Sorbet de iaurt

Retete desert Retete cu iaurt Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Sorbet de iaurt

Sorbetul acestei veri e unul simplu si racoritor, merge bine servit simplu sau cu toate fructele care vor aparea de acum. Azi il servim cu capsuni caramelizate. Dar pana la sfarsitul verii poate fi cu visine, piersici, coacaze rosii, prune... Stiu ca va va placea maxim cand veti afla ca nu aveti nevoie de aparat de facut inghetata si nici nu trebuie amestecat prea des, puteti chiar sa-l uitati la congelator, fiindca nu face ace de gheata. Aveti grija doar sa folositi iaurt gras.

Ingrediente

300 gr iaurt (gras sau grecesc; Cedra de la Napolact am folosit tura asta)
125 gr zahar
125 ml apa
sucul de la 1/2 lime

Capsuni caramelizate

500 gr capsuni (cantarite dupa curatare)
80 gr zahar
30 gr unt 
1 lingurita crema de otet balsamic (sau 2 lingurite otet balsamic)
1/2 lime

Portii: 5-6

  1. Sorbet: fierbeti zaharul cu apa la foc mic pana zaharul se topeste de tot. Dati focul la mediu si mai fierbeti 5 minute. Lasati siropul sa se racoreasca.
  2. Amestecati iaurtul cu siropul si sucul de lime. Puneti intr-o caserola si dati la congelator pana se intareste. Cam la 2 ore amestecati viguros in sorbet. Acest sorbet nu face gheata, asa ca nu e nicio problema daca-l lasati mai mult la congelator fara sa amestecati. Dupa cateva ore (cca 5-6) ar trebui sa aveti un sorbet numai bun de consumat. In acel moment amestecati-l repede cu o lingura (sau in robot) pana devine cremos.
    Daca lasati sorbetul peste noapte la congelator se va intari. In acest caz, scoateti-l din congelator si lasati-l 10-15 minute la temperatura camerei, doar cat sa-l puteti strapunge cu lingura. Apoi amestecati viguros in ele pana redevine cremos, ca o inghetata.
  3. Capsuni: se caramelizeaza zaharul intr-o tigaie larga pana capata o culoare roscata. Se adauga untul si se amesteca pana se topeste. Se adauga capsunile (curatate, taiate in 2 sau 4, dupa marime), otetul balsamic, coaja rasa si sucul de la 1/2 lime. Se amesteca bine si se lasa pe foc pana vedeti ca s-a adunat mult suc sub capsuni (nu dureaza mult, cca 1.5 minute).
  4. Scoateti capsunile cu o paleta cu gauri intr-un bol. Fierbeti siropul ramas in tigaie inca 1.5 minute (sa se ingroase un pic). Cand e gata, turnati siropul peste capsuni. Lasati sa se raceasca.
  5. Servire: asezati sos de capsuni in boluri si deasupra cate un glob de sorbet de iaurt, modelat cu ajutorul a doua linguri.

Comentarii (5)

 

olga  acum 8 ani - 4 Iunie 2015 11:33  

DELICIOUS!
 

Diana  acum 8 ani - 4 Iunie 2015 12:20  

Ioana, nu pot folosi miere in loc de zahar pt sorbet ???
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Iunie 2015 13:37  

cred ca da, dar adaugi si apa. faci un sirop din miere si apa calduta si-l torni peste iaurt. cred ca o sa iasa chiar bine.
 

Maria  acum 8 ani - 4 Iunie 2015 17:21  

Delicios!Abia astept sa il fac.
 

Diana  acum 8 ani - 5 Iunie 2015 11:49  

Multumesc ! Esti mununata !!! :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...