Crema Focsani

Categorie: Produse favorite

 

Crema Focsani
Pinterest

Luna Mai este luna in care va puteti rasfata cu o branza framantata speciala, crema Focsani. Este fooooarte buna. Cand apare, magazinele din Cluj o anunta cu surle si trambite. Apar anunturi mari, scrise de mana si lipite in vitrina "Avem crema Focsani!" Cunoscatorii se vor indrepta ca teleghidati in magazin.

Crema se obtine din cas de oaie maturat, tinut in apa timp de 2 zile, apoi maruntit si framantat cu sare pana se obtine o pasta. Este o branza similara cu branza burduf, doar ca e mai putin sarata si mai cremoasa (e tartinabila). Se poate folosi la mamaliga cu branza, la cartofii umpluti cu branza, unsa pe paine proaspata, pe paste (doar amestecati pastele fierbinti cu branza pana se topeste si adaugati marar), la umplut clatite sarate sau placinte, oriunde merge si branza burduf. Branza se poate congela.

Pe vremuri, maica-mea ne facea in afara sezonului o imitatie de crema Focsani din branza burduf framantata cu untura de porc. Stiu ca suna ciudat, dar imi amintesc ca era delicioasa in sandwich-urile pentru scoala, cremoasa si picanta. Eh, mi-am amintit acum de ea... una din multele ciudatenii placute ale copilariei.

Eu cunosc doi producatori de crema Focsani: Napolact si Bonas. Crema o vand in magazinele de prezentare, la vrac. Pe la magazinele mici de cartier insa gasesc in aceasta perioada si de la alti producatori mai mici (ieri am luat de la Coltesti). Diferenta este ca cele de la producatorii mai mici este mai galbuie si mai grasa. Bonas de exemplu, este foarte buna, dar este mai light, asa, mai pentru stomacul sensibil al orasenilor. Pretul variaza undeva intre 25 si 29 lei / kg.

Voi ati incercat crema Focsani? Daca da, la ce o folositi in mod special? Daca nu, nu pierdeti vremea!

Crema Focsani - Crema Focsani

1. Crema Focsani

Crema Focsani - Bolul meu de paste cu crema Focsani si marar

2. Bolul meu de paste cu crema Focsani si marar


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 2)  

 

 

 

Cori Cj  acum 2 ani - 7 Mai 2015 15:21  

Re: Crema Focsani

Hello vesel

Eu cunosc doar cea de Coltesti vesel (am avut tangente cu aceasta firma vre-o 3-4 ani defapt cu produsele lor) si sa stii ca am fost multumita de tot ce am luat de la ei (branza topita, cacaval Rucar sau Dalia, Telemeaua mixta mi-a placut iar foarte mult) insa de vre-un 1-2 ani de zile am uitat complet de produsele lor!

Multumesc ca mi-ai amintit (in primul rand de Crema de Focsani) vesel
 

zaharica  acum 2 ani - 7 Mai 2015 17:00  

Re: Crema Focsani


S-o fi avut doar, pe aici pe aproape ...fugeam ,cu siguranta si eu teleghidata, desi nu sunt o cunoscatoare.Imi inchipui ca tre sa fie tare buna, stiu ca dupa ce desarez branza, capata o consistenta moale,care-mi place mie mult! Dar si framantata!M-ai facut curioasa, si...pofticioasa,cand vin in Ro, caut numaidecat crema Focsani...
Tre sa recunosc, vin pe aici pentru retete de succes, dar si pentru ca poftesc la... vorbele tale, Ioana. De data asta am ras singura cu nostalgie si mi-am amintit si eu de niste felii de paine neagra unse cu unturica,ba si de un desert-aceeasi paine neagra umezita si presarata cu zahar! Da...ciudatenii placute din copilarie...
Cat pe-aci sa ma servesc cu ceva paste cu crema Focsani si marar de la tine din bol!
vesel Te -mbratisez...Sper sa nu fi fost prea vorbareata...
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani - 7 Mai 2015 23:36  

Re: Crema Focsani

Ne pui o poza ? Nu cred c-am vazut Crema Focsani pe nicaieri...
 

Ioana  acum 2 ani - 8 Mai 2015 07:12  

Re: Crema Focsani

simona, doar poza de jos cu ea in cana, cea de pe cutit. se vinde la vrac si nu am poze cu ambalaj.
 

Ioana  acum 2 ani - 8 Mai 2015 07:16  

Re: Crema Focsani

zaharica, imi amintesc si eu acel desert, care la noi era paine stropita cu ulei (nu cu apa) si zahar.
serveste-te in voie de cate ori vrei, mai am destule paste si branza si marar.
 

Ioana  acum 2 ani - 8 Mai 2015 07:22  

Re: Crema Focsani

Cori, vad ca sunt utile "Alertele" mele. asa nu ratam niciun produs de sezon.
de Coltesti mi-a spus cineva aici pe site si asa am ajuns sa incerc produsele lor.
 

Silvia  acum 2 ani - 11 Mai 2015 13:30  

Re: Crema Focsani

La noi nu este aceasta branza,dar am mancat in copilarie cand mergeam la bunica,si tare dor imi este de ...............acele vremuri.
O sa caut in Bucuresti si va anunt daca am gasit.
 

olga  acum 2 ani - 11 Mai 2015 17:22  

Re: Crema Focsani

O noua cautare vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 11 Mai 2015 18:14  

Re: Crema Focsani

va las eu sa va plictisiti vreodata? vesel
 

Maria  acum 2 ani - 11 Mai 2015 19:08  

Re: Crema Focsani

Si mie mi-ai adus aminte de tinerete.Erau anii cautarii produselor noi,a diversificarii..
Cand am citit Crema Focsani m-am dus sa caut.....normele tehnologice.
Atunci totul se facea dupa retete controlate.
Crema Focsani se fabrica dintr-un cas de oaie lasat la maturat 48 ore.
Dupa se taia felii (4,5cm/1,5)se punea in vane cu apa ce se schimba la 6 ore.timp tot de 48 ore.-se producea practic o dezacidifiere.Se scurgea se punea in sedile si se scurgea.Dupa se introducea la un malxor Wolf ce maruntea se omogeniza cu sare 2la 2,5% sare.Mai exista si alte secrete de productie ,pe alta data.
Dar daca imi pare rau de ceva este de `Taga` de la voi,de branzeturile cu mucegai facute la Ploiesti.
Acesta este o comunicare pentru tine
Cu drag

 

Ioana  acum 2 ani - 12 Mai 2015 09:17  

Re: Crema Focsani

Maria, oare se poate face si acasa crema Focsani? ai incercat? am o sursa de cas excelenta... tot ea mi-a promis cas maturat in apa sarata 6 saptamani... abia astept sa incerc si asa ceva.

pe vremuri era bine, prin normele tehnologice se controla autenticitatea unui produs.
 

Maria  acum 2 ani - 12 Mai 2015 09:33  

Re: Crema Focsani

Cred ca dintr-o cantitate mai mare de cas.Nu stiu cu exactitate grasimea laptelui este iarasi un secret al produsului.Voi cauta in instructiuni si iti voi comunica.Eu nu am incercat, stiu ce se facea in fabrica.
Casul maturat 6 saptamani deja este alceva.Sunt deja transformari organoleptice nespecifice unei crème care se vrea cu un gust proaspat.


 

ela  acum 2 ani - 12 Mai 2015 12:34  

Re: Crema Focsani

buna, sunt din Focsani,si am citit pe blogul tau de aceasta crema,originile sunt din Focsani sau cum,nu am mai auzit de crema asta vesel vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 12 Mai 2015 14:44  

Re: Crema Focsani

ela, am incercat si eu sa aflu mai multe despre crema Focsani dar tot ce am gasit, un pic despre cum e produsa, am scris pe site. Maria ne-a scris mai detaliat. eu banuiesc ca are legatura cu Focsaniul daca asa se numeste. dar poate la voi se numeste doar "crema de branza framantata" sau asa ceva... mai intreaba si daca afli ceva sa ne spui.
 

Iulia  acum 2 ani - 12 Mai 2015 22:47  

Re: Crema Focsani

oare o gasesc in Iasi sau online ? :D
 

Ioana  acum 2 ani - 13 Mai 2015 08:05  

Re: Crema Focsani

nu stiu, cauta in magazine si piete. online nu cred.
 

olga  acum 2 ani - 16 Mai 2015 15:47  

Re: Crema Focsani

Am cautat, cautat,am intrebat dar fara rezultat. Inca nu am crema de Focsani, dar...cautarea continua.
 

Ioana  acum 2 ani - 18 Mai 2015 08:21  

Re: Crema Focsani

trist
 

Denisa  acum 2 ani - 6 Iulie 2015 11:31  

Re: Crema Focsani

Am fost saptamana trecuta in Cluj si am vazut pe usa unui magazinas anuntul despre care ziceai. Am luat toata branza ramasa (mai erau doar vreo 300 de grame) si am carat-o cu greu pana in Iasi, intr-o punga cu sticle cu apa congelata, sa nu se strice. A fost delicioasa, am mancat-o unsa pe paine.

Confirm ca in Iasi nu se gaseste, cel putin nu pe unde imi duc eu veacul vesel.
 

Ioana  acum 2 ani - 6 Iulie 2015 15:02  

Re: Crema Focsani

atunci ai motiv bun sa revii la fiecare sfarsit de primavara la noi, la Cluj vesel
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus