Placinta taraneasca

Retete cu cartofi Retete din Anglia Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Placinta taraneasca

Aceasta este celebra "Cottage Pie" englezesca. Daca faceti aceasta reteta folosind carne de miel obtineti "Shepherds pie" (Placinta ciobanului).

Ingrediente

700 gr carne tocata (amestec de vita si porc)
500 gr passata (sau rosii din conserva)
1 morcov mare
1 ceapa
1 lingurita rasa cimbru uscat
4-5 cartofi mari
putin lapte
2 linguri unt
branza burduf
sare, piper
3 linguri ulei

Portii: 4

  1. Se incing 3 linguri de ulei intr-o oala si se adauga ceapa tocata si morcovul taiat rondele fine. Se lasa cateva minute sa se inmoaie legumele.
  2. Se adauga carnea tocata si se prajeste pana-si schimba culoarea si apoi se evapora apa din carne.
  3. Se adauga passata, se condimenteaza cu sare, piper si cimbru si se aduce la fierbere. Dam focul apoi la mic, acoperim cu un capac si lasam la fiert cam 1 ora, mai amestecam din cand in cand si verificam sa nu scada sosul, daca scade, adaugam putina apa, la mine nu a fost necesar.
  4. In acest timp fierbem cartofii taiati cuburi in multa apa cu sare. Ii strecuram si ii strivim cu instrumentul de facut piure impreuna cu untul si putin lapte cald. Condimentam cu sare si piper.
    * sau preparati piureul cum va place, cu margarina, sau doar cu lapte...
  5. Intr-un vas termorezistent (sau mai multe boluri termorezistente individuale) punem carne pana la jumatate, apoi completam cu piure de cartofi si deasupra presaram branza burduf.
  6. Dam la cuptor la 220C pentru 20 minute, pana se topeste branza si apoi daca nu e rumena deasupra lasam 5 minute si sub grill.

Pregatim carnea

Pregatim carnea

Umplem pe jumatate formele cu carne

Umplem pe jumatate formele cu carne

Completam cu piure de cartofi si branza

Completam cu piure de cartofi si branza

Placinta taraneasca

Placinta taraneasca

Comentarii (28)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 12 ani - 2 Februarie 2012 14:34  

am ochii si inima deschisa la orice reteta buna :)
 

alex  acum 11 ani - 22 Februarie 2012 01:43  

ideea principala e englezeasca....e f buna...se mai pot adauga multe... un breakfast englezesc ? irish stew? fish pie? meats pie? mai multe ;)
 

adelina  acum 11 ani - 18 Octombrie 2012 17:42  

Delicioasa.....si apreciata de toti membrii familiei! Multumesc!
 

april  acum 11 ani - 1 Noiembrie 2012 12:09  

am facut si eu acum 2 zile placinta, a fost extraordinara, sotul meu a fost cel mai incantat. :)
 

Alexandra  acum 11 ani - 8 Februarie 2013 17:55  

Excelenta! Eu am facut doar cu carne de vita ca sa manance si fetita mea de 1 an si 8 luni. Ne-a placut tuturor! O recomand!
 

Diana  acum 10 ani - 20 Iunie 2013 11:59  

Am preparat-o si eu aseara, dar cu carne de pui si vita =P~ =P~ =P~ este irezistibila, foarte simplu de facut si deosebit de gustoasa :D

Esti sursa de inspiratie nr 1. Adio carti de bucate :))
 

Ioana  acum 10 ani - 20 Iunie 2013 13:55  

super, Diana! nici nu stii cat ma bucur ca-ti plac retetele de aici.
 

Lia  acum 10 ani - 27 Iulie 2013 17:00  

Placinta asta am zbarcit-o, nu ne-a placut dar n-ai tu nici o vina, eu am apreciat gresit.

Eu fac cantitati mai mici, am facut din 500g carne, am proportionat legumele dar ce n-am apreciat bine a fost cartoful desi tu ziceai 4-6 in reteta, am zis ca 4 ajung pt ca am redus cantitatea de carne dar a ramas stratul de cartof foarte subtire, abia mi-a ajuns sa acopar suprafata vasului termorezistent. Eu n-am boluri ca tine.
Cartofii erau 3 medii si unul mare, trebuia sa pun 4 foarte mari eventual.
Era deci multa carne, strat gros, nu jumi-juma cu cartoful cum zice in reteta.

Eh, am mancat cu pofta crusta de piure cu minunata branza de burduf iar carnea am recuperat-o si o folosesc acum la alt preparat, incerc o dolma desi la compozitia de dolma nu se pune morcov, ii adaug zeama de lamaie cum se face... Fac un compromis, nu stiu daca-o sa ne placa combinatia dar imi pare rau s-o arunc.
 

Alexandra   acum 9 ani - 2 Iulie 2014 15:29  

Aceasta este o adaptare a celebrei Shepperd pie care se face cu carne de miel. Englezii nu folosesc branza de burduf , ci mai degraba o crusta foarte fina de Cedar cheese (daca o pun si p-aia) In Shepperd pie se mai adauga si mazare pe langa morcovi.
Succes in continuare ! :)
 

Ioana  acum 9 ani - 2 Iulie 2014 16:15  

in 2009 nu se gasea cheddar la noi, asa ca am adaptat. desi acum se gasesc diferite branzeturi de import si la noi, inca mai folosesc varianta asta, fiindca branza burduf e atat de potrivita in aceasta combinatie.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...