Pere umplute cu gorgonzola si nuca cu sos de vin alb

Retete aperitive Retete cu branza Retete cu fructe Retete simple

In Franta se obisnuia ca la masa sa se serveasca patru feluri: aperitiv (sau supa), fel principal, platou cu branzeturi si desert. Deci daca am fi in Franta, perele acestea umplute ar fi potrivite sa fie servite fie ca aperitiv, fie in locul platoului cu branzeturi.

Ingrediente

2 pere (folositi un soi ferm; am folosit pere Conference)
90 gr branza Gorgonzola (dolce)
50 gr nuca usor prajita
2 lingurite ulei
sare, piper

Sos de vin alb

100 ml vin alb dulce (ex. Tamaioasa Romaneasca)
50 gr zahar
1/2 lingurita amidon

Portii: 2-4

  1. Se taie perele in doua pe lungime si se curata cotorul cu lingurita de scos bile din fructe. Daca nu stau drept, se taie putin la baza sa aiba stabilitate. Se unge fiecare bucata cu ulei deasupra si se presara cu sare si piper negru.
  2. Gorgonzola se amesteca cu nuca macinata mare (am dat doar cateva pulsuri in masina de cafea). Se umplu zonele in care au fost cotoarele cu aceasta compozitie.
  3. Se aseaza perele intr-o tava si se dau la cuptor la 180C timp de 30 minute (timpul de coacere depinde de soiul perelor voastre. Dupa 15 minute incepeti sa le verificati si cand intra furculita in ele sunt gata). Ale mele au durat 30 minute.
  4. Cat se fac perele, se fierbe vinul cu zaharul, timp de 3 minute dupa ce zaharul s-a topit.
    * cantitatea de zahar depinde de cat e de dulce vinul vostru si de aceea e bine sa adaugati cate putin si dupa ce se topeste sa gustati siropul;  cand il simtiti dulce placut va opriti.
  5. Dupa ce a fiert vinul, adaugati amidonul dizolvat intr-un pic de apa rece si fierbeti inca 1 minut.
  6. Serviti perele caldute stropite cu sos de vin.

Curatam perele de cotoare

Perele umplute

Perele in tava, merg la cuptor

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...