Sparanghel cu bacon, ceapa verde si seminte

Retete aperitive Retete cu legume Retete rapide Retete simple

Reteta Sparanghel cu bacon, ceapa verde si seminte

Inspirata de piata din Zagreb am pregatit aceasta reteta simpla cu sparanghelul adus de acolo. Lamaia si semintele de dovleac sunt tot din Zagreb. Inca gatesc din ceea ce mi-am adus, verdeturile se ofilesc repede si nu vreau sa le irosesc. Aseara am facut siĀ blitva (am folosit swiss chard, un fel de frunze de sfecla), fiindca portia asta de sparanghel impartita la doi a fost cam mica chiar si pentru cina. Ce va recomand sa nu scoateti din reteta, mi se par esentiale pentru gust, este usturoiul si coaja de lamaie.

Ingrediente

200 gr sparanghel (cantarit dupa indepartarea partilor lemoase)
1 felie groasa bacon (sau pancetta; cca 50 gr)
1 legatura ceapa verde (5-6 fire)
1 lingura seminte de floarea soarelui
1 lingura seminte de dovleac
1 catel de usturoi
2 fire patrunjel
coaja rasa de la 1/8 lamaie
1 lingurita cu varf unt
sare, piper negru

Portii: 1-2

  1. Se curata sparanghelul de partea lemnoasa din capatul tulpinilor si se taie segmente de aprox. 3 cm, lasand inflorescentele intregi. Se curata ceapa verde si se taie si ea segmente egale cu sparanghelul. Se toaca fin patrunjelul. Se taie baconul cubulete.
  2. Se incinge o tigaie un un pic mai larga (puteti folosi un wok) si se pun semintele. Se prajesc la foc mediu spre mic pana incep sa rumeneasca usor (cele de dovleac vor incepe sa pocneasca si atunci stiti ca le puteti scoate din tigaie). Se scot din tigaie.
  3. Se adauga baconul si se prajeste la foc mic pana se rumeneste. Daca nu e gras si vedeti ca nu lasa grasime in tigaie il puteti ajuta cu 1/2 lingura de ulei. Cand e crocant il scoateti din tigaie, peste seminte, incercand sa nu luati din grasimea lasata.
  4. Se adauga segmentele de sparanghel si ceapa verde si se presara cu putina sare. Se soteaza la foc mediu spre mare, amestecand des, timp de 5 minute. Ceapa se va inmuia si indulci in acest timp, iar sparanghelul va fi facut al dente.
  5. Trageti tigaia de pe foc si imediat adaugati semintele si baconul inapoi in tigaie. Striviti catelul de usturoi, radeti coaja de lamaie deasupra si presarati patunjelul. Amestecati timp de 1 minut pana simtiti ca din tigaie vine o aroma irezistibila.
  6. Adaugati untul si amestecati pana e topit. Dregeti mancarea de sare si rasniti piper negru.

Rumenim baconul

Rumenim baconul

Sotam sparanghelul si ceapa verde

Sotam sparanghelul si ceapa verde

Adaugam restul ingredientelor peste legume

Adaugam restul ingredientelor peste legume

Comentarii (1)

 

Matoescu ARMENN HOURREM  acum 5 ani - 18 Mai 2018 17:18  

Am gatit toate felurile de mancaruri cu Sparanghel, chiar am pus si la ciorba cu ciuperci.Este o leguma buna si are un aspect frumos in castronul de food. :-&
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...