Chiftelute de vinete

Retete aperitive Retete din Italia Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Chiftelute de vinete

Contrast placut intre interiorul moale, aproape cremos si exteriorul super crocant.

Ingrediente

1 vanata mare (cca 500-600 gr)
5 linguri cu varf parmezan razuit
2 catei usturoi
1 ou
1/4 legatura patrunjel
2 frunze busuioc
pesmet
ulei (pentru prajit si pentru uns vinetele)
sare, piper

Bucati: 20

  1. Se taie vanata in doua pe lungime si se cresteaza miezul in patratele cu varful unui cutit. Se presara sare si se unge miezul cu putin ulei. Se dau la cuptor la temp. maxima (250C) si se lasa cca. 35 minute pana sunt rumene si au miezul moale. Se scoate miezul cu o lingura lata de lemn si se lasa la scurs intr-o sita (cca 15 minute).
  2. Se toaca miezul vinetei foarte bine. Se adauga oul batut, usturoiul strivit, verdeturile tocate, parmezanul si sare si piper dupa gust. Se amesteca bine.
  3. Se adauga pesmet (cate 2-3 linguri pe rand) pana compozitia poate fi modelata usor. Eu am adaugat 8 linguri de pesmet.
  4. Se modeleaza chiftelutele sub forma de bina si se trec prin pesmet.
  5. Se incinge mult ulei foarte bine si se prajesc chiftelutele in baia de ulei pana devin rumene (cca. 5 minute).
  6. Se servesc caldute sau reci (in ziua in care au fost pregatite). Sunt foarte bune acompaniate de o salata de rosii. Daca va raman pe a doua zi pregatiti un sos italian simplu de rosii si incalziti chiftelutele in el.

Vinetele coapte

Vinetele coapte

Compozitia pentru chiftele

Compozitia pentru chiftele

Formam chiftelele si le trecem prin pesmet

Formam chiftelele si le trecem prin pesmet

Prajim chiftelele

Prajim chiftelele

Comentarii (32)

 

Ultimele comentarii

oana  acum 9 ani - 16 Martie 2013 11:49  

foarte bunutze! multumim de reteta!
 

Mariana  acum 6 ani - 26 August 2015 11:13  

Ioana, as vrea sa prepar aceasta reteta care suna foarte interesant. Problema mea este ca nu pot folosi branza in preparate pt ca am un sot care nu consuma lactate.
Deci, poti sa ma sfatuiesti cu ce as putea inlocui branza in acest preparat, daca se poate inlocui.
Multumesc.
 

Ioana  acum 6 ani - 26 August 2015 11:17  

ai putea folosi fulgi de drojdie (la magazinele naturiste), este inlocuitorul folosit de vegetarieni pentru parmezan. chiar au gust bun desi suna ciudat.
sau doar tofu bine scurs in servetele si sfaramat.
 

Mariana  acum 6 ani - 26 August 2015 11:35  

Multumesc de idei. Oare daca pun cartof fiert(eventual si ou) crezi ca ar lega compozitia in locul branzei?
 

Ioana  acum 6 ani - 27 August 2015 11:50  

Mariana, oua nu as pune fiindca apoi iti trebuie prea mult pesmet si nu vei mai simti vinetele. cartof... poti incerca.

fulgii de drojdie nu ti se par atractivi? sunt foarte buni pentru "legat" compozitii de genul asta si au si un gust care seamana putin cu branza. am folosit fulgii in loc de ou ca sa fac aceste chiftele la cuptor: [link]
 

Mariana  acum 6 ani - 27 August 2015 12:06  

Ioana, nu am folosit deloc fulgii de drojdie. Ar trebui sa fie ok si sunt si sanatosi, nu? Am niste retineri in privinta gustului, nu stiu daca vor fi pe plac sotului... ca eu as incerca. Nu se simte gust de dospit(altceva nu imi vine in minte) in preparat? Multumesc
 

Ioana  acum 6 ani - 27 August 2015 13:33  

sunt foarte sanatosi. citeste aici mai multe despre ei: [link]

sunt fulgi inactivi, deci nu cresc si nici nu au gustul acela de drojdie cu care faci paine. au gust foarte fin de parmezan :)
 

Mariana  acum 6 ani - 27 August 2015 13:58  

Ioana, cum mai consumi fulgii de drojdie? Pot fi adaugati in salate, de exemplu?
 

Ioana  acum 6 ani - 27 August 2015 14:06  

in salate, peste legume sotate (spanac, broccoli), peste paste sau orez in loc de parmezan.
 

Dana  acum un an - 11 August 2021 14:49  

Azi am gatit chiftelutele de vinete si au iesit spectaculos de bune. O sa mai fac, sunt o varianta demna de luat in calcul ca alternativa la cele de carne. Multumesc pentru reteta!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...