Salsa de legume pentru iarna

Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve Retete de post Retete de Sosuri si Salsa

Salsa este ideala ca si dip pentru cartofii prajiti sau tortilla chips. Puteti folosi aceasta salsa ca si inlocuitor pentru ketchup-ul cumparat. Gustul este parfumat de la legumele si verdeturile folosite, insa nota aparte este data de aromele mai exotice: scortisoara, cuisoare si ienibahar. Sper sa va incante aroma lui asa cum m-a incanta si pe mine in ultimii 20 de ani, fiindca este o reteta de familie, draga noua.

Ingrediente

6 rosii mari
10 gogosari rosii
12 cepe medii
6 morcovi
4 catei mari de usturoi
4 radacini patrunjel cu tot cu frunze
3 radacini telina (mici) cu tot cu frunze
2-4 ardei iuti (dupa cum vreti sa iasa de picanta)
100 ml otet
3 linguri sare
4 linguri zahar
5-6 foi de dafin
3 cotoare marar uscat
2 fire cimbru uscat
1/2 lingurita ienibahar macinat
1/4 lingurita cuisoare macinate
1 varf bun lingurita scortisoara macinata
1/2 l bulion

  1. Se dau prin masina de tocat sau in robotel toate legumele.
  2. Se pun intr-o oala impreuna cu toate ingredientelor exceptand bulionul. Se fierbe la foc mediu 1 ora dupa ce incepe sa clocoteasca.
  3. Se ia de pe foc oala si se lasa la racit. Se scot din oala cimbrul, dafinul si mararul.
  4. Se da sosul rezultat prin masina de tocat rosii pentru bulion.
  5. Toata pulpa fina pe care o obtineti se pune iar in oala, se adauga bulionul si se fierbe cca 30-40 minute.
  6. Acum aveti doua variante:
    - fie adaugati 3 aspirine in salsa, puneti in borcane sau sticle mici (gen suc Teddy), le infiletati bine, apoi asezati totul sub o plapuma si lasati sa se raceasca acolo pana a doua zi (dunst uscat).
    - fie puneti salsa in sticle infiletate bine, le puneti intr-o oala cu apa si fierbeti pentru cca 15-20 minute (le dunstuiti) si apoi le asezati sub o plapuma si le lasati sa se raceasca pana a doua zi.
  7. Pastrati la loc racoros.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...