Chiftelute de vinete

Categorii: Retete aperitive, Retete din Italia, Retete cu legume, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Chiftelute de vinete
Pinterest

Contrast placut intre interiorul moale, aproape cremos si exteriorul super crocant.

Ingrediente
Chiftelute de vinete

1 vanata mare (cca 500-600 gr)
5 linguri cu varf parmezan razuit
2 catei usturoi
1 ou
1/4 legatura patrunjel
2 frunze busuioc
pesmet
ulei (pentru prajit si pentru uns vinetele)
sare, piper

Bucati: 20

Preparare
Chiftelute de vinete

  1. Se taie vanata in doua pe lungime si se cresteaza miezul in patratele cu varful unui cutit. Se presara sare si se unge miezul cu putin ulei. Se dau la cuptor la temp. maxima (250C) si se lasa cca. 35 minute pana sunt rumene si au miezul moale. Se scoate miezul cu o lingura lata de lemn si se lasa la scurs intr-o sita (cca 15 minute).
  2. Se toaca miezul vinetei foarte bine. Se adauga oul batut, usturoiul strivit, verdeturile tocate, parmezanul si sare si piper dupa gust. Se amesteca bine.
  3. Se adauga pesmet (cate 2-3 linguri pe rand) pana compozitia poate fi modelata usor. Eu am adaugat 8 linguri de pesmet.
  4. Se modeleaza chiftelutele sub forma de bina si se trec prin pesmet.
  5. Se incinge mult ulei foarte bine si se prajesc chiftelutele in baia de ulei pana devin rumene (cca. 5 minute).
  6. Se servesc caldute sau reci (in ziua in care au fost pregatite). Sunt foarte bune acompaniate de o salata de rosii. Daca va raman pe a doua zi pregatiti un sos italian simplu de rosii si incalziti chiftelutele in el.
 
Chiftelute de vinete - Vinetele coapte

1. Vinetele coapte

Chiftelute de vinete - Compozitia pentru chiftele

2. Compozitia pentru chiftele

Chiftelute de vinete - Formam chiftelele si le trecem prin pesmet

3. Formam chiftelele si le trecem prin pesmet

Chiftelute de vinete - Prajim chiftelele

4. Prajim chiftelele


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 39)  

 
loading...

 

 

veronica_v96@yahoo.com  acum 6 ani - 18 August 2011 09:29  

Re: Chiftelute de vinete

suuuupeeeeeeerrr buuuuuuuuunn....au un gust foarte interesant mmmmmmmm....ce buuuuuuun imi e pofta
 

Olga  acum 6 ani - 18 August 2011 12:02  

Re: Chiftelute de vinete

Ioana, ce reteta interesanta! De ce trebuie sa punem sare si ulei pe vanata inainte de a o da la cuptor? Intreb in ideea ca as vrea sa folosesc, iarna sa zicem, vinete coapte de la congelator, si nu stiu daca e important pasul ala, ca vinetele pe care le pun eu la congelator nu sunt date cu sare si ulei.
 

Ioana  acum 6 ani - 18 August 2011 12:12  

Re: Chiftelute de vinete

poti folosi vinete coapte de la congelator, numai sa le lasi sa se scurga bine.
motivul pentru care le-am copt taiate in doua (si nu intregi) este ca in acest mod se evapora mai usor apa din ele. si la final nu vor fi asa apoase (ceea ce e important acum, fiindca nu vor "absorbi" atata pesmet). tot de aceea le-am si sarat deasupra, sarea ajuta sa iasa apa din ele mai repede. iar cu ulei le-am dat pe taietura ca sa nu faca crusta uscata deasupra.
 

crys  acum 6 ani - 19 August 2011 14:04  

Re: Chiftelute de vinete

coapte in cuptor nu merg?
 

Ioana  acum 6 ani - 19 August 2011 14:09  

Re: Chiftelute de vinete

sunt coapte in cuptor
 

crys  acum 6 ani - 19 August 2011 15:50  

Re: Chiftelute de vinete

ma refeream la chifetlute....sa nu le prajim in ulei...sa le coacem in cuptor?
 

iulianic  acum 6 ani - 19 August 2011 15:58  

Re: Chiftelute de vinete

Cred ca se referea la ultima faza, aceea a prajitului. Parerea mea este ca absorb mult ulei, iar vinetele sunt oricum mai grele pentru ficat.
 

Ioana  acum 6 ani - 19 August 2011 16:42  

Re: Chiftelute de vinete

sorry. varianta aia nu exista in mintea mea vesel
cred ca se pot face la cuptor, le ungi cu ulei si le coci. dar in varianta asta ar merge mai bine cu un sos de rosii (cu putin usturoi si busuioc) alaturi.

iulianic, surprinzator, dar nu absorb ulei. intr-adevar, vinetele crude absorb mult cand sunt prajite, dar asa sunt chiar usoare pentru ceva prajit in ulei. muuult mai usoare decat chiftele de carne.
 

Simona-Adina Hotea  acum 6 ani - 22 August 2011 11:16  

Re: Chiftelute de vinete

Un motiv pt.care - probabil - nu absorb ulei la prajit este faptul ca sunt coapte inainte si nu fierte (eu stiam reteta cu vinetele fierte si de aceea nu le prea agream). Voii incerca neaparat varianta cu vinetele coapte, cred ca si la gust sunt mult mai bune...
 

Ioana  acum 6 ani - 22 August 2011 11:36  

Re: Chiftelute de vinete

simona, si eu stiam de varianta cu ele fierte, dar nu am incercat niciodata. dar daca zici ca absorb ulei chiar nu o sa o incerc niciodata.
 

marinela barza  acum 6 ani - 22 August 2011 13:24  

Re: Chiftelute de vinete






felicitari,este intr-adevar o reteta buna,usoara si ieftina ceea ce conteaza iz ziua de azi.Nu ia timp,nu ia bani si nu ingrasa.
 

Mara Manole  acum 6 ani - 23 August 2011 11:10  

Re: Chiftelute de vinete

Le-am facut ieri, dar am mai pus in compozitie un cartof razuit fin si o ceapa, o legatura de marar si niste coriandru pisat. Le-am papat cu sos de iaurt cu usturoi,o nebunie!!! mai sunt cateva si pentru azi, asa, cat sa nu mai intru in bucatarie pe caldura asta. Pentru Maria am spanac, asa ca m-am scos, azi nu ma ating de aragaz.
 

Ioana  acum 6 ani - 23 August 2011 13:19  

Re: Chiftelute de vinete

super suna, le-ai dat o tenta arabeasca si le-ai servit ca atare.
 

Ofelia  acum 6 ani - 25 August 2011 13:13  

Re: Chiftelute de vinete

Nu cad greu la ficat daca le prajim in ulei de masline sau de palmier. De asemenea, ca sa nu avem probleme cu ficatul, dupa coacere vinetele curatate de coaja se lasa in apa 15 minute,apoi se scurg. Nu stiu daca se poate aplica acest procedeu la aceasta reteta. vesel
 

rina  acum 6 ani - 27 August 2011 03:15  

Re: Chiftelute de vinete

Abia astept sa ma duc maine la cumparaturi si cum ajung acasa sa ma apuc de tot ce mi-a placut in seara asta ! Tin minte ca intr-o seara mi s-a facut tare pofta de KFC,si am dat un google.De-atunci nu te-am mai cautat dar acum am cautat in disperare retete,dupa ce m-am umilit astazi in bucatarie cu prietenul meu. A fost aniversarea de 8 luni,si ne-am apucat de gatit.A fost un fiasco,si partea proasta a fost ca eu am fost cea care a fost de vina.
 

alex  acum 6 ani - 30 August 2011 11:14  

Re: Chiftelute de vinete

Le-am facut si eu dar nu sunt foarte incantata. trist In primul rand nu m-am complicat cu vanata la cuptor ci am copt-o ca pentru salata de vinete.In al doilea rand cred ca am adaugat prea mult pesmet ,pentru ca au iesit cam tari si gustul de vinete s-a cam pierdut.La final le-am mancat cu sos de iaurt si usturoi si au fost comestibile.
 

Ioana  acum 6 ani - 30 August 2011 11:20  

Re: Chiftelute de vinete

vinetele se coc taiate in jumatate ca sa se evapore apa din ele tocmai ca sa nu fie necesar mult pesmet.
daca le-ai copt ca pentru salata trebuia sa le lasi la scurs si eventual chiar sa le pui un pic intr-o cratita teflonata sa le coci asa ca sa se evapore apa si din interior.
 

Andreea  acum 6 ani - 10 Septembrie 2011 17:17  

Re: Chiftelute de vinete

Foarte bune! Totusi am o neclaritate... in reteta ai scris ca se adauga parmezanul, dar in ingrediente nu ai trecut parmezan. Ai folosit sau nu? Daca da in ce cantitate? Eu le-am facut fara, dar au iesit bune. Mie mi-au placut!
 

mariana  acum 6 ani - 13 Octombrie 2011 19:09  

Re: Chiftelute de vinete

1.se poate folosi cascaval-nu parmezan?
2.in loc sa le prajesc in ulei,le pot coace pe gratar incins?
in rest arata demential!!! imi e pofta
 

adran  acum 6 ani - 6 Noiembrie 2011 19:34  

Re: Chiftelute de vinete

am citit reteta! maine merg sa cumpar ce trebuie iar cat de curand dau si rezultatul! arata ff apetisant!

vesel
 

ioja andreea  acum 6 ani - 13 Decembrie 2011 18:59  

Re: Chiftelute de vinete

foarte gustoase si usor de preparat.o bunatate de chiftele
 

CARMEN  acum 5 ani - 5 Aprilie 2012 01:00  

Re: Chiftelute de vinete

st ff bune!!! dar e tipic din toscana...aici in piemonte le fac diferit!!! felicitarile mele!!! le-am incercat si sunt .....deliziose!!! vesel
 

Oana Ruja  acum 4 ani - 16 Martie 2013 11:49  

Re: Chiftelute de vinete

foarte bunutze! multumim de reteta!
 

Mariana  acum 2 ani - 26 August 2015 11:13  

Re: Chiftelute de vinete

Ioana, as vrea sa prepar aceasta reteta care suna foarte interesant. Problema mea este ca nu pot folosi branza in preparate pt ca am un sot care nu consuma lactate.
Deci, poti sa ma sfatuiesti cu ce as putea inlocui branza in acest preparat, daca se poate inlocui.
Multumesc.
 

Ioana  acum 2 ani - 26 August 2015 11:17  

Re: Chiftelute de vinete

ai putea folosi fulgi de drojdie (la magazinele naturiste), este inlocuitorul folosit de vegetarieni pentru parmezan. chiar au gust bun desi suna ciudat.
sau doar tofu bine scurs in servetele si sfaramat.
 

Mariana  acum 2 ani - 26 August 2015 11:35  

Re: Chiftelute de vinete

Multumesc de idei. Oare daca pun cartof fiert(eventual si ou) crezi ca ar lega compozitia in locul branzei?
 

Ioana  acum 2 ani - 27 August 2015 11:50  

Re: Chiftelute de vinete

Mariana, oua nu as pune fiindca apoi iti trebuie prea mult pesmet si nu vei mai simti vinetele. cartof... poti incerca.

fulgii de drojdie nu ti se par atractivi? sunt foarte buni pentru "legat" compozitii de genul asta si au si un gust care seamana putin cu branza. am folosit fulgii in loc de ou ca sa fac aceste chiftele la cuptor: [link]
 

Mariana  acum 2 ani - 27 August 2015 12:06  

Re: Chiftelute de vinete

Ioana, nu am folosit deloc fulgii de drojdie. Ar trebui sa fie ok si sunt si sanatosi, nu? Am niste retineri in privinta gustului, nu stiu daca vor fi pe plac sotului... ca eu as incerca. Nu se simte gust de dospit(altceva nu imi vine in minte) in preparat? Multumesc
 

Ioana  acum 2 ani - 27 August 2015 13:33  

Re: Chiftelute de vinete

sunt foarte sanatosi. citeste aici mai multe despre ei: [link]

sunt fulgi inactivi, deci nu cresc si nici nu au gustul acela de drojdie cu care faci paine. au gust foarte fin de parmezan vesel
 

Mariana  acum 2 ani - 27 August 2015 13:58  

Re: Chiftelute de vinete

Ioana, cum mai consumi fulgii de drojdie? Pot fi adaugati in salate, de exemplu?
 

Ioana  acum 2 ani - 27 August 2015 14:06  

Re: Chiftelute de vinete

in salate, peste legume sotate (spanac, broccoli), peste paste sau orez in loc de parmezan.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus