Budinca de vara (cu fructe de padure)

Retete desert Retete din Anglia Retete cu fructe Retete de post Retete pentru copii Retete simple

Reteta Budinca de vara (cu fructe de padure)

O reteta englezeasca, racoritoare, se face cu fructe de padure si paine. Eu am realizat-o in doua forme: in straturi alternative si sub forma de cupola (am pus poze pentru amele variante). Forma originala e cea de cupola, care seamana cu traditionalul pudding englezesc. Se pare ca acesta era si desertul preferat al Lady Diana.

Se poate face cu orice combinatie de fructe de padure, dar baza este zmeura, aceasta nu trebuie sa lipseasca. Eu am folosit partie egale de zmeura si strugurasi rosii (cate 300 gr) si cate 200 gr cirese si coacaze.

E important si ce paine folositi, trebuie sa fie paine deasa (de ex. cea cu cartofi), nu din cea buretoasa, aerisita!

Ingrediente

1 kg amestec fructe padure (zmeura, strugurasi rosii, coacaze, mure, capsuni, cirese)
150-200 gr zahar
100 ml apa
esenta de vanilie
felii de paine

Portii: 2 budinci aprox. de dimensiunea unui bol de supa

  1. Curatati ciresele de samburi, strugurasii si coacazele de codite. Spalati separat toate fructele.
  2. Intr-o oala puneti apa, zaharul si ciresele. Lasati la fiert pana se topeste zaharul.
  3. Adaugati strugurasii si coacazea (si capsuni daca folositi) si mai lasati la fiert 2 minute.
  4. Adaugati zmeura (si mure daca aveti) si esenta de vanilie, amestecati si stingeti focul.
  5. Puneti fructele intr-o sita aseazata deasupra unui vas in care sa se scurga sucul. Lasati asa pana fructele ajung la temperatura camerei.
  6. In acest timp decupati felii de paine in functie de ce varianta alegeti:

    1. Varinata cupola: folositi un bol de supa, sau alt vas asemanator cu o cupola pe care-l tapetati cu folie de plastic (nu ca mine care am uitat si apoi am scuturat de numai la budinca sa iasa din form). Taiati o felie de paine care sa se potriveasca cu fundul vasului. Apoi taiati dreptunghiuri de paine cu care sa tapetati pereteii vasului de jur imprejur, cat mai strans posibil. Insiropati feliile de paine si tapetati interiorul vasului cu ele. In interior umpleti cu fructe scurse de suc. Acoperiti vasul cu folie de plastic, deasupra asezati un vas care sa intre perfect in bol si apoi asezati o greutate deasupra.

    2. Varianta in straturi: folositi un vas rotund sau dreptunghiular pe care-l tapetati cu folie de plastic. Decupati felii de paine dupa forma vasului. Numarul feliilor de paine depinde de cat e vasul de inalt si cate straturi vreti sa faceti, eu am folosit doar 2 felii. Pe fundul vasului puneti un strat de fructe, apoi o felie de paine insiropata, apoi iar fructe... si tot asa straturi alternative pana se umple vasul, ultimul strat fiind paine insiropata. Acoperiti vasul cu folie de plastic, aseazati o farfurie care sa intre perfect in vas si apoi asezati o greutate deasupra.
  7. Dati budinca la frigider minim 8 ore, maxim 24 ore. Sucul ramas puneti-l la frigider.
  8. Dupa aceea luati greutatile de deasupra si folia si apoi rasturnati budinca pe o farfurie. Scoateti budinca din forme doar in momentul servirii, nu-si va pastra forma prea mult timp!!!
  9. Serviti cu suc de pe fructe si cateva fructe de padure proaspete ca decor (in varianta cupola) sau simpla in varianta in straturi. Puteti pune alaturi si frisca sau inghetata.

Fructe fierte cu zahar

Fructe fierte cu zahar

Strecuram fructele de suc

Strecuram fructele de suc

Taiem painea pentru varianta cupola

Taiem painea pentru varianta cupola

Insiropam painea

Insiropam painea

Budinca: varianta cupola

Budinca: varianta cupola

Budinca de vara (cu fructe de padure)

Budinca de vara (cu fructe de padure)

Budinca de vara (cu fructe de padure)

Budinca de vara (cu fructe de padure)

Budinca de vara (cu fructe de padure)

Budinca de vara (cu fructe de padure)

Budinca de vara (cu fructe de padure)

Budinca de vara (cu fructe de padure)

Budinca: varianta in straturi

Budinca: varianta in straturi

Budinca: varianta in straturi cu greutate deasupra

Budinca: varianta in straturi cu greutate deasupra

Budinca de vara (cu fructe de padure)

Budinca de vara (cu fructe de padure)

Comentarii (15)

 

Ultimele comentarii

lili  acum 13 ani - 22 Ianuarie 2011 15:27  

oare merge si cu fructe congeleate??? ca pe vremea asta nu se gasesc fructe de padure. =P~ =P~
 

Ioana  acum 13 ani - 22 Ianuarie 2011 21:00  

poti face si cu fructe congelate, din fericire in aceasta retea nu e o tragedie daca se "pleostesc" un pic mai tare
 

DeeDee  acum 13 ani - 12 Februarie 2011 18:38  

Doamne pare super delicios =P~ .O sa o fac si eu sa vad cum o sa imi iasa :) =P~ !!!
 

Veronica  acum 13 ani - 25 Februarie 2011 22:29  

Eu numai ce am incercat o, si vreau sa va marturisesc ca e deliciasa in forma cupola am vazuto si la tv. Nu stiu daca il cunoasteti pe Jamie Oliver, un bucatar faimos in Anglia (unde locuiesc), dar el a facut o in una din emisiunile lui de gatit tot forma cupola. Sunt foarte suprinsa sa o gasesc si pe un site romanesc aproximativ la fel. E delicioasa, si foarte usor de preparat, Enjoy!!
 

petru  acum 12 ani - 28 Ianuarie 2012 14:59  

foarte delicios numai k nu am incercat inca
 

Bulényi Dóra  acum 11 ani - 20 Iulie 2012 15:02  

Voi incerca si e reteta, suna deeelicios. Trebuie sa fie paine alba sau o pot folosi pe cea de casa din faina integrala?
 

Cathy  acum 11 ani - 23 Iulie 2012 11:59  

ce parere ai despre reteta aceasta [link] am vazut emisiunea la tv si pare la fel de simplu de preparat ca si reteta ta :(
 

Tim  acum 10 ani - 3 Iunie 2013 20:18  

Salut, inca nu am gatit nimic de pe site-ul tau, referitor la aceasta reteta am cateva intrebari:

1. se pot folosi mix de fructe congelate cumparate de la magazin
2. se poate folosi ceva sa fie mai gelatinos ma gandesc ca ar sta mai bine continutul... ?
 

Ioana  acum 10 ani - 4 Iunie 2013 17:50  

Tim, poti folosi mix congelat.
referitor la gelatina (sau ceva similar) nu e cazul, continutul sta bine. mai ales in varianta stratificata, se "leaga" foarte bine in mod natural.
 

Anca  acum 10 ani - 12 August 2013 09:29  

foarte buna!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...