Cum facem unt clarifiat

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum facem unt clarifiat

Untul clarifiat (sau ghee) este ideal pentru prajire, fiindca are punctul de fumegare foarte ridicat. Asadar cand doriti sa sotati sau sau prajiti in unt, aceasta este solutia.

Ingrediente

unt fara sare (80% grasime)

  1. Se pune untul intr-o craticioara larga. Se topeste la foc foarte mic (pe ochiul mic al aragazului).
  2. La un moment dat veti auzi ca incepe sa improaste si veti vedea ca deasupra se aduna o spuma alba. Curatati cu o lingura spuma de deasupra. Tot timpul focul sa fie la mic. Dureaza undeva spre 10 minute (depinde si de cantitatea de unt pe care o clarificati).
  3. Cand nu se mai formeaza deloc spuma deasupra luati craticioara de pe foc si strecurati untul (care acum e transparent si auriu) prin tifon. Veti vedea ca pe fundul craticioarei mai raman reziduuri albicioase.
  4. Untul clarifiat strecurat se pastreaza la frigider, intr-un borcan.

Untul topit face spuma pe care o curatam

Untul topit face spuma pe care o curatam

Untul fara spuma

Untul fara spuma

Comentarii (5)

 

Dora  acum 10 ani - 6 Septembrie 2012 02:23  

O corectura: " depinde si de cantitatea de unt pe care o clarifiati", nu "clarificati".
 

Colin  acum 10 ani - 8 Septembrie 2012 06:56  

Unt clarifiat? Clarifiant? Clarificat?
Nu era mai simplu sa i se spuna unt topit? Parca suna mai simplu si mai romaneste!
 

Mada Babanas  acum 10 ani - 1 Noiembrie 2012 21:28  

ioana, care ii mai exact diferenta/scopul intre untul asta si cel topit simplu ? se simte ceva la textura sau pur si simplu pt aspect ?
 

Ioana  acum 10 ani - 1 Noiembrie 2012 22:08  

untul clarifiat este bun la prajire, fiindca nu se mai arde asa repede ca si cel doar topit. de fapt devine asa rezistent, inca poti praji si cartofi.
 

NICOLETA  acum 9 ani - 14 Martie 2013 14:59  

daca imi permiteti,...untul clarifiat nu este doar un unt topit. este un unt care se mai numeste si ghee si care prin acest procedeu de clarifiere inlatura tot ce nu este bun a.i...ramane doar grasimea buna.un unt detoxifiat daca vreti.
se inlatura apa si toxinele prin clarifiere.nu va rancezi desi este tinut la temperatura camerei.iar punctul de fum este undeva peste 250 g..din acest motiv e bun pt prajire
este mult mai gustos si mai sanatos
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...