Prajitura simpla cu fructe de padure

Retete desert Retete cu fructe Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple

Simpla, desteapta si plina de farmec? Atunci aceasta este prajitura pe care o asteptai. Se separa singura in patru straturi unul mai delicios decat altul: un blat, o crema fina, stratul de fructe de padure si deasupra un blat ca un norisor de lapte. Mi-ar placea sa o fac pe viitor in forma rotunda de tort (cca 26 cm diametrul; fara fund detasabil; cu pereti inalti), ar fi un tort grozav pentru orice ocazie.

Ingrediente

6 oua
225 gr zahar (eu folosesc 150 gr zahar tos + 75 gr zahar pudra cumparat macinate impreuna pana devin zahar pudra)
2 linguri apa 
1 priza sare 
190 gr unt
170 gr faina alba
750 ml lapte
1 lingurita otet

Fructele

300 gr fructe de padure la alegere (cat sa acopere fundul tavii; aici am folosit coacaze rosie, afine, mure si zmeura)
coaja de la 1/2 lamaie 
2 linguri de zahar (poate fi zahar pudra)
putin amidon

  1. Se separa ouale.
  2. Se topeste untul la foc mic si se lasa sa se racoreasca. Se incalzeste laptele, cat sa fie doar caldut.
  3. Fructele se spala si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.
  4. Intr-un bol se bat cu mixerul galbenusurile, zaharul (macinat), sarea si apa. Se mixeaza pana obtineti o crema galben-pal (cca 2-3 minute).
  5. Continuati sa mixati si turnati untul topit in fir subtire (va dura cca 1 minut). Compozitia va avea acum consistenta unei smantani.
  6. Adaugati apoi faina in 4 transe, amestecand cu un tel pana la omogenizare. Compozitia va deveni mai groasa.
  7. Adaugati laptele, la inceput in fir subtire, pana se subtiaza compozitia, apoi il puteti pune pe tot. Acum compozitia va fi extrem de lichida, dar nu va panicati, asa e ok.
  8. Intr-un bol separat, bateti albusurile impreuna cu otetul pana aveti o spuma tare, care sta pe tel.
  9. Adaugati spuma in aluat, in 3-4 transe, amestecand usor cu telul de sus in jos. Amestecati doar pana nu se mai vad "bulgarii" de spuma si se vad doar usoare dare albe prin aluat. Acest pas e important, nu exagerati cu amestecatul. Spuma are tendinta sa stea pe aluatul lichid, dar e ok asa.
  10. Ungeti o tava (20 x 30-32 cm; inalta de minim 6 cm) cu unt. Eu am pus hartie de copt dedesubt si am uns-o si pe ea cu unt.
  11. Fructele scurse se amesteca cu zaharul si coaja de lamaie. Se presara egal pe fundul tavii. Deasupra se pudreaza cu putin amidon.
  12. Se toarna aluatul peste fructe. Se niveleaza cu dosul unei linguri.
  13. Se coace la 160C timp de 1 ora.
  14. Se lasa la racit complet (cca 2-3 ore), apoi se poate taia.

Aluatul

Fructe de padure in tava

Turnam aluatul peste fructe

Prajitura coapta

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...