Somon cu sos de marar si mazare

Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare

"Somonul la 90 de grade", cum il numesc cei care l-au incercat si imi povestesc cu entuziasm de el, l-am asortat aseara cu un sos infuzat cu marar si mazare. Foarte potrivit.

Ingrediente

4 fileuri individuale de somon
400 gr mazare (proaspata sau congelata)
1 fir marar
1 lingura de ulei

Sos de marar

350 ml lapte
4 fire marar
150 ml smantana dulce pentru gatit (15% grasime)
20 gr faina alba
2 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 4

  1. Se amesteca uleiul cu mararul tocat. Se ung fileurile de somon (la temperatura camerei) cu acest amestec. Se presara cu sare si piper. Se coc la cuptor urmand instructiunile de aici.
  2. Cat timp se face somonul pregatiti sosul. Infierbantati laptele. Puneti in el cele 4 fire de marar intregi, acoperiti vasul si lasati sa se infuzeze timp de 5 minute. Scoateti mararul din lapte, presandu-l bine sa iasa tot din el.
  3. Intr-o craticioara se incinge uleiul. Se adauga faina si se amesteca cu telul pana faina e absorbita in ulei. Se adauga laptele infuzat in fir subtire, in timp de amestecati non-stop si rapid cu telul. Cand ati terminat tot laptele, lasati sosul sa fiarba 1 minut, amestecand des.
  4. Se adauga smantana si se lasa sa dea doar un clocot. Se condimenteaza sosul cu sare si piper negru (cu generozitate, sosurile albe de genul acesta cer o buna condimentare altfel pot fi fade). Trebuie sa aveti acum un sos alb moale, care curge usor de pe lingura. Dupa ce se racoreste se va ingrosa un pic.
  5. Fierbeti mazarea in apa cu sare (2 minute daca e congelata si 10 minute daca e proaspata), acoperita cu capac. Scurgeti mazarea si adaugati sare peste ea.
  6. Servire: se imparte sosul in patru farfurii (daca sosul s-a racit de tot intre timp, incalziti-l pe foc mic, amestecand in el cu telul, iar daca s-a ingrosat prea tare, adaugati si putin lapte cat sa-l subtiati). Se adauga mazare in centru. Deasupra se aseaza cate un file de somon.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...