Supa rustica de rosii

Retete cu legume Retete de supe si ciorbe

Supa acestui moment! Chiar acum rosiile se coc galopant, aroma lor se concentreaza si e atat de usor sa faci o supa buna din ele... Credit pentru aceasta reteta lui Jose Pizarro.

Ingrediente

2 kg rosii bine coapte
5 catei foarte mari de usturoi (sau o capatana mica de usturoi)
1 ceapa mica
2 fire bogate de cimbru proaspat
6-7 linguri ulei de masline extravirgin
branza semi-tare de oaie (gen Manchego, Graviera sau Horezu)
ulei aromat cu jamon (sau felii de jamon)
sare, piper negru

Portii: 4

  1. Rosiile se taie in doua, se curata in zona coditei si se aseaza in tava cuptorului cu taietura in sus. Se presara generos cu sare si se pune usturoiul curatat dar intreg printre rosii. Se stropeste totul cu 5 linguri de ulei.
  2. Se coc rosiile la 160C timp de 1 ora. In acest timp se vor inmuia, se vor rumeni usor pe margini si vor lasa suc in tava.
  3. Se lasa rosiile sa se racoreasca putin, apoi se scoate pielita de pe ele. Va veni usor jos. Cu o furculita striviti continutul tavii (rosiile coapte si usturoiul) care se va amesteca cu suscul din tava.
  4. Intr-o oala adaugati 1-2 linguri de ulei si caliti ceapa cubulete pana se inmoaie.
  5. Adaugati tot continutul tavii cu rosii si mai completati cu 300 ml apa (sau supa de pui zice Jose). Introduceti cimbrul intreg in supa. Fierbeti totul 10-15 minute, gustand de sare catre final.
  6. Lasati sa se racoreasca putin. Portionati supa in boluri, adaugati felii super subtiri (ca hartia) de branza de oaie si picurati cate 1 lingurita de ulei aromat cu jamon. Rasniti putin piper negru si daca doriti, decorati cu frunze de cimbru. Serviti cu paine prajita pe care puneti felii de jamon daca nu aveti ulei de jamon. Totusi, cand ajungeti in Spania si vedeti acest ulei sa nu-l ratati! ;)
    * daca vreti ca supa sa ramana lacto-vegetariana, in loc de ulei de jamon puteti experimenta cu alte uleiuri infuzate (picant, cu busuioc, cu lamaie... sau ulei de avocado, fistic...).
  7. E buna si reincalzita.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...