu dau gres vesel Multumesc frumos Ioana..
 

Ioana  acum 6 ani - 15 Ianuarie 2013 11:35  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

la multi ani!
ideea e buna, dar iti recomand o repetitie inainte. mai ales la bezea, sa fii atenta sa fierbi cate minute am scris. daca siropul nu ajunge la o temperatura anume, bezeaua nu va rezista, se va inmuia. dar si daca il fierbi cat am scris va iesi minunata. mie imi place tare mult in varianta asta.
 

Laura Aioani  acum 6 ani - 15 Ianuarie 2013 11:56  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Sa stii ca ai dreptate! Fac bezeaua inainte ca sa stiu sigur ca iese...dar pe urma ce fac cu ea?? imi e pofta
 

Ioana  acum 6 ani - 15 Ianuarie 2013 12:01  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Marshamallow, diferenta e doar ca pui gelatina la final sa aiba tinuta mai buna, sa poata fi feliata: [link]
daca iti iese marshmallow, iese si bezeaua simpla vesel
 

Ioana  acum 6 ani - 15 Ianuarie 2013 12:03  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

ceea ce tocmai mi-a dat o idee geniala pentru o reteta viitoare!!! merci, brainstorming-ul e foarte bun, e productiv.
 

Laura Aioani  acum 6 ani - 15 Ianuarie 2013 12:10  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

vesel asa este...din brainstorming iese mereu ceva bun... chiar si daca e "asa nu " si tot e constructiv. Multumesc pt idee, ma apuc imediat ce se dezgheata albusurile. Iti doresc o zi frumoasa!
 

Wilma  acum 6 ani - 16 Ianuarie 2013 18:39  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Spune-mi te rog, pentru ca nu e foarte clar si nu am mai facut o astfel de bezea: siropul se toarna fierbinte peste albusuri? Sau se lasa la racit?
 

Ioana  acum 6 ani - 16 Ianuarie 2013 18:43  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

nu fierbinte! foarte firbinte! dupa ce ai fiert siropul 8 minute (nu-l fierbe mai putin ca va iesi un dezastru), se toarna direct peste albusurile spuma, cu robotul mergand in fir subtire.
 

Wilma  acum 6 ani - 17 Ianuarie 2013 11:01  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Am uitat aseara sa mai postez, gasisem pana la urma raspunsul in reteta de la marshmallows. Mi-a iesit perfecta bezeaua. Si prajitura. Abia azi o vom manca si sunt convinsa ca gustul va fi pe masura aspectului!
Multumesc pentru raspuns si pentru reteta!
 

Laura Aioani  acum 6 ani - 18 Ianuarie 2013 18:49  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Victorie! A iesit o bezea superba, si eu ma minunez vesel . Ai dreptate cu siropul, asta e cheia, timpul de fierbere. La inceput mi s-a parut foarte puna apa, doar 30 ml dar daca fierbi 8 min la foc mediu e perfect. Eu, din frica, am fiert 8,5 min iar zaharul incepuse sa se recristalizeze asa ca am turnat cu greu siropul care era foarte gros. Dar apoi s-au topit cristalele in timpul "racorii" bezelei iar acum astept pana maine ca sa transform bezeua in marhmallow vesel Trebuie sa iasa! Multumesc!
 

Ioana  acum 6 ani - 18 Ianuarie 2013 22:40  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

bun, atunci astept maine sa vad daca ti-a iesit si marshmallow-ul ok.
 

anca  acum 5 ani - 28 Ianuarie 2013 20:00  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

am zmeura la congelator ii buna pt tarta?
 

Ioana  acum 5 ani - 28 Ianuarie 2013 20:42  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

da. dupa decolngelare, scurge-o un pic si abia apoi pune-o pe tarta.
 

andra  acum 4 ani - 20 Iulie 2014 09:37  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Buna , nu am mai facut niciodata o astfel de bezea .Pot face si bezele simple dupa reteta asta ?
 

alina  acum 3 ani - 11 Aprilie 2015 13:09  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

salut,am vrut sa stiu,bezeaua la consistenta e un pic solida sau cremoasa?
 

Ioana  acum 3 ani - 16 Aprilie 2015 11:23  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

bezeaua dupa ce adaugi siropul ramane pufoasa exact ca si bezeaua "cruda", doar ca devine parca mai compacta, bulele de aer sunt mai mici si mai omogene. dar e la fel de pufoasa.
 

alina  acum 3 ani - 17 Aprilie 2015 15:25  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

mersi mult de raspuns,data viitoare neaparat o sa o folosesc (nu vroiam sa stric produsele degeaba daca nu avea sa se primeasca cum ma gindeam...am vrut sa o folosesc ca umplutura la clatite dulci)
 

Inchirieri microbuze  acum 3 ani - 23 Iulie 2015 19:30  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

O reteta delicioasa pe care abia astept sa o incerc in acest weekend! detalierea retetei si pozele atasate ajuta cu atat mai mult!
 

Mari Ana  acum 4 luni - 3 Septembrie 2018 17:30  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Am primit capsuni si zmeura la sfarsitul vacantei vesel, am cautat printre retetele tale si uite ca am facut si tarta asta. Nu am pus prea multa bezea, sunt singura careia ii place, asa ca am folosit doar un ou. Dulce acrisoara, un desert tocmai bun la final de vara.
 

Andreea  acum 5 ore - 21 Ianuarie 2019 11:57  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Buna, daca nu am robot de bucatarie, cum ma sfatuiesti sa prepar aceaseta reteta?
 

Ioana  acum 43 secunde - 21 Ianuarie 2019 17:01  

Re: Tarta cu zmeura si bezea

Andreea toti pasii se pot face fara robot, doar la bezea o sa-ti trebuiasca ceva rabdare si forta ca sa bati bine albusurile cu telul. Sau daca ai mixer, poti sa-l folosesti ca sa bati albusurile, apoi torni treptat siropul pe marginea vasului in timp de mixezi albusurile si continui sa mixezi pana se racoreste. Dureaza ceva timp, dar e ok cu mixerul manual, am incercat si eu si a iesit. Cu telul insa iti va fi mai greu fiindca trebuie amestecat rapid cat timp adaugi siropul.
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus