Salata de vinete cu ceapa

Retete aperitive Retete cu legume Retete de post Retete salate

Stiu ca e o reteta banala dar poate unele tehnici pe care le prezint aici (coacerea vinetelor, curatarea lor) nu sunt cunoscute de toata lumea. Mie cel putin mi-au trebuit multi ani sa gasesc o metoda simpla de a curata vinetele. Invatata de acasa, de la mama, ca vinetele se curata de coaja nici nu m-am gandit ca s-ar putea face in alt mod decat chinuindu-ma sa iau coaja bucata cu bucata. Metoda care o folosesc acum am gasit-o pe internet deci o dau si eu mai departe, poate e cuiva de ajutor.

Ingrediente

1.5 kg vinete (4 vinete medii)
1 ceapa si jumatate
4 linguri ulei
sare, piper

  1. Vinetele se inteapa pe toata suprafata cu o furculita, altfel vor exploda in cuptor... am invatat pe propria piele, si nu radeti.
  2. Se aseaza in tava cuptorului pe care am pus hartie de copt. Se dau la cuptor la 200C pentru 45 minute. Intoarceti-le din cand in cand. Timpul de coacere difera in functie de marimea vinetelor, ale mele au fost medii. Le puteti verifica daca sunt coapte apasandu-le cu furculita si daca sunt moi sunt gata.
  3. Si acum vine tehnica de curatare. Se scot din cuptor si fiecare vanata o taiem in 2 pe lung.
  4. Cu o lingura de lemn, lata ca o paleta, razuim miezul vinetelor incepand de la codita. La capatul fundului de lemn pe care am curata vinetele am asezat un bol in care sa cada miezul.
  5. Puneti miezul vinetelor intr-o strecuratoare si lasati sa se scurga de suc minim 15 minute, mai apasati cu lingura din cand in cand.
  6. Tocati vinetele cu mana sau cu robotelul, apoi incorporati o ceapa data pe razatoare, pe gaurile mari. Incorporati apoi uleiul incet, lingura cu lingura ca la maioneza. Dregeti de sare si piper si apoi adugati inca o jumatate de ceapa taiata cubulete de data aceasta. Daca nu va place sa simtiti ceapa in salata, o dati si pe aceasta pe razatoare.
  7. Serviti pe paine prajita, ornata cu seminte de susan si verdeata. E foarte buna cu rosii.

Intepam vinetele cu furculita si le punem la copt

Taiem vinetele in doua pe lung

Razuim miezul cu o paleta

Vanata curatata de miez

Scurgem vinetele

Tocam vinetele si apoi incorporam ceapa razuita

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...