La nunta in Chisinau

26 Iulie 2010

La nunta in Chisinau

vezi toate evenimentele

Pentru cei ca mine, curiosi sa afle ce se serveste la o nunta in Chisinau, pun poze cu sirul lung de mancaruri servite acolo, exceptand ultimele doua poze, care sunt din piata centrala. In ele am prins salatele de legume marinate in stil coreean, care mi-au placut in mod deosebit, drept pentru care mi-am si adus cu mine cate un pic din fiecare.

Ce mai aveau special moldovenii, erau niste coltunasi umpluti cu carne, trasi in unt si care se serveau cu smantana. Se pare ca se numesc pelmeni. Si tot felul de pestisori mici uscati si sarati care se servesc langa bere.

Tara mi s-a parut draguta, mai ales ca totul, inclusiv Chisinaul este plin cu verdeata, cu parcuri mari si umbroase. Oamenii sunt mult mai conservatori decat la noi, pastratori de traditii. Ceea ce s-a vazut si la nunta plina de ritualuri stravechi bine pastrate dar si in cultul lor pentru familie.

 


Fericitul cuplu

1. Fericitul cuplu

Ardei, vinete si dovlecei copti

2. Ardei, vinete si dovlecei copti

Salata de ciuperci si ananas

3. Salata de ciuperci si ananas

Racituri de cocos

4. Racituri de cocos

Legume asortate marinate

5. Legume asortate marinate

Salata de legume cu maioneza

6. Salata de legume cu maioneza

Peste marinat

7. Peste marinat

Caltabos (maios) si clatite umplute cu carne

8. Caltabos (maios) si clatite umplute cu carne

Pulpe umplute si snitel de pui

9. Pulpe umplute si snitel de pui

Peste cu cartofi aurii

10. Peste cu cartofi aurii

Samalute si ardei umpluti

11. Samalute si ardei umpluti

Asta da sarmaluta, isi merita numele

12. Asta da sarmaluta, isi merita numele

Costite de porc cu placintele cu branza sarata

13. Costite de porc cu placintele cu branza sarata

Friptura de porc cu ciuperci

14. Friptura de porc cu ciuperci

Clatite cu branza si stafide trase in unt

15. Clatite cu branza si stafide trase in unt

Cusma lui Guguta (clatite umplute cu visine) si prune uscate umplute cu nuci

16. Cusma lui Guguta (clatite umplute cu visine) si prune uscate umplute cu nuci

Legume marinate in stil corean (in piata centrala)

17. Legume marinate in stil corean (in piata centrala)

Legume marinate asortate (in piata centrala)

18. Legume marinate asortate (in piata centrala)

 

 

 

 

Lena  acum 10 ani - 26 Iulie 2010 17:23  

Super descriere, parca ma fost si eu pe acolo - sa fiu sincera sunt moldoveanca dar de 10 ani in Romania am mai uitat multe. Asa se fac nuntile la noi acolo, multa mancare, toata f.gustoasa si frumoasa. Sper ca ai cerut si niste retete de la vanzatoarele de legume marinate vesel
Ultima data cand am fost mi-a placut mult salata de telina, super-super si acum tot scotocesc internetul sa gasesc o reteta buna.
O zi buna si la cat mai multe retete gustoase. vesel
 

Marcela  acum 10 ani - 26 Iulie 2010 17:51  

da, asta intr-adevar e mincarea noastra nationala. Sint shi eu din Cahul - capitala de sud din Republica Moldova. vesel vesel
 

lira  acum 10 ani - 26 Iulie 2010 21:48  

Imi place prezentarea la "Cusma lui Guguta", super decorul acela de portocale, greph sau ce o fi vesel
 

Alexandrina  acum 10 ani - 26 Iulie 2010 21:53  

vesel Wow, atata mancare la o nunta? Incredibil! Si ce bunatati!
 

Ionela  acum 10 ani - 27 Iulie 2010 08:00  

Toata mancarea asta intr-o singura noapte, adica la o singura nunta?
Oaaauuuu.. ce bine arata.. nu stiam ca in Moldova exista astfel de mancaruri.
Multumim pentru poze !
 

Ioana  acum 10 ani - 27 Iulie 2010 11:33  

lena, abia astept sa fac si eu legumele alea marinate, deja am idee cum desi tanti de la piata nu si-a vandut secretele, dar in magazine scria ingredientele pe cutie... imi trebuie doar o razatoare care sa taie legumele in acel fel, o sa-mi cumpar zilele astea.

lira, era gref. sa stii ca toate clatitele au fost facute in casa de mama si sora miresei. joi seara cand am ajuns noi ele inca faceau clatite, ajunsesera doar la 80 vesel

alexandrina, ionela, toate la o singura nunta. a fost masa mica de la ora 20, pe masa erau deja aperitivele. iar de la ora 23 a fost masa mare cand au adus mancarurile calde si le-au pus deasupra celor reci. pe bune, parca era masa lui Gargantua. nu aveai loc sa arunci un pai. si cand am cerut chelneritei sa duca cateva platouri cu aperitive ca sa mai eliberam masa ne-a zis ca asta nu e posibil!!!

mancarea a fost excelenta, proaspata si facuta ca acasa, se simtea ca multe erau prajite in untura (maiosul, cartofii aurii, placintelel sarate), cum se facea si la noi pe vremuri. mie maiosul, placintele sarate si pulpele umplute mi-au placut cel mai tare. a, si prunele umplute cu nuci, fiindca imi amintea de dulceata de prune cu nuci.

dar sa stiti ca aveau si un motiv sa aiba atata mancare. au dansat moldovenii toata noaptea!!!! non stop hore si iar hore. erau ca bagati in priza, inclusiv cei in varsta. eu pe la 2 noaptea am cedat si nu-mi mai simtea soldurile dupa atat invartit si o tanti de peste 60 ani cu baticut si mai mica decat mine topaia de zor!!!!
 

Kati  acum 10 ani - 27 Iulie 2010 12:48  

Mda... mi s-a facut dor de casa si de mancarea ca la mama...probabil voi face azi o zeama moldoveneasca.
Intr-adevar nuntile acolo sunt frumoase, insa cred ca se face risipa de mancare. Urmeaza la anul sa imi fac si eu nunta acolo, si ma doare sufletul la gandul cata risipa se va face. Da... ce sa-i faci, traditiile sunt traditii.
Multumesc ca ne-ai adus un pic "de acasa".
 

Simona-Adina Hotea  acum 10 ani - 27 Iulie 2010 13:43  

Cand ai anuntat ca mergi la nunta la Chisinau, mi-amspus sinea mea : oare ce-ai putea povesti si de-acolo ? Desi ar fi trebuit sa ma-nvat minte, ca si in Maramures, cand am fost la nunta, am ramas uimita, in primul rand de felul in care tinerii (chiar foarte tinerii) imbina traditiile si obiceiurile foarte vechi cu spiritul modern al vremurilor noastre. Adica, inchipuie-ti o tanara foarte frumoasa, imbracata si coafata dupa ultima moda (chiar parea decupata dintr-o defilare pe podiumul saptamanei modei de la Paris), "strigand
miresei" !... Asta e un obicei foarte vechi in MM, cu expresii si "tipurituri" cum numai acolo auzi, acompaniata de instrumentele vechi muzicale traditionale. A fost ... uimitor !
Cred ca si tu ai putea povesti ... o saptamana.
Important e ca ti-a placut, ca ai venit cu noutati, pt.care iti multumim. Foarte interesante combinatiile !
 

Ioana  acum 10 ani - 27 Iulie 2010 14:41  

kati, asa e, mare risipa, cel putin la masa noastra, a celor din romania...

simona, am de povestit multe, obiceiurile sunt frumoase si diferite de nuntile moderne de la noi. de exemplu la intrare fiecare invitat se prezenta mirilor, apoi lua loc in "sala de asteptare" care la final a devenit sala de dans: in sensul ca nu a inceput nunta pana nu au ajuns toti invitatii!!! in plus, invitatii miresei au intrat toti o data si au stat afara incolonati pana au ajuns toti.
apoi a fost dansul de introducere si podul de flori pe sub care treceau mirii si abia apoi am intrat in sala cu mancarea. deci vreo 2 ore a fost partea asta introductiva. apoi a fost aperitivul, apoi iar o tura lunga de dans, apoi a inceput masa mare (cu mancare calda) si apoi iar dans. 99% a fost doar muzica populara si partea cu chiuiturile era asa cum ai povestit din MM. apoi a fost dansul mirilor si a nasilor apoi iar la masa. nasii au purtat pe ai un mileu (ca la miss univers vesel ) pe tot parcursul nuntii. s-au dat banii cu expresii de genul " mana stanga pe pahar, mana dreapta-n buzunar" vesel si doar aici s-au abatut de la traditie si au folosit plicuri, fiindca la ei e inca cu strigare. localnicii erau contrariati si ca atare uraturile si dedicatiile muzicale (Ciocarlia era cea mai ceruta) au durat 1 ora. apoi iar dans, iar mancare... pana am pierdut sirul. pe la ora 2 noaptea a fost ruptul colacului ca sa se stabileasca care din miri va conduce in familie. s-a rupt egal, de aceea eu suspectez ca era "slabit" dinainte ca sa iasa frumos treaba. si in final a fost dezbracatul miresei, dupa care noi am plecat, chiar inainte de tort fiindca a doua zi porneam de dimineata spre cluj.

si sa nu uit: stiti cum se numeau domnisoara de onoare si partenerul ei? Vornicel si vornicuta vesel am observat ca au o inclinatie catre diminutive. la o terasa m-a intrebat daca doresc o strachinuta.
 

Ardelean Ancutza  acum 10 ani - 27 Iulie 2010 16:04  

Intradevar , ce multa mancare ! Si prezentata intr-un mod elegant! Dar , stai sa inteleg , fiecare farfurie era pentru o singura persoana? Ai putut sa mananci atata? Noi cand mergem la o nunta de seara , toata ziua de sambata nu mancam nimic ca sa putem "hali" la nunta . Vreau si eu "sa-mi faci" pulpe umplute vesel . Te pup
 

Ioana  acum 10 ani - 27 Iulie 2010 16:19  

nu erau pentru o singura persoana, cam la 3-4 persoane venea un platou. dar si asa a fost mult si a ramas din pacate.
pulpele erau umplute cu ciuperci, rinichi de porc si putin ficat (probabil de la cocosii cu care s-au facut raciturile, fiindca era ficat de pui nu de porc). le-am disecat special, fiindca mi-au placut si mie si lui radu.

sa stii ca sambata vin la nunta in Baia Mare! vesel
 

claudiapetronela  acum 10 ani - 27 Iulie 2010 20:04  

oooooo bravovesel
 

Simona-Adina Hotea  acum 10 ani - 28 Iulie 2010 10:13  

Petrecere frumoasa ! Vad ca "ai luat-o " in mod serios cu nuntile ...pacat ca nu s-a potrivit, sa fiu si eu in Baia-Mare acum, ca as fi venit sa te imbratisez !
De-abia astept si eu pulpele umplute!
 

Ioana  acum 10 ani - 28 Iulie 2010 10:54  

merci! sunt singurele doua nunti de anul acesta si asa s-au potrivit, una dupa alta. asta a fost la un prieten, si cea care urmeaza este la un var primar.
 

Blandu Bogdan  acum 10 ani - 29 Iulie 2010 11:48  

Bucataria din Basarabia am auzit ca e extraordinara si ca alaturi de cea libaneza concureaza la cele mai excelente gastronomii! Intreb insa daca si la o nunta de la sate se servesc asemenea bucate.Ma refer la creveti,de exemplu! Aici in Iasi am fost la o masa pregatita de o bucatareasa din Basarabia si intradevar felurile de mancare au fost extraordinare!
 

Ioana  acum 10 ani - 29 Iulie 2010 12:10  

nu stiu cum e cu crevetii si somonul, dar in piata lor centrala era plin de peste de toate felurile, se pare ca pestele e la ordinea zilei pe masa lor, nu e un lux ca pe la noi. si aveau si pesti de toate felurile (stavrid, ansoa...) uscati pe care-i consumau la bere. se gaseau si in micile magazine statesti.
 

naty  acum 10 ani - 31 Iulie 2010 13:54  

ma bucur foarte mult ca ai postat poze de la o nunta din moldova.....eu am renuntat sa fac nunta casa...din simplu motov ca e multa risipa.....cum s-a mai zis......dar asa ca ansamblu sunt frumoase iar bucaratii isi fac treabamult mai bine.......felicitari pentru articol vesel
 

maria  acum 10 ani - 5 August 2010 22:30  

Buna seara. In septembrie mergem si noi la o nunta in Chisinau. Din pacate nu stim absolut nimic despre obiceiurile de nunta din acesta zona. Am citit cu mare interes ceea ce ai scris mai sus, dar te rog sa ne spui si cum se facea cinstea pe acolo. Adica cum se procedeaza cu darul de nunta si mai ales, daca sti, ce suma se da la nunta.

Mii de multumiri.
 

Ioana  acum 10 ani - 6 August 2010 09:35  

din cate am inteles acolo darul se face cu strigare, dar ai nostri miri au facut o exceptie si s-a facut in plicuri. de aceea nu stiu cat se pune acolo, noi am pus cat s-a pus la nunta de la Cluj (care a avut loc cu o saptamana inainte) de catre prieteni.
 

maria  acum 10 ani - 6 August 2010 12:08  

Multumesc
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

 
mergi sus