Sparanghel la gratar cu susan

Retete garnituri Retete cu legume Retete cu putine calorii Retete de post Retete pentru gratar

Reteta Sparanghel la gratar cu susan

Se apropie! Cum cine? Sezonul de sparanghel. Mai si iunie sunt lunile sparanghelului.

Acesta este un mod gustos de a prepara sparanghelul tanar (cel care e subtire cat degetul mic si are o culoare verde crud). Nu fiindca sparanghelul subtire e neaparat mai gustos decat cel gros, dar se face mai repede pe gratar. Cel mai gros prefer sa-l coc in cuptor.

Se poate prepara si pe gratarul cu carbuni, in acest caz doar infigeti mai multe bucati de sparanghel pe cate doua frigarui ca sa nu cada printre grilele gratarului si ca sa le intoarceti mai usor (cum se vede in poza aceasta). Poate fi servit alaturi de puiul teriyaki, chiftelele de somon sau un ou posat. Daca va ramane sparanghel la gratar, desi ma indoiesc, il puteti folosi in aceasta fritatta (doar sariti pasul 3 fiindca sparanghelul e gatit).

Ingrediente

1 manunchi de sparanghel tanar (cca 15-20 fire)
1 lingura ulei
1 lingura sos de soia (slab sarat)
1/4 lingurita ulei de susan
1 catel de usturoi
1 lingura rasa seminte de susan
piper negru, sare de mare

Portii: 2

  1. Se taie partea de jos lemnoasa a sparanghelului. Daca e cu adevarat tanar nu va avea asa ceva, dar verificati-l totusi.
  2. Pe un platou larg se amesteca sosul de soia, cu uleiul, uleiul de susan si usturoiul strivit. Se rasneste piper negru. Se amesteca sparaghelul prin acesta marinata si se lasa sa stea pana faceti restul pasilor.
  3. Intr-o tigaie mica, fara adaos de grasime, se prajeste susanul pana prinde un pic de culoare.
  4. Se incinge tigaia grill timp de 5 minute, la foc mare.
  5. Se aseaza  sparanghelul pe tigaie si se coace timp de 8-10 minute, intorcandu-le in acest timp ca sa se faca de jur imprejur. Sparanghelul va prinde usoare urme de gratar.
  6. Se scoate sparanghelul pe farfurie si se presara cu susan si sare de mare. Se serveste imediat.

Sparanghel cu marinata

Sparanghel cu marinata

Sparanghel pe gratar

Sparanghel pe gratar

Sparanghelul e gata

Sparanghelul e gata

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Silvia  acum 7 ani - 20 Aprilie 2015 11:18  

Multumesc Ioana pentru retete,mie imi place sparanghelul si astept sa-l mananc.
 

Ioana  acum 7 ani - 20 Aprilie 2015 11:20  

da, e scump. dar am vazut ieri in emisiunea lui Jamie ca poate creste si 20 cm intr-o zi :) mi s-a parut magic.
 

Maria  acum 7 ani - 20 Aprilie 2015 11:43  

Ce rasfat!!! Multumim....multumesc
 

Olga  acum 7 ani - 4 Mai 2015 20:25  

Ioana, am incercat reteta asta, si mi-a placut! L-am facut fara ulei de susan, ca n-am avut in casa, dar a fost bun. Cred ca as fi putut sa pun intregul pachet de 500 de grame pe gratar, si sa-l si mananc, fara pobleme :). L-am facut pe gratarul acela rotund pentru aragaz, cu capac, si nici n-a fost nevoie sa-l intorc.
Trebuie sa mai exersez la cum sa aleg sparanghelul in magazin, dar sper sa-i mai scada pretul mai incolo :)
 

Ioana  acum 7 ani - 4 Mai 2015 20:30  

cum a fost sparanghelul ales? atos la baza?
sa stii ca daca ai cea mai mica urma de indoiala asupra calitatii lui... de obicei ai dreptate :)
 

Olga  acum 7 ani - 4 Mai 2015 20:43  

La unele tulpini marginea era un pic cam atoasa, mai ales de la mijloc in jos. Nu puteam sa le retez perfect dintr-o muscatura, ca sa zic asa. Inauntru era ca untul, totusi. Cand l-am luat din raft marginea de jos era cam uscata, dar nici n-avea cum sa fie altfel, ca scria ca e adus din Italia. Acum, nici eu nu stiu cum ar trebui sa fie sparanghelul ideal, ce e considerat normal si ce nu.
PS: am vazut la magazin si sparanghel alb si m-am uitat intre timp pe net, si am aflat ca e facut asa prin privarea plantei de lumina, si cica ar fi delicatesa. Eu ma gandeam ca privarea de lumina n-ar fi un lucru asa de pozitiv pentru o planta, dar ma rog :). Lasa, macar sa invat eu secretele celui verde, deocamdata.
 

Ioana  acum 7 ani - 4 Mai 2015 20:48  

da, asta e partea atoasa de care povesteam si care trebuie taiata daca exista. dar daca era de la mijloc in jos era cam multisor... data viitoare nu-l lua asa, mai asteapta, poate gasesti mai proaspat. e greu cu sparanghelul la noi, ce sa-i faci...
sparanghel alb n-am gasit bun niciodata :) o data am cumparat desi aveam dubii, dar era atat de amar ca l-am aruncat pe tot :( :(
 

Olga  acum 7 ani - 4 Mai 2015 21:14  

Voi insista. Alea doua luni cat e pe piata, vreau sa-l introduc in meniu.
 

cazari in romania  acum 3 ani - 6 Noiembrie 2018 13:40  

buna ziua,
Am citit reteta...scrie ca se pun sparanghelul in tigaie, apoi se ia de pe gratar...nu m-am prins daca trebuie prajit in tigaie sau pe gratar...!? :( vezi pct 5 :-&
 

Ioana  acum 3 ani - 6 Noiembrie 2018 14:03  

da, la pct. 4 scrie "Se incinge tigaia grill". In acea tigaie cu gratar se pune sparanghelul la pct 5

e vorba despre o tigaie ca aceasta [link]

se poate face si pe gratar normal, cu gaz sau carbuni
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...