Vita cu piper negru

Retete asiatice Retete de mancaruri cu carne Retete fara gluten Retete rapide Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Vita cu piper negru

In weekend, EL a vrut sa-l invat sa faca ceva simplu si bun cu vita. Aceasta a fost reteta care mi-a venit prima data in minte. E o reteta chinezesca, usurata pe partea de sos unde nu am folosit amidonul traditional.

Asa arata la a treia incercare: la prima l-am ajutat la pregatirea ingredientelor, la a doua doar am supravegheat si am facut galerie (mai repede ca se intareste carnea, mai repede ca se inmoaie ceapa, amesteca, amesteca, toarna, amesteca, scoate!!!!) iar a treia oara am avut pretentii si la plating.

Ingrediente

250 gr vita (antricot)
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras verde
1 ceapa medie
1 lingurita ghimbir razuit pasta
1 catel mare de usturoi
2 linguri ulei neutru (de flaorea soarelui, de avocado...)
1 lingurita piper negru proaspat rasnit
sare

Sos

1 lingura sos de stridii (Oyster sauce)
1 lingura sos de soia
1 lingurita ulei de susan
1 lingura de apa

Portii: 2

 

  1. Carnea se taie fasii subtiri (ideal, taiati tinand cutitul perpendicular pe fibra). Se presara cu putina sare si tot piperul negru. Masati bine sa se acopere carnea cu condimente.
  2. Pregatiti restul ingredientelor inainte de a incepe prepararea efectiva:
    - taiati ardeii felii subtiri
    - taiati ceapa felii nu extrem de subtiri
    - razuiti ghimbirul si usturoiul
    - amestecati ingredientele pentru sos intr-o cescuta
  3. Incingeti bine un wok sau o tigaie cat mai larga (macar 30 cm diametru; daca aveti wok mai mic va trebui sa preparati ingredientele in ture, macar carnea). Adaugati uleiul si apoi adaugati carnea. Focul sa fie dat la maxim, astfel incat carnea sa sfaraie in wok si amestecati des doar pana carnea isi schimba culoarea peste tot. Scoateti carnea cu o paleta cu gauri, incercand sa lasati cat mai multa grasime in tigaie.
  4. Adaugati ceapa si ardeii si sotati tot la maxim timp de 1 minut.
  5. Faceti putin loc in centrul legumelor si adaugati ghimbirul cu usturoi, amestecati rapid pana incepe sa miroasa placut, apoi amestecati cu legumele inca 30 secunde.
  6. Adaugati carnea inapoi in wok, peste legume si imediat turnati sosul. Sotati rapid doar pana se omogenizeaza continutul wokului.
  7. Gustati de sare, adaugati daca mai trebuie si scoateti totul intr-un bol. Serviti cu orez fiert.

Comentarii (4)

 

Oana  acum 10 luni - 12 Ianuarie 2024 13:45  

Buna ziua, imi place foarte mult aceasta reteta si nu e dificil de preparat. Oare as putea inlocui sosul de stridii cu altceva (pentru persoanele alergice)?
 

Ioana  acum 10 luni - 12 Ianuarie 2024 15:01  

Sosul de stridii da mare parte din gustul sosului in aceasta reteta, dar daca trebuie inlocuit ar merge Tamari si putin sos de peste (fish sauce); sau ar fi Hoisin sauce, e la fel de gros si dulceag.
 

Mihai  acum 8 luni - 19 Martie 2024 21:12  

Absolut delicios! Nu pot sa cred ca atat de simplu poate fi atat de bun. Pur si simplu am avut amintiri despre gustul asta(ca cele din copilarie) cu toate ca n-am mai mancat niciodata asa ceva... Incredibil! Ioana ma bucur ca EL(sper ca el este acelasi Radu,despre care ne-ai mai spus cu ani in urma) ti-a cerut sa-l inveti. Castigul nostru!:)
 

Ioana  acum 8 luni - 20 Martie 2024 18:25  

Salut, Mihai! Poate ai mancat candva ceva similar la vreun restaurant chinezesc, asta ar explica amintirea... Si da, EL e acelasi Radu.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...