Tiramisu

Retete cu branza Retete desert Retete din Italia Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Buna dimineata! Sper ca de Sf. Nicolae, Mosul v-a adus multe multe cadouri, tot ce v-ati dorit. A venit si la mine si v-a lasat un tiramisu. Se pare ca ati fost cuminti, nu oricine primeste asa un desert fin ;) A fost foarte grijuliu si nu l-a lasat in ghetutele de la usa, ci l-a pus direct in frigider ca sa fie numai bun de mancat a doua zi dimineata.

Pentru un rezultat perfect, folositi Mascarpone produs in Italia, nu din cel romanesc, gusturile difera mult. La fel si piscoturile, tot de la o firma italiana daca se poate, sunt mai de calitate. Asta daca doriti sa va iasa un tiramisu de nota 10.

Din crema si piscoturile care au ramas de la prepararea acestui tiramisu, maine va arat varianta mea de tiramisu, o varianta pe care o propun pentru masa de Revelion. Dar asta maine... acum savurati o bucatica de tiramisu clasic.

Ingrediente

200 gr piscoturi
500 gr branza Mascarpone
80 gr zahar
5 galbenusuri de ou (la temperatura camerei)
3 albusuri de ou (la temperatura camerei)
1 esenta vanilie (sau 2 lingurite esenta de vanilie, productie proprie)
3 linguri rom
4 linguri Bailey's (sau amaretto, bourbon)
1 cana cafea expresso tare (neindulcita)
1 lingura cacao
1 felie lamaie

  1. Incepeti prin a prepara expresso, pe care il lasati la racit complet. Cand e rece, puneti-l intr-un vas adanc si adaugati romul si optional 2 linguri Bailey's.
  2. Apoi cu felia de lamaie degresati vasul in care veti face crema si vasul in care veti bate albusurile.
  3. Frecati galbenusurile cu zahar pana zaharul e dizolvat complet. Adaugati apoi branza Mascarpone si omogenizati bine pana obtineti o crema fina. Adaugati restul de Bailey's si vanilia si omogenizati.
  4. Bateti albusurile spuma tare. Adagati-le peste crema in 3 transe, amestecand incet, de sus in jos, preferabil cu un tel para.
  5. Intr-o tava de chec (12cm x 30cm) puneti un strat subtire de crema, doar cat sa acopere fundul.
  6. Apoi asezati un strat de piscoturi trecute prin cafea. Atentie, piscoturile doar se scufunda rapid in cafea si se scot imediat, nu se lasa nicio secunda in cafea fiindca se inmoaie prea tare.
  7. Asezati apoi un strat de crema peste piscoturi, cam de 1 cm grosime.
  8. Asezati iar un strat de piscoturi si terminati cu unul de crema.
    * daca folositi o tava ca a mea, nu veti folosi toata crema si toate piscoturile; eu am folosit doar 15 piscoturi din cele 24 care erau in pachetul de 200 gr si mi-au mai ramas cam 5 linguri bune de crema
  9. Pudrati crema cu un strat fin de cacao, folosind o sita fin de ceai.
  10. Acoperiti tava cu folie si dati la frigider minim 4-5 ore sau si mai bine peste noapte.

Galbenusuri cu zahar

Galbenusuri frecate cu zahar

Branza Mascarpone

Adaugam branza la galbenusuri si aromele

Albusuri batute spuma

Adaugam albusurile la crema

Strat crema

Strat piscoturi

Pudram cu cacao

Tiramisu

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...