Sos caramel

Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru copii Retete rapide Retete simple

Reteta Sos caramel

Sos caramel, atat de bun peste orice: de la inghetata, la prajituri si tarte, la clatite, pana la salatele de fructe.

Mi s-a parut ca seaman foarte bine cu caramelul de pe inghetata de la McDonald's.

Ingrediente

70 gr unt
200 gr zahar brun (nu inlocuiti cu zahar alb!)
180 ml frisca nebatuta
1 varf cutit sare
1 lingurita esenta vanilie

  1. Cantariti toate ingredientele ca sa le aveti la indemana, in timpul prepararii sosului nu aveti voie sa va indepartati de tigaie sau sa o luati de pe foc.
  2. Intr-o tigaie topiti untul pe foc mediu spre mic. Cand e topit complet adaugati zaharul si amestecati ca absoarba untul.
  3. Continuati sa amestecati din cand in cand pana cand incepe sa fiarba, adica apar bule mari la suprafata. Dureaza cca. 3 minute. Zaharul nu este complet topit, se mai simte cu lingura, dar e ok asa.
  4. Adaugati toata frisca o data si amestecti repede cu un tel. Cresteti putin puterea focului sub tigaie si continuati sa amestecati pana incepe sosul sa fac spuma deasupra. Dureaza cca 2 minute pana sosul incepe sa fiarba.
  5. In acel moment dati focul iar la mediu spre mic si lasati sa fiarba inca cca 4 minute pana sosul incepe sa se ingroase un pic.
    * sosul nu trebuie sa se ingroase foarte tare fiindca se va mai ingrosa dupa ce se raceste. daca il fierbeti prea mult, cand se raceste caramelul se va solidifica. nu e rau, am patit-o si eu prima data cand l-am fiert vreo 10 minute, dar de data asta vrem sa facem sos :)
  6. Luati tigaia de pe foc si puneti sosul in alt vas ca sa opriti fierberea. Adaugati sare si amestecati.
  7. Puneti o folie peste vas. Lasati la racit complet si adaugati apoi vanilia. Sosul racit se va ingrosa bine, capatand consistenta de caramel. Pastrati intr-o sticla inchisa, la frigider.

Ingredientele

Ingredientele

Topim untul

Topim untul

Adaugam zaharul

Adaugam zaharul

Adaugam frisca

Adaugam frisca

Incepe sa fiarba

Incepe sa fiarba

Mutam sosul in alt vas

Mutam sosul in alt vas

Sos caramel

Sos caramel

Comentarii (83)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 9 ani - 3 Octombrie 2014 15:15  

daca te referi la aceasta reteta, zaharul nu se va topi complet in unt. se va topi de tot cand adaugi frisca.
da, exista mai multe tipuri de zahar brun (light, dark, nerafinat).
 

Luna28  acum 8 ani - 16 Decembrie 2015 10:26  

Ce as putea pune in loc de frisca?
 

Ioana  acum 8 ani - 16 Decembrie 2015 10:31  

tot frisca :) nu stiu sa iasa cu altceva, n-am incercat.
 

Andreea  acum 7 ani - 21 Septembrie 2016 11:39  

Buna! Doresc sa fac si eu sosul de caramel pentru clatite. Am vazut ca ai raspuns la un comentariu ca sunt mai multe tipuri de zahar brun. Care e cel mai potrivit pentru reteta de sos de caramel? Si ultima chestie ? in ingrediente apare si esenta de vanilie. Cand trebuie adaugata esenta?
Multumesc! :)
 

Ioana  acum 7 ani - 21 Septembrie 2016 11:45  

folosesc acest zahar brun: [link]

vanilia se pune la pasul 7.
 

Andreea  acum 7 ani - 21 Septembrie 2016 20:45  

Multumesc pentru raspuns! :)
Am facut astazi sosul de caramel si a fost "curcubeu in cerul gurii" :)) am vazut tarziu ca vanilia se pune la sfarsit impreuna cu sarea si am pus-o in frisca inainte sa o pun peste zahar. A iesit foarte bun!
 

Alexandra  acum 7 ani - 14 Octombrie 2016 14:15  

Cat timp rezista la frigider acest sos??
 

Ioana  acum 7 ani - 14 Octombrie 2016 14:18  

2-3 saptamani. e cu de zahar, deci sta destul de bine.
 

Elena  acum 4 ani - 8 Mai 2019 09:58  

Buna ziua,am si eu o intrebare,daca fac sosul cu frisca vegetala iese?
Pentru ca nu am facut decat cu smantana pentru frisca,si am citit in alte retete ca nu se face cu frisca vegetala.
Multumesc !
 

Ioana  acum 4 ani - 8 Mai 2019 10:55  

de iesit iese si cu cea vegetala lichida, dar ideal ar fi sa ramai la cea naturala. pentru gust si sanatate.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...